Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Virusul gripei aviare înalt patogene (HPAI) continuă să circule pe scară largă printre păsările marine din Europa, provocând o mortalitate ridicată, în timp ce situația generală la păsările de curte s-a ameliorat. Sunt în curs de desfășurare investigații epidemiologice privind un focar la pisici în Polonia. Riscul pentru populație rămâne scăzut, potrivit celui mai recent raport privind gripa aviară întocmit de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și de laboratorul de referință al UE (EURL).

Între 29 aprilie și 23 iunie, HPAI a afectat o gamă extinsă de specii de păsări sălbatice, de la cele mai nordice părți ale Norvegiei până la coasta mediteraneană. În prezent, păsări marine au fost găsite moarte și în interiorul uscatului și nu numai de-a lungul coastelor. EFSA recomandă supravegherea activă a bolii la păsările sălbatice, în special la păsările acvatice, pentru a înțelege circulația și menținerea diferitelor virusuri HPAI.

HPAI la mamifere

Majoritatea mamiferelor sălbatice afectate de HPAI sunt carnivore care vânează păsări sălbatice, se hrănesc cu păsări sălbatice moarte sau ambele. Douăzeci și patru de pisici domestice și un caracal în captivitate (cunoscut și sub numele de linxul deșertului) au fost testate pozitiv la HPAI A(H5N1) în Polonia, unele dintre ele prezentând semne clinice severe care au dus la deces. Sursa de infectare rămâne incertă, nefiind dovedită până în prezent transmiterea de la pisică la pisică sau de la pisică la om. Prezența anticorpilor a fost detectată la cinci câini și la o pisică fără semne clinice într-o fermă italiană afectată de un focar de HPAI la păsările de curte.

EFSA recomandă o supraveghere sporită a virusurilor HPAI la carnivorele sălbatice și la carnivorele domestice în libertate din zonele cu risc ridicat și evitarea expunerii animalelor de companie carnivore la animale moarte sau bolnave (mamifere și păsări).

Risc scăzut pentru populația generală

ECDC a evaluat că riscul de infectare cu virusul HPAI în Europa rămâne scăzut pentru populația generală și scăzut până la moderat pentru persoanele expuse profesional sau în alt mod la păsări sau mamifere (sălbatice sau domestice) infectate. Pentru a reduce și mai mult riscul de infectare, experții recomandă sensibilizarea populației pentru a evita expunerea la păsări sau mamifere marine moarte sau bolnave.