Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Medicii veterinari functionari publici sunt discriminati. Asa a opinat Consiliul Director al Consiliului National de Combatere a Discriminarii(CNCD) intr-o hotarare publicata astazi pe un grup de socializare de catre presedintele CMVRo, Viorel Andronie. CNCD a emis un punct de vedere in petitia initiata de catre Colegiul Medicilor Veterinari din Romania impotriva ANSVSA si a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in privinta incalcarii dreptului la libera asociere in cazul medicilor veterinari, functionari publici. Punctul de vedere insa nu tine locul unei hotarari, Consiliul Director al CNCD admitand exceptia de necompetenta materiala a CNCD cu privire la modalitatea de interpretare si aplicare a legii pe motivul ca o eventuala constatare a unei fapte de discriminare ar afecta norme juridice cu caracter de lege, ceea ce nu intra in activitatea jurisdictionala a Consiliului. 

 In luna ianuarie 2019, Colegiul medicilor Veterinari din Romania a depus la CNCD o sesizare prin care arata ca prevederile art 16 alin (2) din Legea 160/1998 republicata cu modificarile si completarile ulterioare, care stipuleaza obligatia suspendarii calitatii de membru al Colegiului Medicilor Veterinari pentru medicii veterinari care detin functii publice, constituie o grava incalcare a dreptului de libera asociere a acestora.

Totodata, CMVro a aratat ca este discriminat in raport cu alte asociatii profesionale (spre exemplu Asociatia generala a medicilor veterinari) intrucat potrivit art 16. alin (2) din Legea nr. 160/1998, medicii veterinari functionari publici sunt obligati sa se suspende doar din Colegiul Medicilor Veterinari, acesta fiind in mod expres mentionat, nu si din alte asociatii profesionale. In sesizarea depusa, reprezentatii CMVRo au aratat ca organizatia este forul profesional al tuturor medicilor veterinari care isi exercita profesia in Romania si nu „un organism de evidenta si gestiune a medicilor veterinari care exercita o profesie liberala", asa cum au afirmat in punctul de vedere transmis CNCD, oficialii ANSVSA. 

In sesizarea formulata, CMVRo a cerut corectarea celor sesizate si solutionarea fondului petitiei, aratand ca exista doua aspecte importante: 

- profesia de medic veterinar este discriminata comparativ cu profesia de medic uman, de arhitect sau consilier juridic care este functionar public, categorii profesionale care au dreptul de a face parte din organizatii profesionale ( de exemplu medicii umani care sunt functionari publcii si sunt membrii ai Colegiului Uman nu au nici o interdictie prin lege, nu le spune legea sa se suspende)

- in cadrul profesiei se produce o discriminare prin faptul ca daca medicii veterinari functionari publici care doresc sa se inscrie in orice alta asociatie o pot face, dar nu si in Colegiul Medicilor Veterinari ( sunt 32 de directori de DSV care sunt presedinti de asociatie de filiala si sunt declarati compatibili, conform ANI). 

In sustinerea afirmatiilor, reprezentantii CMVRo au depus la dosar raspunsurile pe care organizatia le-a primit de la Agentia Nationala de Integritate precum si Raportul de evaluare pe care Inspectia de Integritate din cadrul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) l-a intocmit cu privire la un medic veterinar care detinea atat functia de vicepresedinte al ANSVSA cat si functia de presedinte al unei filiale judetene a CMV. ANI a concluzionat ca detinerea calitatii de functionar public simultan cu calitatea de membru al CMV nu genereaza o situatie de incompatibilitate sic a functionarii publcii pot sa exercite activitati in alte doemnii de activitate din sectorul privat, daca aceste activitati nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public. 

Colegiul director al CNCD a aratat in Hotararea nr 788/06.11.2019 ca, desi nu se poate pronunta prin hotarare privind obiectul cauzei, poate emite un punct de vedere si a apreciat ca exista o „situatie discriminatorie" si ca „detinerea calitatii de medic veterinar membru al Colegiului Medicilor Veterinari si exercitarea calitatii de functionar public, sau detinerea calitatii de functionar public simultan cu calitatea de membru al CMVRo nu genereaza o situatie de incompatibilitate". 

Hotararea CNCD in care este expus punctul de vedere al institutiei poate fi atacat in termen de 15 zile. 

 

Mai jos cititi textul integral al hotararii CNCD, precum si argumentele aduse de catre ANSVSA si Agentia Nationala a Functionarilor Publici.