Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Urmare invitatiei presedintelui ANSVSA adresata CMVRO de a participa la o „dezbatere privind temele comune de interes sanitar veterinar”, reprezentantii CMVRO au dat curs acesteia si va prezentam pe scurt urmatoarele informatii:

Urmare invitatiei presedintelui ANSVSA adresata CMVRO de a participa la o “dezbatere privind temele comune de interes sanitar veterinar”, reprezentantii CMVRO au dat curs acesteia si va prezentam pe scurt urmatoarele informatii:

1. Pentru prima data in ultimii doi ani discutiile s-au desfasurat intr-un cadru de normalitate, cu deschidere si cu o abordare constructiva.

2. Majorarea tarifelor pentru actiunile contractate cu medicii veterinari de libera practica a constituit prima tema abordata si cea care a facut subiectul celor mai ample discutii.

3. Reprezentantii ANSVSA au mentionat ca memoriul depus de CMVRO la Guvernul Romaniei in data de 27 martie 2018 este foarte bine documentat si argumentat, solicitand totusi ca CMVRO sa transmita informatii suplimentare in aceasta saptamana, cea ce s-a realizat in data de 19.04.2018.

4. Legat de majorarea tarifelor reprezentantii ANSVSA au precizat ca:

  • Dupa primirea informatiilor suplimentare vor face o analiza interna a propunerilor CMVRO si vor informa daca accepta valorile propuse pentru cele trei actiuni sau care sunt valorile pe care le accepta in baza rezultatului analizei interne;
  • Daca ambele parti agreeaza valorile pentru majorare se va calcula impactul financiar asupra bugetului si se va initia procesul de modificare a Anexei 3 din HG 1156/2013 si solicitarea pentru rectificare bugetara pentru alocarea suplimentara bugetului ANSVSA care sa acopere punerea in practica a noilor tarife;
  • Este posibila plata in functie de numarul de animale in cazul inspectiilor exploatatiilor non-profesionale;
  • Majorarea tarifelor constituie principala prioritate in relatia cu medicii veterinari de libera practica, care au contractat actiuni pentru implementarea Programului Strategic.

5. Reprezentantii ANSVSA au mentionat ca actiunile din Programul Strategic nu vor fi modificate si ca se vor realiza in conformitate cu forma actuala a Ordinului ANSVSA 35/2016.

6. Reprezentantii ANSVSA au mentionat ca s-a finalizat caietul de sarcini pentru achizitionarea serviciilor suport pentru mentenanta SNIIA, urmand ca in scurt timp sa aibe loc procedura de achizitie, dupa care medicii veterinari nu vor mai suporta cheltuieli pentru acest serviciu.

7. A doua tema a fost legata de solicitarea CMVRO pentru inlocuirea contractelor de prestari servicii cu contracte de concesiune pe o durata de 5 ani, desi dupa argumentele CMVRO, reprezentantii ANSVSA au precizat ca au inteles necesitatea acestei solicitari, au mentionat ca este nevoie de decizia conducerii ANSVSA si ca vom primi un raspuns cat de curand.

8. A treia tema a fost legata de OUG 70/2017, unde ANSVSA si-a mentinut punctul de vedere anterior si care a fost exprimat inca odata in sedinta Comisiei pentru agricultura din 4 aprilie 2018.

9. Reprezentantii CMVRO au solicitat ca ANSVSA sa tina cont in modificarea si completarea ordinului 83/2014, de propunerea ca activitatea farmaciilor si punctelor farmaceutice veterinare sa fie realizata in prezenta obligatorie a unui medic veterinar, in acord cu Hotararea CJUE din 1 martie 2018, iar reprezentantii ANSVSA au precizat ca vor tine cont.

10. Legat de actiunile efectuate la ecvidee, reprezentantii ANSVSA au precizat ca se va modifica si completa Ordinul 35/2006 astfel incat sa se evite conditionarea de prevederile altor acte normative care nu sunt de competenta ANSVSA si care nu apartin domeniului sanitar veterinar.


Ca atare, asteptam ca saptamana viitoare sa primim un raspuns oficial din partea ANSVSA, conform celor stabilite in timpul discutiilor din aceasta saptamana.