Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:
Cercetatorii de la Universitatea din California, Davis (UC Davis), Scoala de Medicina Veterinara au dezvoltat un algoritm folosind inteligenta artificial (AI) pentru a detecta boala Addison la caini.

Boala Addison, cunoscuta si sub denumirea de hipoadrenocorticism - este o afectiune rara, care pune viata in pericol, care duce la lipsa hormonilor critici necesari pentru mentinerea sanatatii, dar este extrem de dificil de recunoscut.

Pierderea hormonilor asociati cu boala Addison duce la nereguli subtile in testele de sange care pot fi confundate cu alte procese ale bolii.

Cainii au semne clinice vagi care imita alte afectiuni, cum ar fi boala renala si intestinala, determinand medicii veterinari din SUA sa se refere la boala drept „marele pretendent”. Boala Addison poate ramane nedetectatat ani de zile. Noul program de IA dezvoltat impreuna cu ingineri informaticieni si electronisti elimina confuzia pentru a disgnostica cu o „rata de precizie mai mare de 99% si va fi disponibil comercial pana la sfarsitul anului 2020.

Krystle Reagan, medic veterinar internist certificat in cadrul spitalului veterinar UC Davis a spus: „Are potentialul de a revolutia detectarea Addison si a salva multe vieti de caini”.