Vineri, Martie 21, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

O echipă de cercetare condusă de programul Texas A&M Veterinary Education, Research, & Outreach (VERO) investighează posibilitatea ca inteligența artificială (AI) să joace un rol de susținere în evaluarea bolilor respiratorii la porci.

O echipă de cercetare condusă de programul Texas A&M Veterinary Education, Research, & Outreach (VERO) investighează posibilitatea ca inteligența artificială (AI) să joace un rol de susținere în evaluarea bolilor respiratorii la porci.

Într-un studiu recent, echipa coordonată de Dr. Robert Valeris-Chacin, profesor asistent la VERO, în cadrul Departamentului de Patobiologie Veterinară al Colegiului de Medicină Veterinară și Științe Biomedicale (VMBS) din Texas A&M, a analizat capacitatea unei tehnologii AI de a detecta leziunile pulmonare la porci, acestea fiind un posibil indicator al prezenței bacteriilor care cauzează pneumonia.

Deși dispozitivul AI nu atinge încă nivelul de precizie al unui evaluator veterinar uman, rezultatele studiului arată că acesta prezintă un comportament similar cu cel al unui specialist.

În industria zootehnică europeană, este o practică obișnuită ca producătorii de vaccinuri să trimită medici veterinari la abatoare pentru a monitoriza eficiența vaccinurilor împotriva bolilor respiratorii.

„Evaluatorii veterinari oferă un suport tehnic esențial în producția alimentară”, a declarat Valeris-Chacin. „Totuși, identificarea plămânilor afectați de pneumonie bacteriană necesită o pregătire specializată. Unul dintre obiectivele noastre a fost să testăm acuratețea AI-ului pentru a vedea dacă poate îmbunătăți eficiența și precizia acestui proces.”

Cercetătorii au urmărit, de asemenea, să măsoare gradul de concordanță și coerență între evaluările experților umani și să le compare cu rezultatele AI-ului. Ei au luat în considerare faptul că, în condiții reale, medicii veterinari pot examina plămânii și prin atingere, lucru imposibil în acest studiu bazat exclusiv pe imagini.

„Le-am cerut experților noștri să evalueze sute de imagini, dintre care unele au fost repetate, pentru a observa dacă aceștia le clasifică în mod consecvent”, a explicat Valeris-Chacin. „Am descoperit că evaluatorii umani au fost foarte consecvenți individual – chiar dacă între ei au existat unele diferențe de opinie, fiecare evaluator a avut tendința de a clasifica aceleași imagini în mod constant.”

Un rezultat surprinzător a fost că inteligența artificială a demonstrat o coerență perfectă, chiar dacă a fost antrenată de mai mulți experți umani. „Compania care a dezvoltat acest dispozitiv a avut ca obiectiv să creeze un sistem care să imite modul în care oamenii evaluează plămânii afectați. Rezultatele sunt foarte promițătoare în această direcție”, a subliniat cercetătorul.

Referință: Robert Valeris-Chacin, Beatriz Garcia-Morante, Marina Sibila, Albert Canturri, Isaac Ballarà Rodriguez, Ignacio Bernal Orozco, Ramon Jordà Casadevall, Pedro Muñoz, Maria Pieters. Scoring of swine lung images: a comparison between a computer vision system and human evaluators. Veterinary Research, 2025; 56 (1) DOI: 10.1186/s13567-024-01432-5

Sursa: sciencedaily.com

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO