
- Detalii
- Noutăți Medicale
Managementul cailor cu sindrom de stres post-traumatic
Relația dintre cai și oameni se bazează pe o fundație solidă de încredere și grijă. Cu toate acestea, menținerea încrederii unui cal poate fi o provocare, mai ales când un eveniment din trecut a lăsat animalul cu comportamente asemănătoare celor diagnosticate ca tulburare de stres post-traumatic (PTSD) la oameni.
Relația dintre cai și oameni se bazează pe o fundație solidă de încredere și grijă. Cu toate acestea, menținerea încrederii unui cal poate fi o provocare, mai ales când un eveniment din trecut a lăsat animalul cu comportamente asemănătoare celor diagnosticate ca tulburare de stres post-traumatic (PTSD) la oameni.
Dr. Leslie Easterwood, profesor asociat clinic la School of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences din cadrul Universității Texas A&M, a punctat într-un articol semnele și măsurile care pot fi luate pentru un cal care prezintă comportamente adverse în urma unui eveniment traumatic.
Reamintirea cognitivă
La oameni, PTSD este o tulburare care poate apărea după ce cineva experimentează un eveniment șocant, înfricoșător sau periculos. Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate, este normal să experimentezi o gamă largă de reacții după traumă, iar oamenii, de obicei, se recuperează de la simptomele inițiale în timp.
Totuși, când cineva continuă să experimenteze simptomele asociate cu evenimentul traumatic pe termen lung, aceștia pot fi diagnosticați cu PTSD.
Cauza traumei
Caii au un răspuns puternic de luptă sau fugă în situații extrem de stresante; de aceea, este esențial să fim conștienți de ceea ce a devenit un factor declanșator pentru un cal care a dezvoltat comportamente adverse, deoarece reacțiile neașteptate pot pune în pericol atât calul, cât și persoanele care lucrează cu el.
Easterwood a descris mai mulți stimuli care ar putea fi factori declanșatori pentru caii afectați.
„Acestea ar putea include orice cauzează durere, cum ar fi anumite metode de antrenament sau injecțiile cu ace; lucruri care cauzează frică, precum zgomote puternice sau artificii; lucruri care se mișcă rapid sau imprevizibil; sau lucruri care îi fac să se simtă „captivi sau prinși”, inclusiv remorcile sau grajdurile cu tavan jos”, a spus Easterwood.
Easterwood explică faptul că efectul déjà vu al situațiilor care amintesc de trauma trecută a calului poate duce la reacții fizice, cum ar fi mușcatul, lovitul sau încercarea de a fugi.
Aceste comportamente agresive sunt reacții pe care calul le-a dezvoltat ca răspuns la stresul evenimentului traumatic, iar identificarea traumei declanșatoare este esențială pentru rezolvarea acestor comportamente.
Răbdarea este esențială
Tratarea cu succes a cailor afectați poate necesita schimbări de mediu, planuri de îngrijire și tratament specifice și un proprietar dedicat să răspundă nevoilor calului, concentrându-se pe întărirea comportamentelor pozitive și eliminarea factorilor de stres care duc la comportamente adverse.
Cel mai mare ajutor pe care un proprietar îl poate oferi unui cal care a dezvoltat comportamente periculoase este să îl înțeleagă — să acționeze cu răbdare și să învețe despre trecutul acestuia pentru a-l îngriji mai bine în prezent.
Este recomandat ca proprietarii care suspectează că un cal a avut un eveniment traumatic în trecut, care a dus la dezvoltarea de comportamente adverse, să consulte medicul veterinar. Dacă este confirmat, medicul veterinar poate recomanda intervenții de antrenament specifice sau chiar terapie medicală.
Deoarece caii au memorie cognitivă și capacitatea de a-și reaminti, ei pot dezvolta comportamente similare PTSD-ului la oameni ca răspuns la traume repetitive.
Caii pot, de asemenea, să-și amintească oameni, locuri și acțiuni care anterior le-au provocat frică.
Sursă: phys.org
Articole cu același subiect:
Articole similare
Caii pot planifica și face strategii, arată un nou studiu realizat de cercetători din cadrul Universității Nottingham Trent
Studiul intitulat "Whoa, No-Go: Evidence consistent with model-based strategy use in horses during an inhibitory task" , a fost publicat în august 2024 în jurnalul Applied Animal Behaviour Science...
Tensiunea ridicată a frâului poate afecta comportamentul cailor
Într-un studiu pilot desfășurat la Universitatea din Helsinki, s-a constatat că tensiunea ridicată a frâului este asociată cu deschiderea gurii de către cai, ceea ce indică durere sau disconfort în...
Salmoneloza la cabaline
Un cal poate fi expus la salmonele ce provin din furaje, din mediul înconjurător sau de la alte animale. În cazul în care microorganismul reușește să colonizeze cu succes o gazdă, acesta poate...
Colica la cabaline - intre controverse si prejudecati - partea a II-a
Ori de cate ori explorarea prin metode neinvazive ridica suspiciunea acestor forme de ileus mecanic se recomanda efectuarea laparotomiei exploratoare.
Royal Veterinary College revoluționează diagnosticarea ecvină cu un nou scanner CT avansat
Royal Veterinary College (RVC) a instalat un scanner avansat de Tomografie Computerizată (CT) în Spitalul pentru Cai, aducând o schimbare majoră în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor ecvine....
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro