Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:
Manifestarea va avea loc pe 2 noiembrie, in intervalul orar 12:00 – 14:00, in Piata Victoriei, in fata cladirii guvernului, in spatiul amenajat de Jandarmeria Romana, respectiv alveola pentru media. Mitingul va fi precedat de o actiune de pichetare a sediului A.N.S.V.S.A de catre membrii Consiliului National al C.M.V.RO, in intervalul orar 9:00-11:00.

Mitingul de protest doreste sa aduca in atentia factorilor cu rol decizional (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei) problemele majore cu care se confrunta profesia, probleme care nu afecteaza doar activitatea medicilor veterinari, ci pun in pericol, in primul rand, sanatatea publica.

In contextul legislativ actual, urmare a modificarilor aduse legislatiei specifice atat de Guvern cat si de Parlamentul Romaniei, este din ce in ce mai dificila exercitarea profesiei de medic veterinar cu toata demnitatea si responsabilitatea pe care aceasta le presupune, medicii veterinari fiind obligati sa profeseze la limita malpraxis-ului.

Intrucat revendicarile medicilor veterinari de la mitingul din 26 martie 2018 nu au fost solutionate, ele sunt, in mare masura reluate si la acest nou miting :

  • modificarea, in regim de urgenta, a Legii nr. 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar, si punerea ei in acord cu hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene; in caz contrar, sanatatea publica din Romania este intr-un real pericol, in conditiile in care orice persoana poate deschide o farmacie veterinara si poate comercializa medicamente de uz veterinar, fara a fi necesara prezenta medicului veterinar, si orice persoana poate cumpara si administra animalelor medicamente si produse biologice de uz veterinar. Consecintele aplicarii prevederilor introduse in Legea nr. 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar, pun in pericol atat schimburile comerciale in cadrul UE cat si exporturile de animale in tarile terte;
  • instituirea unui cadru legal, uniform, in cazul contractelor incheiate intre medicii veterinari si autoritatea veterinara de stat, respectarea perioadelor de executie, stabilitatea programelor pentru controlul bolilor si renegocierea tarifelor pentru actiunile din Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor si ecvideelor, a actiunilor prevazute in Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, vizand asigurarea indemnitatii teritoriului Romaniei;
  • accesul liber si gratuit al medicilor veterinari de libera practica imputerniciti la sistemul national pentru identificarea si inregistrarea animalelor (S.N.I.I.A.);
  • asigurarea de catre Guvern a echipamentelor de protectie pentru realizarea inspectiilor in exploatatiile nonprofesionale care detin animale; eliminarea inechitatii in sistemul de acordarea sporurilor salariale din sistemul public veterinar, lipsind in momentul de fata orice procedura de evaluare a competentelor. Acordarea discriminatorie a acestor sporuri a facut ca, in sistemul public veterinar, singurii care nu beneficiaza de sporurile pentru conditii periculoase si deosebit de periculoase sa fie chiar medicii veterinari.

La acest protest autorizat, in conditiile legii, vor participa aproximativ 1000 de medici veterinari din toate domeniile de activitate si de pe intreg teritoriul Romaniei.