Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Bulldog englez
Rezumat:

Sanatatea buldogilor englezi din Marea Britanie este substantial mai scazuta decat a altor rase si sunt necesare masuri urgente pentru a reduce problemele grave de sanatate, spun cercetatorii. In cel mai recent studiu realizat de RVC pe o anumita rasa de caini, problemele de sanatate cunoscute de un secol inca mai compromit rasa, in timp ce forma extrema a corpului la cainii din ziua de azi se adauga, de asemenea, la probleme.

Popularitatea rasei a crescut in ultimul deceniu, dar botul sau scurt, distinctiv si exagerat, maxilarul inferior proeminent si forma corpolenta a corpului au fost legate de probleme de respiratie, boli ale pielii si ale urechilor, precum si de afectiuni oculare.

De doua ori mai probabil


Programul VetCompass al RVC, care a comparat starea de sanatate a 2.662 de Buldogi Englezi si a 22.039 de alti caini aleatori pentru a permite extragerea de informatii despre afectiuni, a constatat ca rasa are de doua ori mai multe sanse de a avea una sau mai multe afectiuni intr-un singur an.

Dintre cele 43 de afectiuni comune descoperite in ambele grupuri de caini din studiu, Buldogii englezi prezentau un risc mai mare de a suferi de 24 dintre ele, adica 55,8%, si un risc mai mic de 6, adica 14%, fara nicio diferenta in cazul celorlalte.

Rasa era de 38,1 ori mai predispusa la dermatita pliurilor cutanate si de 26,8 ori mai predispusa la cherry eye, si ar suferi de maxilarul inferior proeminent de 24,3 ori mai mult decat alti caini.

Constatari cheie


Printre celelalte constatari, buldogii englezi au fost:

  • de 19,2 ori mai predispusi sa sufere de sindromul brahicefalic obstructiv al cailor respiratorii
  • de 13 ori mai predispusi la chisturi intre degetele de la picioare
  • de 12,2 ori mai predispusi sa aiba ochi uscat, cu pleoapele intoarse spre interior (×11,6) fiind, de asemenea, o problema
  • mai predispusi la raie (x8), infectii ale picioarelor (×4,7), infectii ale pielii (×3,5), dermatita umeda (×3,5) si dermatita (×3,1)
  • prezinta un risc mai mic de a avea retentia dintilor de lapte (×0,02) si boli dentare (×0,23)
  • De asemenea, varsta medie a buldogilor englezi evaluati in cadrul studiului (2,7 ani) a fost mai mica decat cea a cainilor care nu erau Buldogi Englezi (4,42 ani).

Cercetari anterioare

In luna mai 2022, un studiu similar a constatat ca pugii au de doua ori mai multe sanse de a avea una sau mai multe afectiuni si nu ar mai trebui sa fie considerati un "caine tipic", in timp ce VetCompass a ajuns la aceeasi concluzie pentru buldogul francez in decembrie.

Desi nu au facut o proclamatie similara in timp ce promovau cele mai recente cercetari pentru buldogul englez, echipa de cercetare a declarat ca, in ciuda eforturilor substantiale depuse de Grupul de lucru pentru brahicefalie din Marea Britanie pentru a descuraja exagerarile extreme, este nevoie de mai multa munca pentru a reduce rata problemelor de sanatate la buldogul englez.

Acestia au spus ca publicul trebuie sa fie convins sa urmeze exemplul crescatorilor progresisti de a se indeparta de actuala forma corporala extrema, astfel incat in viitor sa poata fi iubiti pentru ca au o fata mai lunga, un cap mai mic si o piele fara riduri.

Conformatii extreme

Dan O'Neill, autorul principal al lucrarii si profesor asociat in domeniul epidemiologiei animalelor de companie, a declarat: "Fiecare caine merita sa se nasca cu o sanatate innascuta egala si buna, avand capacitatea naturala de a respira liber, de a clipi complet, de a face exercitii fizice cu usurinta, de a avea o piele sanatoasa si plata, de a se imperechea si de a naste.

"Pentru rase precum buldogii englezi, unde multi caini au inca conformatii extreme cu o sanatate innascuta precara, publicul are un rol imens de jucat prin faptul ca solicita caini cu conformatii moderate si mai sanatoase. Pana atunci, viitorii proprietari ar trebui "sa se opreasca si sa se gandeasca inainte de a cumpara un caine cu fata plata"."

Alison Skipper, co-autor si istoric veterinar, a declarat: "Ambele sunt foarte bune: "In jurul anului 1900, unii crescatori de bulldogi erau deja ingrijorati de faptul ca exagerarea "anumitor puncte tipice" "intensifica predispozitiile la boli" si producea "schilozi si deformari" cu "o durata de viata din pacate redusa".

"Aceasta noua cercetare ofera dovezi puternice ca buldogii moderni raman tulburati de multe boli legate de formele lor corporale - majoritatea fiind recunoscute de mai bine de un secol. Aceasta confirma necesitatea de a urma exemplul unor crescatori mai responsabili care acorda prioritate sanatatii in deciziile de reproducere pentru a imbunatati bunastarea acestei rase populare si emblematice in viitor."

Sfera de influenta


Cercetarea a fost partial finantata de The Kennel Club (KC) Charitable Trust. Bill Lambert, director executiv al serviciilor de bunastare si de rasa pentru The KC, a declarat: "Ambele sunt foarte bune: "O crestere atenta si responsabila poate ajuta la rezolvarea problemelor de sanatate si s-au facut progrese pentru a imbunatati si proteja sanatatea buldogilor de catre acei crescatori de renume si proprietari grijulii care folosesc instrumente bazate pe dovezi, cum ar fi The Kennel Club/University of Cambridge Respiratory Function Grading Scheme.

"Cu toate acestea, dupa cum arata aceasta cercetare, exista un numar tot mai mare de bulldogi crescuti in afara oricarei sfere de influenta si intr-un anumit mod, deoarece este perceput ca fiind "dragut", fara a se tine cont de sanatate si bunastare.

"O abordare colaborativa pentru a aborda aceste probleme este cruciala; trebuie sa continuam sa lucram impreuna cu crescatorii, medicii veterinari si organizatiile de bunastare pentru a reduce si, in cele din urma, a elimina problemele de sanatate cu care se confrunta rasele brahicefalice, precum si pentru a reduce cererea in masa pentru acesti caini."

sursa: vettimes.uk