Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Royal Veterinary College (RVC) a anuntat ca cercetatorii sai au identificat conditiile necesare pentru a genera celule stem pluripotente de la pisicile domestice, o descoperire care ar putea duce la un remediu pentru cardiomiopatia hipertrofica la pisici si in final, si la oameni. 

Celulele stem au fost create ca parte a unui studiu privind cardiomiopatia hipertrofica felina (CHF), studiu pe care RVC l-a efectuat impreuna cu Animal Health Trust (AHT), The Berry Evetts and Robert Luff Animal Welfare Trust (BERLAWT), Fundatia The Winn Feline si Boehringer Ingelheim. 

RVC spune ca CHF afecteaza aproximativ 15% din populatia felina din Marea Britanie, adica peste 1 milion de pisici. Boala este cauzata de mutatii genetice care afecteaza celulele musculare cardiace. 

Pana in prezent, nu exista tratamente dovedite pentru a opri sau inversa boala, ceea ce duce la un prognostic foarte slab pentru pisicile afectate. 

Acest lucru se datoreaza, in parte, faptului ca o problema majora cu studierea bolilor de inima la nivel celular este aceea ca celulele musculare ale inimii nu supravietuiesc intr-un mediu de laborator. Atunci cand sunt studiate celulele cardiace umane, aceasta problema a fost depasita prin transformarea celulelor obisnuite ale pielii in celule stem pluripotente (celule capabile sa se transforme in orice tesut din corp). 

Acestea sunt denumite „celule stem pluripotente induse” numite si iPSCs. Este posibil asadar sa se genereze celule musculare cardiace pentru a fi studiatem din aceste iPSCs-uri. 

Cercetarea, realizata de dr. Luke Dutton sub supravegherea profesorului David Connolly, dr. Jayesh Duhdia si dr. Debbie Guest, ca parte a doctoratului sau la RVC, in colaborare cu AHT a identificat acum conditiile necesare pentru a crea iPSCs-uri din celulele pisicii domestice. 

Desi crearea iPSCs-uri a fost facuta anterior la pisicile salbatice, RVC considera ca descoperirea dr. Dutton in crearea de iPSCs-uri din celulele provenite de la pisicile dovenite este o premiera mondiala. Aceasta pregateste terenul pentru cercetari suplimentare cu privire la transformarea acestor celule in celule cardiace si apoi, o data reusite, testarea terapiilor medicamentoase care ar putea imbunatati rezultatele pentru pisicile cu CHF. 

Cercetatorii spune ca beneficiile translationale ale acestui proiect sunt extrem de importante, intrucat aproximativ 1 din 500 de persoane din Marea Britanie sufera de cardiomiopatie hipertrofica iar afectiunea se manifesta la oameni in acelasi fel. 

Daca terapiile pe care cercetatorii le testeaza pe celulele inimii feline se dovedesc a fi eficiente, acest lucru pregateste terenul pentru testarea acestor tratamente la om. 

Dr. Dutton, autorul studiului a aratat: „Acesta este un proiect incredibil de interesant, care a fost posibil datorita finantarii generoase a BERLAWT, Boehringer Ingelheim si Fundatia The Winn. 

„Nu numai ca acest studiu este prima feneratie raportata de IPSC-uri de la pisicile domestice, dar aceste celule pot fi acum utilizate intr-un nou model de boala. Acest lucru ne permite sa studiem procesele bolii prezente la pisici in moduri in care nu au fost pisicile pana acum, cu scopul final de a identifica noi agenti terapeutici care pot incetini sau chiar opri procesul bolii. Speram apoi sa transpunem acesti agenti in clinica felina”. 

Dr. Debbie Guest, seful departamentului Stem Health Research din cadrul Animal Health Trust a declarat: „Acesta este primul raport privind generarea cu succes a iPSCs-urilor pentru pisicile domestice. Aceste celule nu numai ca aduc sperante pisicilor care sufera de CHF, ci ne permit sa dezvoltam noi instrumente pentru a studia in viitor conditiile care vor afecta alte tipuri de tesuturi”.