Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pt Siguranta Alimentelor
Ordin 16/2013 Ordin pentru modificarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare/inregistrare sanitara veterinara a unitatilor ce desfasoara activitati in domeniul hranei pentru animale de ferma si a mijloacelor de transport al hranei pentru animale de ferma, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 109/2010

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 97 din 18.02.2013
Intrat in vigoare la: 18.02.2013
Vazand Referatul de aprobare nr. 196 din 7 februarie 2013, intocmit de Directia Generala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta lantului alimentar din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
avand in vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul art. 3 alin. (3) si art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia, cu modificarile si completarile ulterioare,

presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor emite urmatorul ordin:
Art. I. -
Norma sanitara veterinara privind procedura de autorizare/inregistrare sanitara veterinara a unitatilor ce desfasoara activitati in domeniul hranei pentru animale de ferma si a mijloacelor de transport al hranei pentru animale de ferma, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 109/2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 646 din 16 septembrie 2010, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La anexa nr. 1 litera B, numarul curent 7 se abroga.
2. La anexa nr. 1 litera B, numarul curent 10 va avea urmatorul cuprins:
"10. Unitati, altele decat cele din sectorul hranei pentru animale care furnizeaza produse/subproduse destinate utilizarii in hrana animalelor de ferma Activitati din industria biogazului, farmaceutica, chimica, precum si din alte domenii de activitate, cu exceptia activitatilor din industria alimentara Codurile CAEN specifice activitatilor desfasurate"
3. La anexa nr. 2 litera B, numarul curent 7 se abroga.
4. La anexa nr. 2 litera B, numarul curent 9 va avea urmatorul cuprins:
"9 Unitati, altele decat cele din sectorul hranei pentru animale care furnizeaza produse/subproduse destinate utilizarii in hrana animalelor de ferma Activitati din industria biogazului, farmaceutica, chimica, precum si din alte domenii de activitate, cu exceptia activitatilor din industria alimentara Codurile CAEN specifice activitatilor desfasurate 207"
Art. II. -
Unitatile din industria alimentara care sunt autorizate/inregistrate sanitar-veterinar, in conformitate cu legislatia in vigoare pentru activitati de obtinere si de vanzare directa si/sau cu amanuntul a produselor alimentare de origine nonanimala/animala, precum si pentru activitati de productie, procesare, depozitare, transport si comercializare a produselor alimentare de origine nonanimala/animala, in cazul in care desfasoara si activitati din sectorul hranei pentru animale, sunt scutite de obtinerea autorizatiei/inregistrarii sanitare veterinare in baza prevederilor Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare/inregistrare sanitara veterinara a unitatilor ce desfasoara activitati in domeniul hranei pentru animale de ferma si a mijloacelor de transport al hranei pentru animale de ferma, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 109/2010, cu modificarile ulterioare.
Art. III. -
Exploatatiile de crestere a animalelor de la care se obtin produse destinate consumului uman, autorizate/inregistrate sanitar-veterinar, in conformitate cu legislatia in vigoare din domeniul sanatatii si al bunastarii animalelor, care detin moara proprie, malaxor propriu sau malaxoare mobile pentru producerea de furaje pentru consum propriu, sunt scutite de obtinerea inregistrarii sanitare veterinare prevazute de Norma sanitara veterinara privind procedura de autorizare/inregistrare sanitara veterinara a unitatilor ce desfasoara activitati in domeniul hranei pentru animale de ferma si a mijloacelor de transport al hranei pentru animale de ferma, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 109/2010, cu modificarile ulterioare.
Art. IV. -
Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin, unitatile si exploatatiile prevazute la art. II si III, care solicita inregistrarea/autorizarea sanitar-veterinara pentru activitatea principala desfasurata, in conformitate cu legislatia in vigoare, notifica directiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti activitatile secundare din domeniul hranei pentru animale desfasurate, in termen de maximum o luna de la obtinerea autorizatiei/inregistrarii sanitar-veterinare.
Art. V. -
Unitatile si exploatatiile prevazute la art. II si III, care efectueaza activitati de producere/comercializare a furajelor in baza autorizatiei/inregistrarii sanitare veterinare detinute pentru activitatea principala desfasurata, urmeaza a fi supuse controlului sanitar-veterinar si pentru activitatea secundara din domeniul hranei pentru animale.
Art. VI. -
Unitatile si exploatatiile prevazute la art. II si III, care la data intrarii in vigoare a prezentului ordin detin autorizatie/inregistrare sanitar-veterinara pentru activitatea principala, notifica directiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti activitatile din sectorul hranei pentru animale desfasurate, in termen de maximum 3 luni de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin.
Art. VII. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Mihai Turcanu