Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Luni, 26 martie 2018 o mie de medici veterinari au protestat in Piata Presei Libere.

Mitingul de protest a dorit sa aduca in atentia factorilor cu rol decizional (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei) problemele majore cu care se confrunta medicii veterinari, probleme care pun in pericol, in primul rand, sanatatea publica.

In contextul legislativ actual, este din ce in ce mai dificila exercitarea profesiei de medic veterinar cu toata demnitatea si responsabilitatea pe care aceasta le presupune, ajungand pana la limita cu malpraxis-ul.

Revendicarile medicilor veterinari reprezentanti ai sectorului privat cat si ai celui de stat sunt:

  • amendarea Legii pentru aprobarea OUG 70/2017 privind modificarea si completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar retrimisa de catre Presedintele Romaniei in Parlament pentru reexaminare, impunandu-se a fi amendata in acord cu hotararea Curtii Europene de Justitie; in caz contrar, sanatatea publica din Romania va fi intr-un real pericol in conditiile in care oricine poate deschide o farmacie veterinara si poate comercializa medicamente de uz veterinar; oricine poate cumpara si administra animalelor medicamente si produse biologice de uz veterinar; consecintele implementarii OUG 70/2017 privind modificarea si completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar, pot pune in pericol atat schimburile comerciale in UE cat si exporturile de animale in tarile terte.
  • instituirea unui cadru legal, uniform, al contractelor incheiate intre medici si autoritatea veterinara de stat, instabilitatea programelor pentru controlul bolilor si renegocierea tarifelor pentru actiunile din Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor si ecvideelor, a actiunilor prevazute in Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, vizand asigurarea indemnitatii teritoriului Romaniei;
  • eliminarea obligativitatii avizului ORNISS pentru toate persoanele care ocupa functii de conducere, prin Legea de aprobare a OUG 71/2017 pentru modificarea si completarea OG nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, precum si pentru modificarea OG nr. 83/2003 privind aprobarea posturilor de inspectie la frontiera. Nici macar directorul unei Directii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Judetene nu opereaza cu secrete de stat, aceasta prevedere fiind doar un pretext politic pentru schimbarea persoanelor incomode din functiile de conducere;
  • eliminarea inechitatii din sistemul de acordare a sporurilor salariale, lipsit in momentul de fata de orice procedura de evaluare a competentelor. La aceasta actiune de protest au participat aprox.1200 de medici veterinari din toate domeniile de activitate, de pe intreg teritoriul Romaniei.

protest medici veterinari2

 

protest medici veterinari

protest medici veterinari1

protest medici veterinari3

protest medici veterinari4

protest medici veterinari5

protest medici veterinari6

protest medici veterinari7

protest medici veterinari8

protest medici veterinari9

protest medici veterinari10

protest medici veterinari11

protest medici veterinari12

protest medici veterinari13

protest medici veterinari14

protest medici veterinari15

protest medici veterinari16

protest medici veterinari17

protest medici veterinari17