Marți, Aprilie 29, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Porcinele sunt moderat susceptibile la infecția cu un virus H5N1 de tip aviar derivat din bovine, dar nu îl transmit altor porci, sugerează un studiu publicat pe serverul prepirnt bioRxiv, care nu a fost încă evaluat de experți.

Porcinele sunt moderat susceptibile la infecția cu un virus H5N1 de tip aviar derivat din bovine, dar nu îl transmit altor porci, sugerează un studiu publicat pe serverul prepirnt bioRxiv, care nu a fost încă evaluat de experți.

Cercetătorii au inoculat nouă porci Yorkshire de 4 săptămâni prin trahee, nas și gură cu virusul H5N1 B3.13, cultivat din celule din suprafața uterină a bovinelor. Trei alți porci neinfectați, cazați în același spațiu, au servit ca sentinele.

Cercetătorii au colectat tampoane nazale zilnic până la finalul studiului, tampoane orofaringiene în zilele 1, 3, 5, 7, 10 și 14, și ser pentru evaluarea anticorpilor. După eutanasierea porcilor infectați în diferite zile, au prelevat țesuturi și fluide din plămâni pentru analiza virologică și patologică.

„Porcinele sunt un rezervor important în ecologia gripei, deoarece ele funcționează ca un vas de amestec în care pot fi generate virusuri noi cu potențial pandemic,” au scris cercetătorii de la Kansas State University.

Ei au subliniat capacitatea virusurilor de a depăși barierele dintre specii: „De când clada 2.3.4.4b a virusului HPAI H5 a devenit dominantă în populațiile de păsări sălbatice, au fost frecvent raportate transferuri către gazde mamifere la nivel mondial, indicând că virusurile care posedă HA 2.3.4.4b pot avea o capacitate îmbunătățită de a se replica la mamifere în comparație cu alte linii de HPAI.”

Puține dovezi de adaptare semnificativă la mamifere

Toți porcii au fost sănătoși și activi pe parcursul studiului. Virusul H5N1 infecțios a fost izolat din tampoanele nazale ale unui porc infectat în ziua a 2-a după inoculare și al altui porc în zilele 4 și 5. Tampoanele orofaringiene a trei porci au fost pozitive pentru H5N1 în zilele 1 și 3, dar concentrațiile virale au fost foarte scăzute.

Testul PCR cantitativ a arătat că tampoanele nazale sau orofaringiene ale șapte porci au fost pozitive pentru ARN viral cel puțin o dată în zilele 1-5, ceea ce sugerează o eliminare virală scăzută și intermitentă. Fluidele pulmonare a doi porci au arătat nivele scăzute de virus infecțios în ziua 3, iar alte două aveau virus viu în ziua 5. În zilele 3 și 5, mostrele de fluide din plămâni ale porcilor care au fost negative au fost pozitive pentru H5N1 și suspect pozitiv la PCR.

Aceste observații sugerează că, deși au apărut unele mutații potențial adaptate la mamifere în anumite animale, există puține dovezi pentru o adaptare semnificativă a virusului HPAI H5N1 B3.13 derivat din bovine la porci.

Virusul infecțios a fost izolat din plămânii a patru porci infectați în zilele 3 și 5. O mostră din gât a fost pozitivă pentru ARN viral în multiple mostre respiratorii și ganglioni limfatici în zilele 3 și 5, iar o mostră din sistemul nervos central a fost pozitivă în ziua 5. La 14 zile, nu a fost izolat niciun virus infecțios din porcii infectați.

Leziunile macroscopice pulmonare ale porcilor infectați au prezentat lobule roșii închise, reprezentând regiuni de colaps lobular, tipice infecțiilor cu virusul gripal A în ziua 3 și mai rar în ziua 5.

Leziunile microscopice pulmonare au fost caracterizate prin pneumonie interstițială multifocală, non-purulentă, de intensitate moderată spre ușoară, cu bronșită și/sau bronșiolită necrozantă rară, afectând mai multe segmente pulmonare.

Antigenul viral a fost cel mai abundent în ziua 3 și a fost prezent în toți porcii infectați până în ziua 5. Până în ziua 7, nu au putut fi detectați anticorpi neutralizanți în trei dintre porcii infectați. Doi porci infectați au devenit seropozitivi până în ziua 10. La finalul studiului, anticorpii neutralizanți nu au fost detectabili în serul unui porc, dar ceilalți doi porci infectați au avut anticorpi neutralizanți împotriva H5N1. Niciun porc sentinelă nu a avut anticorpi detectabili.

„Aici, arătăm că infecția oro-respiratorie a porcilor a dus la replicarea productivă a unui virus HPAI H5N1 B3.13 derivat din bovine,” au scris autorii studiului. „Virusurile infecțioase au fost identificate în principal în tractul respirator inferior al porcilor infectați, iar seroconversia a fost observată la majoritatea porcilor infectați la puncte mai târzii.”

Negativitatea serologică a porcilor sentinelă pe parcursul studiului indică lipsa transmiterii virusului, au adăugat cercetătorii. „Rezultatele susțin că porcinele sunt susceptibile la un virus HPAI H5N1 B3.13 derivat din bovine, dar acest virus nu s-a replicat la fel de robust în porci ca virusurile HPAI H5N1 derivate din nutrie și virusurile gripale adaptate la porci,” au scris ei.

„Având în vedere rolul important al porcinelor în ecologia IAV ca vas de amestec pentru generarea de virusuri noi cu potențial pandemic, este necesară o monitorizare crescută a porcinelor,” au concluzionat cercetătorii.

Sursa: cidrap.umn.edu

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Epidemia de gripă aviară înalt patogenă (HPAI, mai precis gripa aviară de tip A H5N1) continuă în rândul bovinelor de lapte din Statele Unite, după descoperirea sa inițială la această specie în...

Noutăți Medicale

Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, au identificat o metodă eficientă și accesibilă pentru eliminarea virusului H5N1 din laptele rezidual, oferind o soluție viabilă fermierilor...

Noutăți Medicale

După un caz confirmat în Germania în ianuarie, un nou caz de febră aftoasă a fost depistat în Ungaria. Crescătorii de animale și medicii veterinari sunt îndemnați să fie extrem de vigilenți și să...

Noutăți Medicale

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a implementat măsuri pentru a preveni introducerea febrei aftoase în România, ca urmare a notificării oficiale...

Noutăți Medicale

Importul de bovine, porcine și ovine și de produse derivate din acestea din Germania în Regatul Unit a fost interzis pentru a proteja fermierii britanici și mijloacele lor de subzistență....

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO