Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Viorel Andronie, presedintele CMVRo a adus o serie de precizari legate de majorarea cuantumului cotizatiei lunare de membru al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania.

 "Intrucat au fost primite mesaje si intrebari atat in mediul on-line cat si prin alte mijloace de comunicare referitoare la majorarea cotizatiei de membru al Colegiului Medicilor Veterinari, dorim sa va aducem la cunostinta urmatoarele:

Hotararea de majorare a cotizatiei lunare a fost adoptata in sedinta de Consiliu National in data de 14.12.2020. Organul de conducere al Colegiului Medicilor Veterinari dintre congrese, in conformitate cu Regulamentul de organizare si functionare al Colegiului Medicilor Veterinari art. 8 este CONSILIUL NATIONAL AL COLEGIULUI MEDICILOR VETERINARI.
In sedinta a fost prezentata o propunere de catre BEX al CN al CMVRO, in temeiul art.26 litera h) din ROF.

Propunerea BEX a fost transmisa fililalelor judetene pentru analiza, observatii, elaborarea unei proiectii de buget pentru a asigura functionalitate, pe care multi o clamati!
CONSILIUL NATIONAL AL COLEGIULUI MEDICILOR VETERINARI are printre atributii stabilirea cuantumului taxei de inscriere, a cotizatiei lunare precum si a altor taxe (art. 17 lit g). Prin urmare nu Presedintele Colegiului sau un alt presedinte de filiala teritoriala in nume propriu au luat aceasta decizie. Propunerea rezultata in urma dezbaterilor din cadrul sedintei, s-a supus la vot si a fost aprobata conform legislatiei in vigoare.

Considerentele care au dus la aceasta hotarare venite din partea presedintilor filialelor judetene si membrilor Biroului Executiv analizate individual si supuse dezbaterilor au fost urmatoarele:

1. Filialele CMV teritoriale se afla in imposibilitatea de a-si desfasura activitatea din cauza lipsei fondurilor. 50% din cuantumul cotizatiilor incasate raman la bugetul fiecarei filiale iar 50% este transferat catre colegiul national.Multe filiale depun in ultimii ani un bilant negativ.


2. Deoarece activitatea si volumul de munca in cadrul Colegiului National au crescut in mod considerabil, personalului existent i-au fost repartizate atributii suplimentare, fara cresterea salariilor. La momentul de fata exista deficit de personal care duce la ingreunarea intregii activitati.

3. Cotizatia de membru nu a mai fost majorata din anul 2012. Drept urmare veniturile filialelor teritoriale cat si ale Colegiului National au ramas aceleasi timp de 8 ani in conditiile in care cheltuielile au crescut in mod simtitor, iar numarum membrilor cotizanti a scazut in ultimul an cu 20%.

4. Cotizatia de membru al Colegiului Medicilor Veterinari se afla printre cele mai mici pe plan national dintre toate profesiile liberale:

  • Auditor financiar - 780 lei/an
  • Ahitect – 720 lei/an
  • Avocat – 660 lei/an
  • Medic stomatolog – 480 lei/an
  • Tehnician dentar 480 lei/an
  • Asistent medical generalist, moasa , asistent medical - 1% din valoarea veniturilor nete realizate.

5. La nivel european, Romania se afla pe ultimul loc (de verificat), desi activitatea tuturor organizatiilor profesionale in raport cu membrii - medicii veterinari este mult sub a CMVRO.

  • UK – 364 lire
  • Olanda – intre 89- 384 euro/an
  • Irlanda – 495 euro/an
  • Portugalia – 150 euro/an
  • Germania – 360 - € la care se adauga cotizatia pentru asociatia teritoriala
  • Elvetia – 630 CHF

6. Decizia de uniformizare a taxei pentru toti medicii veterinari indiferent de sectorul de activitate sau de calitatea de titular de unitate medicala veterinara a fost supusa la vot si aprobata in scopul eliminarii discriminarii. Conform legislatiei in vigoare toti medicii veterinari au atat drepturi cat si obligatii egale.

7.La aceasta data doar 4328 de membrii au achitata cotizatia la zi si doar jumatate dintre judete au transferat in intregime catre colegiul national cei 50% din cotizatia incasata.

In speranta ca cele de mai sus vin ca raspuns la o parte dintre intrebarile dumneavoastra, va precizam ca o organizatie nu poate functiona in mod profesionist fara un buget care sa poata acoperi cheltuielile si fara renumera decent pe cei care sustin activitatea curenta.
Datorita comunicarii mai bune din ultimul timp, sperand sa fie si mai buna, ati putut lua cunostinta de anumite activitati si actiuni desfasurate de catre CMVRO."
Cu siguranta ca CMVRO va trebui sa se aplice mai mult asupra indeplinrii atributiilor sale principale:controlul exercitarii profesiei si dezvoltarea profesionala continua."