
- Detalii
- Noutăți Medicale
Promovarea bunăstării cailor cu ajutorul unei noi metode de depistare a bolilor intestinale
Cercetătorii de la Universitatea din Jyväskylä, Finlanda, au dezvoltat o metodă promițătoare pentru a sprijini diagnosticarea bolilor inflamatorii intestinale (BII) la cai. Conștientizarea prevalenței BII atât la oameni, cât și la animale a crescut în ultimele decenii, iar nevoia de metode de diagnostic eficiente și accesibile a devenit din ce în ce mai urgentă. Acest studiu este primul care arată o asociere între compoziția microbiotei intestinale și tipurile cronice de BII la cai. Cercetarea este publicată în revista Animals.
Cercetătorii de la Universitatea din Jyväskylä, Finlanda, au dezvoltat o metodă promițătoare pentru a sprijini diagnosticarea bolilor inflamatorii intestinale (BII) la cai. Conștientizarea prevalenței BII atât la oameni, cât și la animale a crescut în ultimele decenii, iar nevoia de metode de diagnostic eficiente și accesibile a devenit din ce în ce mai urgentă. Acest studiu este primul care arată o asociere între compoziția microbiotei intestinale și tipurile cronice de BII la cai. Cercetarea este publicată în revista Animals.
Bolile inflamatorii intestinale (BII) au devenit din ce în ce mai frecvente atât la oameni, cât și la animale. BII este acum o boală destul de frecventă și la cai, cauzând probleme grave de bunăstare, cum ar fi pierderea în greutate, scăderea performanței și comportamente legate de durere. Simptomele pot duce la retragerea prematură și chiar la eutanasierea calului. BII este de obicei diagnosticată prin observarea simptomelor generale și, în cele din urmă, prin endoscopie și examinarea unei biopsii prelevate din peretele intestinal.
„Diagnosticarea BII este, de asemenea, costisitoare pentru proprietar și stresantă pentru cal, deoarece necesită post, endoscopie și, de obicei, transportul la un spital de cai”, explică cercetătoarea Silva Uusi-Heikkilä de la Universitatea din Jyväskylä. În plus, endoscopia este o provocare, deoarece un cal adult are un tract gastrointestinal lung și cea mai mare parte a acestuia rămâne neexplorată în timpul endoscopiei din motive practice.
Cercetătorii de la Universitatea din Jyväskylä au explorat oportunitățile de a utiliza compoziția comunității bacteriene, sau microbiota, din probele de fecale de cal ca instrument de diagnostic neinvaziv pentru BII. Studiile la alte specii, cum ar fi oamenii, au arătat că compoziția microbiotei intestinale poate fi utilizată pentru a detecta BII și evoluția bolii. Pe baza acestor cunoștințe, cercetătorii au analizat compoziția microbiotei din probele de fecale de cal pentru a determina dacă aceasta poate indica prezența BII.
„Am observat diferențe în compoziția microbiotei intestinale între caii cu BII și caii sănătoși, explică Uusi-Heikkilä. S-a constatat că abundența relativă a anumitor grupuri de bacterii crește sau scade la caii cu BII”, adaugă ea.
Folosind evaluările compoziției microbiotei, cercetătorii au dezvoltat un model de învățare automată pentru a prezice BII pe baza compoziției speciilor microbiotei din probele fecale.
„Acest model de rețea neuronală bazat pe inteligență artificială a prezis BII în probele de testare cu o acuratețe de 100%”, spune cercetătorul postdoctoral Tiina Sävilammi de la Universitatea din Jyväskylä. Următorul pas este testarea în continuare a modelului și îmbunătățirea performanței sale cu mai multe probe, adaugă ea.
Rezultatele promițătoare ale cercetătorilor sugerează că, în viitor, analiza compoziției pe specii a microbiotei din probele fecale ar putea deveni o metodă precisă, rentabilă și neinvazivă pentru a sprijini depistarea bolilor infecțioase intestinale la cai. Acest progres ar putea reduce stresul și povara financiară asociate cu metodele actuale de diagnosticare, în beneficiul cailor și al proprietarilor acestora.
Jurnal de referință
Tiina Sävilammi et al, Gut Microbiota Profiling as a Promising Tool to Detect Equine Inflammatory Bowel Disease (IBD), Animals (2024). DOI: 10.3390/ani14162396
Sursa: phys.org
Articole cu același subiect:
Articole similare
Distensia abdominala la manz
Distensia abdominala poate aparea la manjii de orice varsta si este cel mai adesea insotita de semne de dureri abdominale. Cu toate acestea, distensia abdominala poate aparea la manji si fara semne...
Colica la cabaline - intre controverse si prejudecati - partea I
Prin caracterul adeseori dramatic si imprevizibil, colica este un motiv de emoţie puternica pentru proprietar si o „piatra de incercare“ pentru medicul veterinar. Cu tot caracterul ei comun in...
FVE lansează un ghid vizual pentru respectarea Regulamentului UE privind medicamentele veterinare
Federația Veterinarilor din Europa (FVE) a lansat un nou instrument destinat să sprijine respectarea Regulamentului UE privind medicamentele veterinare (Regulamentul (UE) 2019/6). Ghidul vizual...
Tetanosul la cabaline și suine
Tetanosul, cunoscut în limbajul popular sub numele de falcarită, înțepeneală, boala cerbului, este o boală toxiinfecțioasă, comună omului și mai multor specii de animale domestice și sălbatice,...
Evaluarea reproductiva a armasarilor
Evaluarea reproductiva a armasarilor constituie o examinare de rutinainainte de monta, care trebuie realizatainainte de inceperea sezonului de reproducere. Face parte, de asemenea, din examinarea de...
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro