Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

 Aceasta misiune de informare a avut loc in Romania in perioada 21-25 noiembrie 2016, facand parte dintr-o serie de misiuni efectuate in statele membre de catre DG Sanatate Si Siguranta Alimentara.


Obiectivele misiunii de informare au fost colectarea de informatii suplimentare privind implementarea practica a masurilor menite sa solutioneze problemele cauzate de rezistenta la antimicrobiene (RAM) legate de utilizarea medicamentelor veterinare, precum si identificarea exemplelor de bune practici care ar putea fi utile altor state membre in solutionarea acestor probleme.

In 2014, utilizarea in medicina veterinara a substantelor antimicrobiene in Romania s-a situat sub media raportata de tarile care furnizeaza date pentru proiectul european de Supraveghere a consumului de substante antimicrobiene in medicina veterinara, iar in 2015 a fost observata o usoara scadere in utilizarea acestora.

Aceasta situatie se explica, in parte, prin disponibilitatea limitata a acestor substante de-a lungul timpului si prin pretul lor relativ ridicat. 
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a elaborat o strategie nationala privind combaterea rezistentei la antimicrobiene si un plan intern de actiune aferent pentru perioada 2016-2018, impreuna cu institute de referinta nationale si cu consultarea Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, a Asociatiei "One Health" New Medical Concept", a Asociatiei Crescatorilor de Pasari din Romania si a Asociatiei Nationale a Distribuitorilor de Produse de Uz Veterinar din Romania.

O strategie nationala similara care vizeaza aspecte legate de sanatatea umana este in curs de pregatire. Strategia veterinara nationala are ca obiectiv imbunatatirea sanatatii animale, asigurarea utilizarii corecte a substantelor antimicrobiene si sensibilizarea cu privire la acestea.
Cu toate ca strategia este considerata a se baza pe abordarea "One health" (O lume sanatoasa), domeniul sau de aplicare se limiteaza in mare parte la domeniile care se incadreaza direct in sfera de competenta a autoritatilor in domeniu si, ca atare, aceasta se axeaza in principal pe "utilizarea corecta" a substantelor antimicrobiene prin respectarea cerintelor juridice si a normelor nationale pentru a restrictiona utilizarea.

Puteti descarca documentul din linkul atasat mai jos.