Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

La nivel mondial medicina veterinară se confruntă cu o serie întreagă de provocări. Dacă analizăm obiectiv, constatăm că tendințele generale sunt ușor de particularizat pentru fiecare țară, inclusiv pentru România. Din analiza mai multor surse și ca urmare a unei documentări riguroase, s-au desprins câteva concluzii care pot să vă creeze o imagine de ansamblu asupra direcției acestei industrii.

Globalizarea serviciilor veterinare face ca aceste tendințe să afecteze fiecare practică individuală. Poate vă gândiți că în colțul dvs. de țară nu vă poate afecta. Oare? Să ne gândim la faptul că producția anumitor medicamente este condiționată de factori globali. O perturbare a acestor factori duce direct la creșterea prețurilor, la lipsa produselor de pe piață și la afectarea lanțurilor de aprovizionare. De unde veți cumpăra produsele de care aveți nevoie în practica dvs? Care va fi calitatea actului medical? Cum răspundeți unui client care vine din Marea Britanie și are nevoie pentru animalul său de un produs care nu găsește la noi din cauza acestor perturbări?

Pentru a ști la ce să ne așteptăm de la noul an, să vedem care sunt trendurile în această industrie.

Premisele privind tendințele anului 2023

  1.  Accesul la medicii veterinari variază foarte mult de la o piață la alta. Peste 100.000 de medici veterinari sunt activi în SUA, iar într-o națiune precum Kenya, totalul medicilor veterinari este de câteva sute.
  2. În țările dezvoltate, majoritatea medicilor veterinari sunt orientați către animale mici. Cu toate acestea, piețele în curs de dezvoltare se concentrează asupra creșterii animalelor și pot să nu dispună de expertiza necesară pentru îngrijirea adecvată a animalelor de companie.
  3. Numărul de cazuri medicale este în creștere, crescând povara asupra bunăstării medicilor veterinari. Burnout-ul și stresul sunt în creștere la nivelul întregii profesii.
  4. Accesul la medicamente a fost raportat ca o problemă pentru 75% din asociațiile veterinare ceea ce le-a afectat capacitatea de a satisface nevoile pacienților și de a oferi servicii de calitate.
  5. Reticența față de vaccin în domeniul sănătății animalelor de companie are o prevalență notabilă, afectând pe toate planurile medicina veterinară.
  6. Utilizarea telemedicinei este în creștere în clinicile veterinare, în special în urma pandemiei de Covid-19, iar sondajele arată că peste 60% dintre proprietarii de animale de companie sunt dispuși să plătească pentru acest serviciu.

Accesul la medicii veterinari și servicii veterinare 

Accesul la medicii veterinari și la expertiza veterinară variază enorm în întreaga lume, atât în funcție de disponibilitate, cât și de accesibilitate.

 Global Trends in Veterinary Care HealthforAnimals.png

Există o lipsă de medici veterinari pentru animalele de companie?

 Veterinari pe 1000 pet

Da. În ciuda numărului tot mai mare de medici veterinari de animale mici, la nivel mondial nu se ține pasul cu numărul record de animale de companie.

    • În SUA, în 2030 vor fi necesari 41.000 de medici veterinari pentru a răspunde nevoilor de îngrijire a animalelor de companie, însă profesia este pe cale să scadă cu 15.000, potrivit unui studiu realizat de Mars Veterinary Health. (sursa: Detalii & Studii)
    • Asociația Veterinară Britanică raportează o „criză a forței de muncă veterinare" și o „furtună" în Marea Britanie, după o scădere cu 68% a numărului de medici veterinari care se înregistrează să lucreze în Marea Britanie în urma Brexitului (sursa: Detalii & Studii)
    • Asociația Veterinară Australiană a declarat că mai mulți medici veterinari sunt „necesari urgent" pentru a acoperi deficitele în urma „boom-ului pandemiei" (Sursa: Detalii & Studii)

Medici vet pe piete dezvoltate

Rezultatul acestui trend este creșterea rapidă a numărului de cazuri veterinare. Aproape jumătate dintre practicile din întreaga lume au raportat o creștere a numărului de cazuri care au ajuns în cabinetele veterinare, conform unui studiu aplicat în 91 de țări realizat de Asociația Veterinară Mondială a Animalelor Mici (sursa: Detalii & Studii)

Ce înseamnă această penurie de medici veterinari pentru bunăstarea mentală și fizică în cadrul profesiei?

Trendul pentru 2023 se menține astfel că forță de muncă în domeniul veterinar nu va ține pasul cu o creștere a populațiilor de animale de companie ceea ce va pune în cele din urmă o presiune intensă asupra medicului veterinar și a personalului cabinetelor. Deținătorii de animale de companie au tendința de a avea grijă de mai multe animale, ceea ce poate duce la perturbări ale actului medical începând de la programarea vizitelor la cabinet și ajungând până la sănătatea personalului veterinar.  Se poate ajunge chiar la o perturbare a relațiilor client-medic veterinar, la creșterea sentimentelor de insatisfacție a acestora din urmă.

Studiul anglia

Chiar și înainte de pandemia de Covid-19, doar 48% dintre medicii veterinari din Marea Britanie au declarat colegiului regal al chirurgilor veterinari că "ar opta în continuare pentru profesia de medic veterinar dacă și-ar putea începe din nou cariera".(sursa: Detalii & Studii)

Această problemă a crescut de atunci și abordarea acesteia va fi esențială pentru sănătatea pe termen lung a medicilor veterinari și a pacienților acestora.

Medicamentele de uz veterinar ajung la animalele de companie în nevoie?

Într-un studiu realizat de Asociația Veterinară Mondială a Animalelor Mici (WSAVA), trei sferturi dintre asociațiile veterinare chestionate au indicat că accesul limitat la produsele medicale veterinare le-a împiedicat capacitatea de a satisface nevoile pacienților lor și de a oferi servicii de calitate. (sursa; Detalii & Studii)

Printre motivele majore invocate pentru lipsa accesului la medicamente s-au numărat mediul de reglementare din țările respondenților, precum și aspecte legate de producători, cum ar fi lipsa de interes din cauza dimensiunilor mai mici ale pieței și, ulterior, creșterea costurilor produselor pe piețele respective.

Pandemia de Covid-19 a afectat, de asemenea, accesul la medicamente, în ciuda faptului că practicile veterinare din multe țări au fost enumerate ca servicii „esențiale" și scutite de multe restricții care afectează alte industrii.

Un sfert din proprietarii de animale de companie au declarat că în 2020 pandemia a îngreunat accesul la medicamentele necesare pentru animalele lor de companie în ciuda eforturilor multor țări de a proteja serviciile veterinare. Mai mult de unul din 10 animale de companie, sau 13 la sută, au ratat tratamente esențiale, de rutină, potrivit unui sondaj global efectuat pe proprietarii de animale de companie. (Sursa: Detalii & Studii)

Deși provocările inițiale cauzate de Covid s-au redus, „boom-ul tot mai mare al pandemiei cu reflexii către animale de companie" a creat un nou set de probleme legate de penuria de servicii veterinare și de accesul la îngrijire, care se va manifesta acut în anii următori.

Există o mișcare de „evitare a vaccinării" ?

Chiar și înainte de pandemia de Covid-19, reticența față de vaccinuri era în creștere în rândul proprietarilor de animale de companie, împiedicând progresul în ceea ce privește sănătatea animalelor de companie.

  • În Marea Britanie, aproximativ un sfert dintre proprietarii de animale de companie au declarat că, câinele lor nu a avut un program de vaccinare atunci când a fost pui, în ciuda cunoașterii faptului că vacinarea previne o serie de boli comune. (Sursa: Detalii & Studii)
  • Medicii veterinari din țările dezvoltate, cum ar fi SUA și Australia, au raportat o creștere a refuzului vaccinării la animale din cauza ezitării sau atitudinilor anti-vaccinare înainte de pandemia Covid-19. (sursa: Detalii & Studii)
  • Respondenții dintr-un sondaj efectuat cu ajutorul medicilor veterinari americani și canadieni au declarat că mișcarea antivaccinare, refuzul vaccinurilor umane „a dus la o creștere a numărului de proprietari care nu doresc sau își exprimă îngrijorarea cu privire la vacinarea contra rabiei și a vaccinărilor de bază." (Sursa: Detalii & Studii)

Trendul anului este către o contestare a vaccinurilor, utilizand o gamă largă de motive ceea ce va duce în mod incontestabil la o perioadă de risc epidemilogic ridicată. Din punct de vedere al practicii medicale poate  considerați că acest trend nu este chiar așa de rău. Dar, chiar dacă costurile de vaccinare sunt mai mici comparativ cu costurile tratamentelor, proprietarii de animale nu au tendința de a recunoaște greșeala nevaccinări fiind mai ușor pentru ei să de-a vina pe medicul veterinar pentru eșecul tratamentului. Ceea ce în final este o pierdere mult mai mare. 

Inovații în îngrijirea veterinară

Inovațiile emergente în domeniul asistenței medicale pentru animalele de companie evidențiază potențialul de îmbunătățire în continuare a sănătății, bunăstării și mijloacelor de subzistență ale animalelor de companie. Aceste inovații variază de la noi vaccinuri, diagnostice și tratamente, până la noi servicii și produse care sunt mai accesibile, mai convenabile și mai precise.

Care sunt unele dintre cele mai recente descoperiri?

  • Tratamente de terapie genică pentru cancer, care reprezintă mai mult de un sfert din toate decesele la câinii cu pedigree din Marea Britanie (sursa: Detalii & Studii)
  • Instrumente pentru a reduce nevoia de antibiotice, cum ar fi vaccinurile, și anticorpii monoclonali, care pot ajuta la reducerea riscului de rezistență la antimicrobiene. (Sursa: Detalii & Studii)
  • Tehnologii inovatoare pentru animale de companie, inclusiv dispozitivele purtabile, cum ar fi gulerele de înaltă tehnologie și sistemele de urmărire. Aici previziunile pieței arată că acestea vor valora aproximativ 20 de miliarde de dolari până în 2027.
  • O varietate mai mare de opțiuni de nutriție pentru animalele de companie, inclusiv mese cu o singură servire, echilibrate, care pot fi adaptate nevoilor specifice ale animalului de companie.

În domeniul vaccinurilor trendul 2023 arată o dezvoltare și noi descoperiri în ceea ce privește vaccinurile ARNm, producerea de vacinuri rezistente la căldură și la păstrarea în mediul obișnuit, noi sisteme de administrare a vaccinurilor mai ales pentru vaccinarea în masă, vaccinuri autogene.

Trendul pe piața produselor alimentare și de îngrijire pentru animale de companie este în creștere în întreaga lume. În Europa, piața valorează aproximativ 22 de miliarde EUR pe an, produsele de sănătate pentru animale de companie fiind evaluate la încă 2,1 miliarde EUR, iar industria are aproximativ 300.000 de angajați în total (sursa: Detalii & Studii)

Consumul de telemedicină 

 Pandemia de Covid-19 a stimulat mai multe practici veterinare să ofere telemedicină:

  • Un sondaj HealthforAnimals realizat în toamna anului 2020 a constatat că aproape jumătate (47%) dintre proprietarii de animale de companie au declarat că medicul veterinar a oferit consultații digitale/la distanță, în creștere de la 20% înainte de pandemie.
  • Sondajul HealthforAnimals a constatat că 75% dintre proprietarii care au avut o consultație de telemedicină au declarat că sunt „mulțumiți" sau „extrem de mulțumiți" de serviciu.
  • Un studiu publicat în Journal of American Veterinary Medical Association a confirmat aceste constatări, arătând că „telemedicina a crescut substanțial" în timpul pandemiei.

 Un sondaj global al proprietarilor de animale de companie realizat în timpul pandemiei de Covid-19 a constatat, de asemenea, că aproape două treimi, sau 60 la sută, din toți proprietarii de animale de companie ar fi dispuși să plătească pentru consiliere sau consultație veterinară prin intermediul serviciilor de telemedicină.

În ciuda acestui fapt, mulți se așteaptau ca utilizarea telemedicinei să regreseze în urma pandemiei de Covid-19. Una dintre principalele provocări fiind  insecuritatea în materie de reglementare și de drept în ceea ce privește furnizarea de asistență veterinară prin intermediul platformelor de telemedicină.

  • În Brazilia, un proiect de lege pentru a legifera telemedicina veterinară a fost abandonat în 2020, în ciuda provocărilor pandemiei de Covid-19 în furnizarea de servicii veterinare tradiționale.
  • Un sondaj din SUA a constatat că unii respondenți „au raportat preocupări cu privire la problemele juridice" legate de telemedicină, indicând problemele de reglementare.
  • Federația Medicilor Veterinari din Europa „recomandă membrilor săi să permită utilizarea telemedicinei". Atingerea acestui obiectiv în Europa și în alte regiuni va necesita o clarificare legală, atât pentru proprietarii de animale, cât și pentru medicul veterinar al acestora.

Totuși se constată că tot mai multe cabinete medicale veterinare caută soluții de implementare a telemedicinei. De multe ori, succesul acestui demers este discutabil. Astfel că trendul în 2023 va fi către identificarea unor soluții de reglementare a acestor practici în mai multe state, cu toate că eficiența economică și soluțile propuse nu sunt dintre cele mai profitabile pentru o practică medicală.