Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

In ultimii 7 ani, ANSES (Agentia nationala de securitate sanitara a alimentatiei, a mediului si muncii din Franta) a inregistrat nu mai putin de 137 de rapoarte de reactii adverse la iepurii de companie. Aceste efecte apar dupa administrarea tratamentelor antiparazitare care contin fipronil, care reprezinta aproape o treime din rapoartele inregistrate la aceasta specie.

Dintre cazurile raportate, 33 au dus la moartea animalului si 66 au fost considerate grave. ANSES reaminteste ca aceste medicamente antiparazitare sunt autorizate la caini sau pisici, dar sunt toxice pentru iepuri, cauzand reactii generale (pierderea poftei de mancare, letargie), digestive si neurologice (convulsii) care uneori pot fi fatale. Formulele concentrate (pipetele) sunt deosebit de toxice, cateva picaturi pot fi suficiente pentru a induce efecte grave. 

In caz de expunere accdientala, animalul trebuie spalat cu apa calduta si sapun sau detergent de vase. Daca in locatia in care se gaseste iepurele sunt prezente mai multe specii de animale, iepurii trebuie tinuti departe de cainii si pisicile tratate pana cand locul de aplicare al tratamentului de combatere a daunatorilor este uscat.