Joi, Aprilie 24, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Inițiem seria interviurilor cu oameni deosebiți ce lucrează în industria veterinară cu Andreea Pața, Marketing Manager Zoetis Romania, Bulgaria și Moldova. Andreea Pața lucrează de peste 14 ani în domeniul managementului marketingului și a managementului de brand în industria sănătății și în cea a frumuseții.

Inițiem seria interviurilor cu oameni deosebiți ce lucrează în industria veterinară cu Andreea Pața, Marketing Manager Zoetis Romania, Bulgaria și Moldova. Andreea Pața lucrează de peste 14 ani în domeniul managementului marketingului și a managementului de brand în industria sănătății și în cea a frumuseții.

Ai început cariera în domeniul marketingului în cadrul unei firme încă din timpul studenției. Ce te-a determinat să alegi un job și cum a fost trecerea de la mediul cu care erai obișnuită ca student și munca în cadrul unei firme mari?

Mi-am dorit foarte mult să fiu independentă, să fiu pe picioarele mele, să nu depind de părinți, ba chiar să îi ajut eu, astfel că din primul an de facultate am început cu meditații la limbile Engleză și Germană, aveam câțiva copii pe care îi ajutam în timpul liber, la teme, făceam conversație etc.

Apoi, în anul III am avut această șansă de a concura pe un post de stagiar, plătit (ceea ce era mare lucru în acea perioadă), în cadrul departamentului de Marketing al L’Oreal, pe perioada verii. Era un singur post și un amfiteatru plin de studenți doritori. Eu am fost cea selectată și așa a început povestea și cariera mea în Marketing. A fost o mare diferență între ceea ce îmi imaginam eu că pot face după terminarea studiilor și ce se întâmplă în realitate într-o companie de o asemenea dimensiune. M-a fascinat ceea ce am descoperit, mi-a  plăcut foarte mult, am învățat enorm în acea perioadă și am și avut oameni care m-au susținut și orientat.

Mai târziu ai lansat pe piață din România un brand care a fost leader de vânzări în farmacii. Spune-ne care au fost provocările cărora a trebuit să le faci față în această nouă etapă a carierei?

Lansarea brandului Vichy în România, precum și a unei noi divizii a grupului L’Oreal a fost o altă etapă de referință în cariera mea. Este realizarea cu care mă mândresc cel mai mult în plan profesional, chiar și astăzi. A fost un proiect frumos, cu multe provocări, deoarece era un concept nou și pentru noi și pentru piață.

A trebuit să construim totul de la zero cu o echipă formată din doar șase oameni. Cu toate acestea, după maxim doi ani eram nr.1 în vânzări (pe segmentul farmacii, evident) și ne întreceam în notorietate cu brandurile deja arhicunoscute, cu vechime considerabilă pe piața din România, din segmentul mass market.

De ce ai ales apoi Pfizer și care au fost provocările care au venit în lucrul în domeniul veterinar în cadrul unei companii de renume mondial?

Pfizer Animal Health, astăzi Zoetis, a venit la vreo 3 ani și jumătate după Vichy, timp în care am avut ocazia să lucrez în cadrul companiei A&D Pharma, la Sensiblu unde am coordonat activitatea departamentului Non-Pharma, o echipă formată din nouă oameni: category și brand manageri. Am ajuns la Zoetis pur și simplu aplicând pentru această poziție pe unul din site-urile de job-uri.

Mi s-a părut un domeniu nou, interesant, diferit de ceea făcusem până la acel moment, o oportunitate de a învăța și de a mă dezvolta în compania care este leader mondial în domeniul său de activitate. Tranziția nu a fost una ușoară, deoarece aproape totul a fost diferit față de ce întâlnisem până atunci: cultura organizațională, rigorile domeniului, regulile impuse de companie, modul de lucru, produsele, modul de promovare etc.

Organizezi în cadrul companiei în care lucrezi evenimente dedicate medicilor veterinari. Cum vezi colaborarea cu aceștia?

Colaborarea cu medicii veterinari nu mi s-a părut diferită de colaborarea cu celelalte categorii profesionale cu care colaborasem în trecut (farmaciștii sau medicii dermatologi), sau chiar de cea cu consumatorii finali.

Fiecare cateogorie țintă are specificul ei, trebuie să le descoperi nevoile, să  îi asculți și să încerci să răspunzi cât se poate de bine nevoilor și cerințelor acestora, într-un mod concret și relevant pentru ei. Consider că dacă există respect reciproc, onestitate, deschidere, bun simț și bune intenții, lucrurile nu au de ce să nu meargă bine.

Profesezi în acest domeniu de mai bine de patru ani. Spune-ne cum vezi piața veterinară din România și dacă ai observat schimbări în aceasta? Dacă a evoluat, dacă piața s-a maturizat și dacă da, în ce sens?

Consider că piața veterinară din România este deja o piață matură, desigur că încă mai avem multe de făcut pentru a ajunge la nivelul piețelor Vest Europene, însă asta ține și de
evoluția standardului nostru de viață, a nivelului de educație și a evoluției mentalității atât a medicilor veterinari, a fermierilor sau a proprietarilor de animale de companie, a puterii de cumpărare în general. Ce mă bucură este faptul că întâlnesc oameni foarte bine pregătiți, pasionați, care își doresc să evolueze și să contribuie la dezvoltarea acestui domeniu, deși nu le este ușor. Ce mi-aș dori este ca numărul acestora să fie din ce în ce mai mare.

Ai o experiență de peste 14 ani în domeniul marketingului și managementului de brand. Spune-ne care crezi că este secretul reușitei într-o multinațională și ce skilluri trebuie să deții ca să reziști unei munci supuse permanent performanței?

În primul rând trebuie să vii cu unpachet de cunoștințe de bază solide (adică să acumulezi maximum posibil în timpul facultății, recomandat ar fi să acumulezi și o minimă experiență prin internship-uri, activități de voluntariat în cadrul unor astfel de companii – care majoritatea oferă acum astfel de posibilități, trebuie doar să îți dorești). În al doilea rând, cunoașterea limbii Engleze la nivel avansat este obligatorie aproape în orice funcție deoarece acum s-au amplificat interconexiunile cu structurile de coordonare regionale sau chiar globale.

În rest, cele mai importante calități din punctul meu de vedere în ziua de azi sunt: dorința de a învăța permanent și de a te perfecționa, adaptabilitatea la schimbare, flexibilitatea, capacitatea bună și foarte bună de relaționare și comunicare cu cei din jur, spiritul de echipă, perseverența, capacitatea de a prioritiza diversele sarcini în funcție de importanță și de a le duce pe toate la bun sfârșit, consecvența.

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Editoriale & Analize

Permanent managerul unei afaceri trebuie să fie ancorat în realitate. Poate părea puțin bizar pentru mulți de ce bursele și cursul valutar reacționează dur la orice derapaj social, politic sau chiar...

Management

În universul antreprenoriatului, drumul de la o idee strălucită la un produs sau serviciu de succes este adesea pavat cu provocări, incertitudini și multe decizii. Mulți antreprenori visează la...

Management

Dacă sunteți singur în cabinet și din când în când intră vreun client trebuie să vă întrebați dacă puteți răspunde corect la câteva întrebări.

Marketing

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre preț, din punct de vedere a marketingului veterinar.

Medicale FERMA

Cum își pot îmbunătăți medicii veterinari comunicarea cu fermierii și cum se pot implica mai mult în sănătatea ovinelor ? În ciuda faptului că în România există aproximativ 12 de milioane de ovine...

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO