- Detalii
- 2019
Ordinul 106/2019
Ordinul 106/2019 pentru modificarea şi completarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008
Status: Acte în vigoare
Ordinul 106/2019 din 2019.09.19
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 19 septembrie 2019
Intră în vigoare:
19 septembrie 2019 An
Ordinul 106/2019 pentru modificarea şi completarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008
Dată act: 5-sept-2019
Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Conținut ordin
Văzând Referatul de aprobare nr. 436 din 12.03.2019, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
în temeiul Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate animală şi de bunăstare a animalelor, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului (UE) nr. 625/2017 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1.069/2009, (CE) nr. 1.107/2009, (UE) nr. 1.151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 şi (UE) 2016/2.031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 şi (CE) nr. 1.099/2009 ale Consiliului şi a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE şi 2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 şi (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE şi 97/78/CE ale Consiliului şi a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) şi al Regulamentului (CE) nr. 183/2005 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 ianuarie 2005 de stabilire a cerinţelor privind igiena furajelor, cu amendamentele ulterioare,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. I
Norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 895 din 30 decembrie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.La articolul 2 litera d), punctul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"14. toate activităţile legate de extracţia şi păstrarea mierii de albine, recoltarea altor produse apicole, inclusiv păstrarea produselor melifere, chiar dacă această activitate permite ca stupii să fie la distanţă faţă de locul de păstrare al producătorului, cu excepţia mierii de colectură, şi/sau ambalarea acesteia;"
2.La articolul 2 litera e), punctul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"6. mierea de albine extrasă şi alte produse apicole recoltate, depozitarea acestora excluzând tratamentele de încălzire a mierii de albine;"
3.La articolul 2 litera f), după punctul (ii) se introduce un nou punct, punctul (iii), cu următorul cuprins:
"(iii)include şi furnizarea directă a laptelui crud, prin intermediul automatelor, de către producătorii agricoli care deţin exploataţii de vaci de lapte autorizate/înregistrate sanitar-veterinar;"
4.La articolul 2 litera g), punctele 1, 3 şi 6 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"1. lapte crud - lapte de vacă până la 300 l/zi/exploataţie; lapte de la alte specii până la 100 l/zi/exploataţie;
.................................................................................................
- vânat în blană şi pene - până la 10 unităţi vânat mare şi 100 unităţi vânat mic din cota de vânătoare alocată într-un an calendaristic;
.................................................................................................
- _
(i)ouă de găină - provenind de la cel mult 50 de găini ouătoare/zi;
(ii)ouă de prepeliţă - provenind de la cel mult 500 de prepeliţe ouătoare/zi;"
5.La articolul 2, după litera h) se introduce o nouă literă, litera i), cu următorul cuprins:
"i) automate pentru vânzarea directă a laptelui crud - echipamente şi instalaţii adecvate aparţinând producătorilor agricoli care deţin exploataţii de vaci de lapte, prin intermediul cărora pot comercializa direct către consumatorul final laptele crud provenit din exploataţiile proprii, autorizate/înregistrate sanitar-veterinar."
6.La articolul 3 alineatul (3), după litera d) se introduc două noi litere, literele e) şi f), cu următorul cuprins:
"e) în situaţia în care producătorii agricoli care deţin exploataţii de vaci de lapte autorizate/înregistrate sanitar-veterinar intenţionează să desfăşoare activităţi de vânzare directă a laptelui crud prin intermediul unuia sau mai multor automate, care sunt amplasate în judeţul pe teritoriul căruia este autorizată/înregistrată sanitar-veterinar şi funcţionează exploataţia de origine, dosarul depus la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană cuprinde, alături de informaţiile prevăzute la lit. a), b), c) şi d), următoarele informaţii:
(i)numărul de automate prin intermediul cărora se va realiza vânzarea directă a laptelui crud;
(ii)denumirea şi adresa exploataţiei de vaci de lapte autorizate/înregistrate sanitar-veterinar de la care vor fi alimentate automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud;
(iii)copia documentului de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară pentru exploataţia de vaci de la care va fi livrat laptele crud, în vederea vânzării directe către consumatorul final prin intermediul automatelor;
(iv)fişa de sănătate pentru animalele de la care se valorifică produse de origine animală, eliberată de medicul veterinar oficial şi vizată de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară veterinară a exploataţiei de vaci de lapte autorizată/înregistrată sanitar-veterinar, conform modelului din anexa nr. 15, prin care să se ateste faptul că laptele crud destinat vânzării directe prin intermediul automatelor a fost obţinut în conformitate cu cerinţele de sănătate animală şi de igienă prevăzute la secţiunea IX cap. I pct. I, II şi III din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare;
- f) în situaţia în care producătorii agricoli care deţin exploataţii de vaci de lapte intenţionează să desfăşoare activităţi de vânzare directă a laptelui crud prin intermediul unuia sau mai multor automate, care sunt amplasate în afara judeţului pe teritoriul căruia este înregistrată şi funcţionează exploataţia de origine, producătorii vor depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pe teritoriul căreia urmează să fie amplasate automatele, un dosar care trebuie să cuprindă informaţiile prevăzute la lit. e).
Totodată, indiferent de zona de amplasare a automatelor de vânzare directă a laptelui crud, în judeţ sau în afara judeţului, la nivelul exploataţiei de vaci de lapte care deţine aceste automate trebuie să existe o listă actualizată cu amplasarea automatelor deţinute, listă ce trebuie pusă la dispoziţia autorităţilor competente, la cerere."
7.Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 6
Producătorii care expun la vânzare produse primare de origine animală obţinute de la animalele din exploataţia proprie trebuie să deţină asupra lor o fişă de sănătate pentru animalele de la care se valorifică produsele, conform modelului din anexa nr. 15, eliberată de medicul veterinar oficial din cadrul circumscripţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale şi vizată trimestrial de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit în raza căruia îşi are domiciliul producătorul şi sunt crescute animalele."
8.La articolul 9, după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:
"f) să fie manipulate de persoane care respectă normele de igienă personală, care deţin carnet de sănătate şi echipament de protecţie corespunzător."
9.Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 10
(1) În locurile publice amenajate de autorităţile locale/judeţene unde sunt expuse la vânzare produsele primare de origine animală, producătorii trebuie să aibă o stare de igienă corespunzătoare, să poarte echipamente de protecţie alimentară, respectiv halate, şorţuri, bonete şi mănuşi curate, şi să deţină asupra lor un document din care să rezulte că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
(2) Expunerea spre vânzare a produselor primare de origine animală în locurile publice se realizează în vitrine frigorifice sau prin alte mijloace adecvate care să elimine orice posibilitate de contaminare a produselor expuse."
10.La articolul 11, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 11
(1) În cazul în care, în urma verificării efectuate de personalul sanitar veterinar din direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, la locul producerii sau vânzării directe a produselor primare se constată neîndeplinirea condiţiilor sanitar-veterinare prevăzute în legislaţia naţională referitoare la producţia primară şi la vânzarea directă a produselor primare de origine animală, se va întocmi un proces-verbal de constatare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8, în care vor fi înscrise toate deficienţele constatate, măsurile dispuse, precum şi termenele de remediere a deficienţelor, sub semnătura producătorului."
11.La articolul 11 alineatul (4), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"e) carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol/atestatului de producător, eliberat de primării, iar în cazul vânătorilor şi pescarilor, carnetului de membru vânător/permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs de asociaţiile profesionale din domeniu în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare."
12.La articolul 12, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) În cazul în care, în urma controlului efectuat de către medicii veterinari oficiali din direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti sau în urma sesizării consumatorilor, se constată neîndeplinirea condiţiilor sanitar-veterinare stabilite de legislaţia în vigoare, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti poate dispune sancţionarea contravenţională în conformitate cu prevederile legale în vigoare."
13.La articolul 17 litera a), punctul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"2. alte unităţi de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor pe întreg teritoriul naţional;"
14.La articolul 17, litera b) se abrogă.
15.La articolul 17, litera h) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"h) cantităţi mici - următoarele cantităţi de produse de origine animală şi nonanimală obţinute în unitatea de vânzare cu amănuntul şi care sunt destinate vânzării către alte unităţi de vânzare cu amănuntul, în scopul vânzării către consumatorul final, şi anume:
- produse de origine animală:
- carne tranşată, carne tocată, carne preparată şi/sau produse din carne într-o gamă sortimentală restrânsă până la maximum 5 sortimente, cumulate, în cantitate de până la 8.000 kg/lună;
- brânzeturi - până la 1.500 kg/săptămână, medie anuală;
- lapte pasteurizat şi produse lactate lichide - până la 3.000 kg/săptămână;
- produse din pescuit - până la 1.000 kg/săptămână;
- produse din pescuit prelucrate - până la 2.000 kg/lună;
- vânat sălbatic - până la 300 kg/lună;
[...]
Ca urmare a lungimii documentului, acesta este publicat doar parțial. Dacă doriți să-l consultați în întregime puteți descărca fișierul de mai jos.
Descărcă ordinul și anexele
Textul întreg al ordinului, cât și anexele asociate, dacă este cazul, pot fi descărcate folosind butonul de mai jos.
- Detalii
- Daniel Agape