Vineri, Aprilie 25, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Ordinul 51/2024 pentru modificarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ca urmare a actualizării tarifelor în funcţie de rata inflaţiei din anul 2023

Status: Acte în vigoare

 

Ordinul 51/2024 din 2024.04.04

Status: Acte în vigoare

Versiune de la: 4 Aprilie 2024

 

Intră în vigoare:

4 Aprilie 2024 An

 

Ordinul 51/2024 pentru modificarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ca urmare a actualizării tarifelor în funcţie de rata inflaţiei din anul 2023

Dată act: 15-mar-2024

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

 

Conținut ordin

Văzând Referatul de aprobare nr. 207 din 17.01.2024, întocmit de Direcţia economică din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

având în vedere prevederile art. 10 lit. b), ale art. 18 alin. (5), precum şi ale art. 48 alin. (7) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. I

Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 611 şi 611 bis din 18 august 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează, în urma actualizării tarifelor în funcţie de rata inflaţiei din anul 20231.

_________

1 Inflaţia a fost calculată pentru perioada ianuarie-decembrie 2023 sau data intrării în vigoare a tarifului - decembrie 2023 pentru tarifele intrate în vigoare în anul 2023.

1.La anexa nr. 2, literele B şi C vor avea următorul cuprins:

"B. Tarif pentru controalele veterinare executate asupra operaţiunilor de export la punctele de trecere a frontierei de stat, asupra mărfurilor supuse controlului veterinar

Nr. crt.

Acţiunea efectuată

Tarif/mijloc de transport

- lei -

1

Verificarea documentelor sanitare veterinare însoţitoare şi a îndeplinirii condiţiilor sanitare veterinare de export a mărfurilor supuse controalelor sanitare veterinare de frontieră

59

C. Tarif pentru asistenţa sanitară veterinară acordată în posturile de trecere a frontierei

Nr. crt.

Acţiunea efectuată

Tarif/acţiune

- lei -

1

Acordarea asistenţei veterinare animalelor de companie, în timpul călătoriei, la solicitarea proprietarului

86

"

2.La anexa nr. 3, literele B, C şi D vor avea următorul cuprins:

"B. Tarif pentru cheltuielile de personal care desfăşoară activitatea de control oficial în unităţile de prelucrare, procesare, depozitare, transport, valorificare şi comercializare a produselor şi subproduselor alimentare de origine nonanimală

Nr. crt.

Etapele aferente realizării unui control oficial în domeniul alimentar

Cheltuieli pentru salariu/persoană/h

(lei)

Cheltuieli necesare perfecţionării/ persoană/h

(lei)

Total cheltuieli/h

(lei)

1

Pregătirea controlului, studierea facilităţilor şi documentaţiei deţinute de operatorii economici, astfel încât să fie capabili să îşi îndeplinească atribuţiile în mod adecvat

29

1

30

2

Realizarea controlului

29

1

30

3

Analiza activităţii de control şi stabilirea concluziilor

29

1

30

 

TOTAL

87

3

90

C. Tarif pentru acţiunile de prelevare de probe efectuate în vederea controlului oficial al alimentelor de origine nonanimală

 

Loturi < = 15 tone lei

Loturi > 15 tone

lei

Distanţa până la locul de prelevare < = 80 km

91 lei

108 lei

Distanţa până la locul de prelevare > 80 km

126 lei

134 lei

D. Tarif pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare directă sau vânzare cu amănuntul

Nr. crt.

Unitatea

Tariful de înregistrare

- lei/unitate -

1.

Carne, lapte şi produse din lapte: carmangerie, măcelărie, centru de sacrificare a păsărilor şi/sau a lagomorfelor la nivelul fermei sau al exploataţiei, centru de prelucrare a laptelui

464

Exploataţie de producţie a laptelui

12

Activităţi de vânzare directă a produselor primare de origine animală în cantităţi mici, cu excepţia vânzării directe a laptelui crud prin intermediul automatelor

12

Automat de vânzare a laptelui

61

Centru de colectare a vânatului sălbatic

309

2.

Peşte şi produse din pescuit, miere şi alte produse din miere şi ouă de consum: centru de prelucrare a peştelui integrat în ferma de acvacultură, magazin de desfacere a peştelui, pescărie, centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, punct de debarcare, centru de extracţie, colectare a mierii şi a altor produse apicole, centru de colectare a ouălor

309

Ambarcaţiune de pescuit, stupină, magazin de desfacere a mierii de albine şi a altor produse apicole

155

3.

Unităţi de alimentaţie publică şi unităţi de comercializare a alimentelor şi unităţi care desfăşoară alte activităţi în domeniu: unitate de alimentaţie publică, laborator de cofetărie şi/sau patiserie, pensiuni turistice, unităţi de vânzare prin internet, staţie de spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport; alte unităţi de vânzare cu amănuntul

464

Pizzerie, cantină, cofetărie/patiserie, magazin alimentar, depozit alimentar, catering

309

Automate de vânzare a produselor alimentare

 

a) înregistrare pentru 1-50 de automate

443

b) înregistrare pentru 51-100 de automate

608

c) înregistrare pentru 101-500 de automate

770

d) înregistrare pentru 501-1.000 de automate

997

e) înregistrare pentru mai mult de 1.000 de automate

1.320

Târg/Expoziţie de produse alimentare, piaţa angro de legume-fructe

440

Puncte gastronomice locale

137

Unităţi mobile de comercializare a alimentelor

309

Hipermarket/Supermarket

775

4.

Activităţi de prelucrare şi conservare a fructelor şi legumelor

Unităţi de prelucrare a cartofilor şi de producţie a produselor din cartofi în scop alimentar

309

Unităţi de conservare şi fabricare/obţinere a sucurilor/concentratelor de fructe şi legume

309

Unităţi de fabricare/obţinere a produselor alimentare din fructe şi legume (inclusiv gemuri, marmelade şi jeleuri)

309

5.

Activităţi de fabricare a uleiurilor şi a grăsimilor vegetale şi animale

Unităţi pentru producţia/obţinerea şi prelucrarea uleiurilor vegetale brute şi rafinate

445

Unităţi pentru fabricarea margarinei, a amestecurilor pentru tartine şi a grăsimilor de gătit combinate

464

Unităţi pentru producţia făinii oleaginoase nedegresate

309

6.

Activităţi de fabricare/obţinere a produselor de morărit, amidonului şi produselor din amidon Unităţi de morărit şi măcinat

309

Unităţi pentru fabricarea cerealelor pentru micul dejun şi a premixurilor

464

Unităţi pentru fabricarea amidonului, glutenului, a glucozei, siropului de glucoză şi a maltozei

309

Unităţi pentru măcinarea legumelor

309

7.

Activităţi de fabricare a altor produse alimentare

Unităţi pentru fabricarea/obţinerea pâinii, produselor proaspete şi conservate de patiserie, produselor proaspete şi uscate de panificaţie, plăcintelor, checurilor, tartelor, biscuiţilor, pişcoturilor, prăjiturilor conservate, fabricarea produselor pentru gustări dulci sau sărate etc.

464

Unităţi pentru fabricarea zahărului, a produselor zaharoase, gumei de mestecat, a ciocolatei şi produselor din cacao etc.

464

Unităţi pentru fabricarea/obţinerea macaroanelor, tăieţeilor, cuşcuşului, pastelor făinoase şi a altor produse făinoase similare

309

Unităţi pentru prelucrarea cafelei, ceaiului şi fabricarea condimentelor

464

Unităţi pentru fabricarea preparatelor alimentare omogenizate şi alimentelor dietetice

464

Unităţi pentru fabricarea produselor alimentare congelate

309

Unităţi pentru fabricarea altor produse alimentare de origine nonanimală neclasificate în altă parte

309

Unităţi de fabricare a produselor alimentare confiate/deshidratate (legume, fructe, coji de fructe şi alte părţi de plante - confiate, deshidratate, uscate, glasate sau cristalizate)

309

Unităţi pentru producţia, procesarea şi comercializarea ciupercilor

309

8.

Activităţi de fabricare a băuturilor

Unităţi pentru fabricarea/obţinerea alcoolului etilic de fermentaţie şi a băuturilor alcoolice distilate

464

Unităţi pentru fabricarea/obţinerea vinului, cidrului şi a altor vinuri din fructe

464

Unităţi pentru fabricarea/obţinerea berii, a malţului şi a altor băuturi nedistilate obţinute prin fermentaţie

464

Unităţi pentru fabricarea de ape minerale şi băuturi răcoritoare nealcoolice

464

9.

Alte activităţi

Unităţi de ambalare şi/sau îmbuteliere a produselor alimentare de origine nonanimală; sifonărie

309

Unităţi de fabricare/obţinere a îngheţatei

309

Unităţi de fabricare a gheţii alimentare

309

Depozit alimentar/frigorific pentru produse de origine nonanimală

464

Depozit pentru seminţe de consum

309

Unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală congelate

464

Mijloc de transport al produselor de origine nonanimală

155

"

3.La anexa nr. 5, literele A, C, D şi E vor avea următorul cuprins:

"A. Tarif pentru autorizarea sanitară veterinară a unităţilor care produc, procesează, depozitează, transportă şi/sau distribuie produse de origine animală

Partea

Unitate

Tarif de autorizare

- lei/unitate/obiectiv -

I

Unităţi cu activităţi generale:

 

Depozit frigorific

533

Unitate de reambalare

888

Piaţă agroalimentară, piaţa angro, hală pentru desfacerea produselor de origine animală

533

Depozit independent fără regim termic

533

Unităţi de tip catering (supusă autorizării)

648

II

Carne de ongulate domestice:

 

Abator, abator de capacitate mică, centru de sacrificare, punct de sacrificare la nivelul fermei

888

Unitate de tranşare

711

III

Carne de pasăre şi lagomorfe:

 

Abator de păsări

888

Unitate de tranşare carne pasăre

711

IV

Carne de vânat de crescătorie:

 

Abator

888

Unitate de tranşare carne de vânat

711

V

Carne de vânat sălbatic:

 

Unitate de manipulare

711

Unitate de tranşare

533

VI

Carne tocată, preparată şi carne separată mecanic:

 

Unitate pentru producerea cărnii tocate

711

Unitate carne preparată

711

Unitate carne separată mecanic

711

VII

Produse din carne:

 

Unitate de procesare

888

VIII

Moluşte bivalve vii:

 

Centru de purificare moluşte bivalve vii

533

Centru de expediere moluşte bivalve vii

441

IX

Peşte şi produse din pescuit:

 

Vas fabrică

888

Vas congelator

888

Vas de aprovizionare

888

Unitate de produse proaspete din pescuit

888

Unitate de procesare produse din pescuit

888

Unitate de produse din pescuit separate mecanic

711

Piaţa de licitaţie peşte şi produse din pescuit

711

Piaţă angro de peşte

711

Piaţa de desfacere

711

Centru colectare peşte

293

Centru de colectare a peştelui integrat în ferma de acvacultură

146

X

Lapte şi produse din lapte

 

Centru de colectare a laptelui

177

Unitate de procesare a laptelui materie primă

888

Unitate de procesare a produselor lactate

786

XI

Ouă şi produse din ouă

 

Centru de ambalare a ouălor

533

Unitate producere ou lichid

888

Unitate procesare ouă

888

XII

Pulpe de broască şi melci

 

Unitate de procesare pulpe de broască şi melci

888

XIII

Grăsimi animale, untură şi jumări:

 

Centru de colectare grăsimi animale

533

Unitate de procesare grăsimi animale

888

XIV

Stomacuri prelucrate, vezici şi intestine:

 

Unitate de procesare stomacuri, vezici şi intestine

888

Unitate de producere a cheagului

648

XV

Gelatină:

 

Centru de colectare materii prime pentru gelatină

533

Unitate producere a gelatinei

888

XVI

Colagen:

 

Centru de colectare materii prime pentru colagen

533

Unitate producere a colagenului

888

XVII

Alte activităţi:

 

Unitate de prelucrare miere de albine şi/sau produse apicole

786

Şlep

533

Vagon frigorific

533

Navă pescador

533

Aeronavă

533

Mijloace auto specializate

156

Unitate de obţinere a produselor înalt rafinate

786

..................................................................................

C. Obligaţiile deţinătorilor de bovine, camelide, cervidee şi reni referitor la tariful aplicabil pentru eliberarea documentului de identificare unic pe viaţă sau în cazul pierderii/deteriorării acestuia

La ridicarea documentului de identificare unic pe viaţă, în format letric, de la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, deţinătorul de animale din speciile bovine, camelide, cervidee şi reni achită suma de 5 lei/document de identificare unic pe viaţă, reprezentând contravaloarea documentului de identificare unic pe viaţă, aceasta constituindu-se ca venituri proprii ale direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor emitente, potrivit legii.

În cazul pierderii/deteriorării documentului de identificare unic pe viaţă în format letric, deţinătorul animalelor din speciile bovine, camelide, cervidee şi reni solicită direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti eliberarea documentului de identificare unic pe viaţă duplicat, achitând suma de 32 lei, reprezentând contravaloarea acestuia, ce se constituie ca venituri proprii ale direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, potrivit legii.

D. Tarif pentru autorizarea unităţilor producătoare de seminţe germinate

Nr. crt.

Tarif

Tarif

- lei/unitate -

1

Unitate producătoare de seminţe germinate*)

514

*) În cazul unităţilor cu mai multe puncte de lucru, acestea vor trebui să achite tarif şi să solicite autorizare pentru fiecare punct de lucru în parte.

E. Tarif pentru dezinfecţia suplimentară a mijloacelor auto care au transportat animale vii

Nr. crt.

Acţiune efectuată

Tarif/mijloc de transport

- lei -

1

Dezinfecţia suplimentară a mijloacelor auto care au transportat animale vii

104

"

4.Anexele nr. 1, 4, 6, 7 şi 8 se înlocuiesc cu anexele nr. 1-5, care fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. II

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

-****-

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Alexandru Nicolae Bociu

ANEXA nr. 1:

(- Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 96/2014)

A)A. Tarif pentru analize şi examene de laborator în domeniul sănătăţii animalelor şi în domeniul organismelor modificate genetic

 

Descărcă ordinul și anexele

Textul întreg al ordinului, cât și anexele asociate, dacă este cazul, pot fi descărcate folosind butonul de mai jos.

 

 

Acreditare CMVRO