Sâmbătă, Aprilie 26, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a transmis Colegiului Medicilor Veterinari (CMVRO) un răspuns oficial referitor la procedura privind eliberarea adeverințelor necesare fermierilor care solicită sprijin pentru utilizarea pășunilor, în baza Ordinului MADR nr. 106/2024 și a Normei sanitare-veterinare nr. 208/2022, cu modificările și completările ulterioare.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a transmis Colegiului Medicilor Veterinari (CMVRO) un răspuns oficial referitor la procedura privind eliberarea adeverințelor necesare fermierilor care solicită sprijin pentru utilizarea pășunilor, în baza Ordinului MADR nr. 106/2024 și a Normei sanitare-veterinare nr. 208/2022, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit documentului APIA, pentru exploatațiile nonprofesionale care nu dețin card de exploatație, fermierii trebuie să prezinte obligatoriu adeverința eliberată de medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în care să fie precizat codul exploatației înscrise în Baza Națională de Date (BND), valabil la data depunerii cererii de plată. 

De asemenea, APIA reamintește că, pentru asociațiile crescătorilor de animale care desfășoară activitatea pe pășuni concesionate sau închiriate, încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha trebuie justificată cu animale înregistrate în exploatația asociației. Adeverința emisă de medicul veterinar împuternicit trebuie să ateste codul exploatațiilor, valabil la momentul depunerii cererii.

„Asociațiile crescătorilor de animale care efectuează activitatea agricolă pe suprafața de pășune concesionată/închiriată, asigurând încărcătura minimă de animale de 0,3 UVM/ha prin pășunat cu animalele înregistrate în exploatația asociației pe perioada pășunatului în tabere de vară, trebuie să prezinte adeverință eliberată de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, din care să rezulte codul exploatației/exploatațiilor tip tabără de vară a/ale asociației înscrise în BND, valabil la data depunerii cererii de plată.", se arată în clarificarea emisă de APIA.

Aceste precizări vin în contextul clarificării prevederilor art. 7, alin. (5) din Norma aprobată prin Ordinul 208/2022, conform căruia toate exploatațiile pentru care nu există card de exploatație trebuie să aibă un document oficial de înregistrare, emis fie de medicii veterinari de liberă practică pentru exploatațiile nonprofesionale, fie de DSVSA pentru cele comerciale.

(5) Toate exploatațiile din România pentru care nu există cardul de exploatație trebuie să aibă câte un document de înregistrare a exploatației, care conține informațiile prevăzute în anexa nr. 3, emis de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în cazul exploatațiilor nonprofesionale, respectiv ridicat de la sediul DSVSA, în cazul exploatațiilor comerciale, exploatațiilor comerciale de tip A, taberelor de vară și stânelor", se arată în articolul7, alin. 5 din Norma sanitar-veterinară din 28 decembrie 2022 pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor și renilor a ANSVSA.

Autoritățile recomandă tuturor fermierilor și medicilor veterinari să respecte procedurile stabilite pentru a evita întârzierile în procesarea cererilor de plată și pentru a se conforma cadrului legal actualizat.

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Colegiul Medicilor Veterinari din România (CMVRo) a transmis în cursul acestei săptămâni un nou sondaj destinat fermierilor, ce are ca obiectiv identificarea bolilor considerate prioritare pentru...

Editoriale & Analize

Astăzi, la sugestia dl. dr. Marian Stăicuț, discutăm despre asociații, sindicate, patronate și alte forme de organizare care pot reprezenta medicii veterinari. Discuția a pornit de la postarea unui...

Noutăți Business

Având în vedere apariția în ultima perioadă prin intermediul mass-media a unor articole referitoare la carnea de pasăre în ceea ce privește conținutul acesteia în substanțe hormonale și antibiotice,...

Noutăți Business

Pe 19 noiembrie 2024, a intrat în vigoare Ordinul 171/2024, emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Acesta aprobă Procedura de verificare și...

Noutăți Business

Comunitatea medicilor veterinari din România continuă să își arate sprijinul activ pentru adoptarea proiectului de Ordonanță de Urgență care vizează modificarea art. 37 din Legea 160/1998, în forma...

Noutăți Medicale FermaToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Medicale GeneraleToate

 

Acreditare CMVRO