Joi, Iulie 03, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Începând din această toamnă, un nou curriculum revizuit pentru programul de Doctor în Medicină Veterinară (DVM) va marca o nouă eră la Școala de Medicină Veterinară (SVM) a Universității Wisconsin, oferind studenților o educație mai relevantă clinic, centrată pe student și axată pe dezvoltarea competențelor, pentru ca aceștia să fie pregătiți să profeseze cu succes din prima zi. Publicat recent pe website-ul oficial al Universității Wisconsin – School of Veterinary Medicine, noul curriculum pentru programul de Doctor în Medicină Veterinară (DVM) marchează o transformare profundă în modul în care viitorii medici veterinari vor fi pregătiți pentru profesie.

Începând din această toamnă, un nou curriculum revizuit pentru programul de Doctor în Medicină Veterinară (DVM) va marca o nouă eră la Școala de Medicină Veterinară (SVM) a Universității Wisconsin, oferind studenților o educație mai relevantă clinic, centrată pe student și axată pe dezvoltarea competențelor, pentru ca aceștia să fie pregătiți să profeseze cu succes din prima zi. Publicat recent pe website-ul oficial al Universității Wisconsin – School of Veterinary Medicine, noul curriculum pentru programul de Doctor în Medicină Veterinară (DVM) marchează o transformare profundă în modul în care viitorii medici veterinari vor fi pregătiți pentru profesie.


Actualizarea reflectă un efort condus de cadrele didactice, bazat pe date și cercetare, precum și pe feedback-ul oferit de profesioniști veterinari, specialiști în educație și cadrele didactice ale SVM. Noul curriculum păstrează conținutul esențial de bază, dar transformă modul în care acesta este predat și aplicat de-a lungul celor patru ani academici (sau faze) de studiu.

Deși o mare parte din conținutul existent va rămâne, vor avea loc schimbări semnificative în ceea ce privește predarea, aplicarea practică și evaluarea – se va trece la o structură bazată pe sisteme care integrează științele fundamentale cu conceptele clinice. Studenții vor avea, de asemenea, mai multe oportunități pentru învățare autodirijată și pentru rezolvarea de probleme din lumea reală.

Motivați de dorința de a contribui la succesul studenților, șefii de departamente, cadrele didactice și personalul nostru didactic lucrează intens pentru a continua să ofere curriculumul tradițional SVM, în paralel cu implementarea programului OnWard”, a arătat Peggy Schmidt, decan asociat pentru programele profesionale pentru website-ul facultății.

Școala a lansat o invitație de a numi noul curriculum, oferindu-i astfel o identitate distinctă și un cadru de referință coerent, care să reflecte evoluția programului. Aproape 200 de studenți, profesori și membri ai personalului au votat, iar denumirea aleasă a fost „OnWard”. Propus de studenta Deborah Liu (DVMx’26), numele evocă progresul programului și face trimitere la mottoul „On, Wisconsin” al universității.

Cadrele didactice și personalul de instruire au organizat, revizuit și creat conținut educațional – fie reorganizând materiale deja existente în cursuri noi, fie transformând cursuri bazate pe prelegeri în formate de tip pre-work, cu videoclipuri, lecturi atent selectate și activități practice în contexte clinice. Specialiștii în educație au creat cursuri online care îi ajută pe studenți să navigheze noile conținuturi și să își gestioneze așteptările.

Decanul Facultății de Medicină Veterinară, Jonathan Levine, a explicat că s-au stabilit termene flexibile, pentru ca profesorii să fi putut crea materialele educaționale atunci când le-a permis programul. În același timp, studenții au beneficiat de o structură clară a procesului de învățare pe parcursul semestrului, care le-a permis să își fi organizat studiul într-un mod echilibrat
 

Urmărește cele mai noi informații pe canalul nostru de Telegram!
Accesează canalul

Cele patru faze ale curriculumului OnWard:


Faza 1: Discipline precum anatomia și fiziologia sunt prezentate împreună, prin metode interactive și bazate pe aplicabilitate, reducând dependența de cursurile clasice.
Faza 2: Se concentrează pe bolile și disfuncțiile animalelor, construind pe baza cunoștințelor din primul an pentru a înțelege complexitatea bolilor la diverse specii.
Faza 3: Abordează boli multisistemice, complexe și comorbide, prin aplicarea cunoștințelor acumulate în scenarii reale.
Faza 4: Include rotații clinice cu normă întreagă, cu 8 săptămâni suplimentare pentru experiențe în medicina primară și chirurgie.

Competențele profesionale – un pilon în curriculumul OnWard

Curriculumul pune accent și pe dezvoltarea abilităților profesionale – comunicare, lucru în echipă, leadership, etică, bunăstare personală și alfabetizare financiară – prin module online și activități practice. În toate cele patru faze, studenții își asumă tot mai mult responsabilitatea învățării, prin mai puține ore de curs tradițional, accent pe rezolvarea de probleme și studiu independent cu scenarii bazate pe cazuri clinice.

Levine a afirmat că programul OnWard a fost conceput pentru a forma medici veterinari care să fi fost pregătiți din punct de vedere clinic, capabili să se fi adaptat ușor și să fi dobândit abilități profesionale esențiale încă de la finalizarea studiilor. El a subliniat că, prin faptul că structura educațională a fost aliniată la cerințele reale ale profesiei veterinare și s-a pus accent pe învățarea aplicată încă de la început, studenții au fost pregătiți pentru a face față provocărilor unui domeniu aflat într-o permanentă transformare.

Pentru a sprijini cadrele didactice în adaptarea la curriculumul OnWard, echipa de sprijin educațional a SVM oferă resurse, mentenanță pentru cursurile online și suport în timp real în timpul activităților didactice. De asemenea, specialiștii în educație oferă sprijin în dezvoltarea materialelor de curs și a evaluărilor, coaching pentru predare și orientare în bune practici educaționale.

O parte dintre profesori începuseră deja tranziția spre modele de tip flipped sau blended learning în ultimii ani, iar experiența acumulată în perioada de învățare online din 2020 a oferit o bază solidă pentru extinderea acestor metode active și hibride în întregul curriculum.

Cum se transformă educația medicală veterinară la nivel internațional?

Pe Veterinarul.ro, ne propunem să aducem zilnic în atenția cititorilor cele mai relevante noutăți din domeniul veterinar, atât din România, cât și de peste hotare. Urmărim constant ce practici educaționale se schimbă și ce metode rămân esențiale în formarea medicilor veterinari, pentru a înțelege mai bine direcțiile globale în care se îndreaptă profesia. Analizând inițiative precum OnWard, noul curriculum implementat la Universitatea din Wisconsin, putem anticipa cum va arăta învățământul veterinar în viitor – mai aplicat, mai flexibil și mai centrat pe competențe clinice și profesionale.

sursa: vetmed.wisc.edu

Urmărește-ne pe rețelele sociale:

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Un sondaj realizat de AVMA și Fundația Veterinary Information Network a explorat atitudinile absolvenților de medicină veterinară față de profesie, nivelurile datoriilor educaționale și...

Articole medicale Generale

Studiile arată că studenţii la medicină veterinară manifestă un grad mai mare de depresie faţă de colegii lor de la medicină umană.

Noutăți Medicale

În cadrul unei audieri publice desfășurate de Guvernul Federal, Asociația Medicilor Veterinari din Australia (AVA) a luat atitudine cu privire la excluderea studenților la medicină veterinară din...

Noutăți Medicale

Asociația Internațională a Studenților Veterinari (IVSA) invită studenții la medicină veterinară din întreaga lume să participe la un sondaj dedicat atât evaluării percepțiilor cât și a educației...

Editoriale & Analize

Dragi viitori medici veterinari, Suntem într-un moment în care viitorul studenților din România – inclusiv al celor peste 2500 de studenți români care se pregătesc să devină medici veterinari – este...

Noutăți Medicale FermaToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Medicale GeneraleToate

 

Acreditare CMVRO