Vineri, Martie 21, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Textul de mai jos reprezintă traducerea poziției și recomandărilor FVE privind utilizarea telemedicinei. Poziția a fost adoptată în cadrul Adunării Generale FVE din luna iunie 2024, de la Heraklion, Grecia. Ea poate fi consultată în varianta în engleză aici.

Textul de mai jos reprezintă traducerea poziției și recomandărilor FVE privind utilizarea telemedicinei. Poziția a fost adoptată în cadrul Adunării Generale FVE din luna iunie 2024, de la Heraklion, Grecia. Ea poate fi consultată în varianta în engleză aici.

Introducere

Acest document prezintă o prezentare generală a telemedicinei veterinare, împreună cu recomandări adresate organismelor de reglementare veterinară în vederea sprijinirii avantajelor telemedicinei, prevenind sau reducând în același timp riscurile ca telemedicina să afecteze calitatea serviciilor furnizate sau poziția independentă a medicului veterinar.

Telemedicina este un instrument de sprijinire a medicilor veterinari. Ea poate completa alte metode pentru a efectua o consultație sau pentru a pune un diagnostic. Telemedicina este un instrument de sprijin important pentru ca medicii veterinari să poată oferi servicii societății. Indiferent de instrumentele utilizate, medicii veterinari trebuie să își poată folosi raționamentul profesional și sunt întotdeauna personal și pe deplin responsabili pentru serviciile profesionale pe care le furnizează. FVE este de părere că consultația fizică cu examinare, prescrierea și eliberarea medicamentelor veterinare pentru animale sunt preferabile mijloacelor electronice.

 

Codul național de conduită, toate reglementările naționale privind telemedicina și normele de prescriere veterinară și alte acte legislative naționale corespunzătoare ar trebui să prevaleze întotdeauna.

 

Profesia veterinară este o profesie liberală. Cuvântul „liberală" se referă la poziția independentă din punct de vedere profesional pe care medicii veterinari trebuie să o mențină în exercitarea medicinei veterinare. Cuvântul „profesie" este legat de promisiunea sau jurământul care este făcut atunci când noii absolvenți sunt „profesați" și autorizați să practice. În legislația UE, profesiile liberale sunt definite ca fiind cele care practică pe baza calificărilor profesionale relevante, într-o capacitate personală, responsabilă și independentă din punct de vedere profesional, de către cei care furnizează servicii intelectuale și conceptuale în interesul clientului și al publicului. (https://fve.org/publications/charter-for-liberal-professions/2advancement.)

Pentru a proteja clientul și publicul și, desigur, animalele, împotriva serviciilor veterinare de calitate inferioară, autoritățile competente reglementează medicina veterinară. Numai persoanele care au calificările necesare și mențin la zi standardele științifice, profesionale și etice relevante sunt autorizate. Autorizarea, stabilirea, menținerea și aplicarea standardelor pentru profesie sunt efectuate direct de către autoritatea competentă sau, ca în majoritatea țărilor, sunt delegate organismelor naționale statutare veterinare autonome.

De fiecare dată când medicii veterinari au la dispoziție noi instrumente și tehnologii, este important să se asigure că aceste instrumente și tehnologii vor fi benefice pentru profesia veterinară și nu vor afecta negativ modul în care medicii veterinari își oferă serviciile într-un mod calificat, independent și responsabil. Un caz special este cel al noilor tehnologii și al inteligenței artificiale (AI) care ar putea veni în completarea telemedicinei.  Telemedicina acoperă interacțiunile la distanță dintre medicii veterinari și clienți și pacienți (de exemplu, examinarea la distanță, consultanța la distanță, inspecțiile (oficiale) la distanță, diagnosticarea la distanță, prescrierea de medicamente la distanță), între medicii veterinari înșiși sau cu alți experți (date medicale generate de terți).

Telemedicină

Veterinarii fac schimb de informații cu clienții și colegii, prin alte mijloace decât interacțiunea față în față, de zeci de ani. Telefonul, e-mailul și alte metode de comunicare au fost mult timp considerate mijloace acceptabile pentru facilitarea și îmbunătățirea consultațiilor veterinare. Progresele recente în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), accesul din ce în ce mai mare la internet atât al populației în general, cât și al profesioniștilor, împreună cu noile instrumente digitale emergente (de exemplu, IA) au revoluționat furnizarea de servicii, inclusiv de asistență medicală. TIC au fost unul dintre principalele motoare ale dezvoltării telemedicinei. Revoluția digitală a permis rapid schimbul la distanță de date clinice de înaltă calitate, inclusiv imagini video și fotografii, pentru a facilita diagnosticele, tratamentele și furnizarea de consiliere de specialitate.

Nu există o definiție acceptată universal a telemedicinei în medicina veterinară. În 2020, grupul de lucru al FVE (Veterinary Statutory Bodies - VSB) a definit telemedicina veterinară (VTM) ca schimbul și utilizarea de informații privind sănătatea și bunăstarea animalelor prin intermediul platformelor tehnologice între un medic veterinar și un destinatar (client, medic veterinar sau alți profesioniști din domeniul sănătății) în contextul unei relații medic veterinar-client-pacient (VCPR). Grupul de lucru consideră că o VCPR este, în mod normal, interacțiunea fizică dintre medicii veterinari, clienții și pacienții acestora, în beneficiul pacienților.

Relația medic veterinar-client-pacient (VCPR) este interacțiunea dintre medicii veterinari, clienții și pacienții acestora. Relația veterinar-client-pacient (VCPR) este inițiată atunci când medicul veterinar acceptă în mod oficial să își asume responsabilitatea pentru îngrijirea medicală a unui animal și implică un nivel adecvat de cunoaștere de către medicul veterinar a animalului (animalelor), a istoricului și a mediului acestuia pentru a permite furnizarea în condiții de siguranță și în cunoștință de cauză a serviciilor veterinare în interesul sănătății și bunăstării animalelor, al sănătății publice și al mediului.

În cazul consultărilor și trimiterilor pentru a doua opinie, VCPR se stabilește de către medicul veterinar de trimitere și client. Telemedicina veterinară utilizează TIC și noile progrese tehnologice pentru a depăși barierele geografice și a spori accesul la serviciile de sănătate. Aceasta permite medicilor veterinari să facă schimb de date și informații mai eficient. De asemenea, permite clienților să se apropie de medicul lor veterinar sau de orice alt medic veterinar dintr-un loc îndepărtat atunci când solicită sfaturi.

Recunoscând raportul Comitetului european de coordonare a formării veterinare privind potențialele oportunități și riscuri care decurg din utilizarea și dependența excesivă de tehnologiile digitale și inteligența artificială, pentru a evita utilizarea abuzivă a telemedicinei și pentru a reduce asimetria informațiilor, medicii veterinari ar trebui să respecte obligații etice și juridice în utilizarea telemedicinei. Natura informațiilor, acțiunile și concluziile sau recomandările care pot rezulta sunt cruciale pentru animal, proprietarul animalului și medicul veterinar.

FVE recunoaște că telemedicina veterinară este alcătuită din 4 piloni:

  1. Consultanță la distanță
  2. Diagnosticarea la distanță
  3. Prescrierea la distanță
  4. Date medicale generate de terți

1.Consultanța la distanță presupune schimbul de sfaturi sau recomandări de la medicul veterinar către proprietarul animalului. Aceste sfaturi sau recomandări ar trebui să se bazeze pe încrederea reciprocă și pe calitatea adecvată a informațiilor schimbate.

  • FVE recomandă ca organismele de reglementare să ia în considerare definirea acelor cazuri în care consultanța la distanță poate fi efectuată în principal de către medicul veterinar, prin care acesta poate determina dacă este necesară o examinare fizică suplimentară a animalului sau a grupului de animale sau dacă este necesară depășirea barierelor geografice în interesul animalului/animalelor)

2. Diagnosticul la distanță implică capacitatea unui medic veterinar de a efectua o examinare vizuală la distanță și apoi un diagnostic prin intermediul instrumentelor electronice

  • Pentru a pune un diagnostic și/sau a prescrie un plan de tratament, este necesară o evaluare veterinară adecvată, bazată pe o cunoaștere de primă mână a riscurilor istorice și actuale pentru sănătatea animalului (animalelor). Prin urmare, FVE recomandă organismelor de reglementare să ia în considerare definirea acelor cazuri în care un medic veterinar responsabil poate efectua un diagnostic la distanță (prima opinie sau a doua opinie) și care poate determina dacă este necesară o examinare fizică suplimentară a animalului. 
  • Tratamentele și controalele ulterioare ar trebui să fie efectuate, de preferință, prin întâlniri și examinări fizice, la latitudinea medicului veterinar. FVE recomandă organismelor de reglementare să ia în considerare definirea acelor cazuri în care ar fi permisă consultarea la distanță pentru urmărire și control.

3. Prescrierea la distanță presupune prescrierea digitală de medicamente de uz veterinar, care poate urma efectuării unui diagnostic la distanță.

  • FVE recomandă organismelor de reglementare să definească condițiile și tipul de medicamente de uz veterinar care pot fi prescrise la distanță. Prescrierea la distanță poate fi efectuată numai de către un medic veterinar care are o relație bine înregistrată și stabilită între profesionist, client și pacient (VCPR).4 Pentru a evita utilizarea abuzivă a prescripțiilor și potențiala utilizare abuzivă a medicamentelor de uz veterinar (de ex, antimicrobiene, anestezice) în sectorul veterinar, FVE sugerează ca autoritățile veterinare naționale să asigure vizite regulate în ferme ale medicilor veterinari (de exemplu, în conformitate cu articolul 25 din Legea privind sănătatea animalelor), punerea în aplicare a prescrierii electronice cu valabilitate limitată a rețetelor, precum și punerea în aplicare și asigurarea respectării sistemelor oficiale de farmacovigilență/supraveghere și de urmărire a prescripțiilor/eliminării medicamentelor veterinare în țară.

4. Datele medicale furnizate de terți implică schimbul de date biometrice adesea generate prin intermediul dispozitivelor electronice portabile care sunt capabile să monitorizeze parametrii biometrici sau să administreze medicamente

FVE recomandă ca organismele de reglementare să ia în considerare modul și circumstanțele în care aceste date pot fi generate, utilizate și stocate (de exemplu, aspecte legate de calitate și confidențialitate). Aceste date ar trebui să fie stocate în conformitate cu normele naționale privind protecția datelor, confidențialitatea și confidențialitatea profesională. Ținerea evidenței acestor date ar trebui să fie responsabilitatea medicului veterinar. 

 

Ca și în timpul consultațiilor fizice obișnuite, medicii veterinari ar trebui să fie atenți la actele de abuz de serviciu și la încălcările suspectate ale legislației privind bunăstarea animalelor. În special în timpul consultațiilor video, neglijarea și abuzul asupra animalelor pot fi suspectate și trebuie luate în considerare cu atenție.

FVE recunoaște importanța instrumentelor digitale actuale și emergente în furnizarea de servicii de bună calitate. Prin aplicarea unei abordări etice a inovării digitale, utilizarea responsabilă a dispozitivelor digitale în schimbul de date, informații și sfaturi medicale este esențială pentru dezvoltarea societății și a profesiei de medic veterinar.

FVE recomandă membrilor săi să ia în considerare utilizarea telemedicinei în contextul unei relații medic veterinar-client-pacient (VCPR) prin stabilirea de proceduri standard de operare (SOP), coduri de conduită și reglementări proporționale care respectă misiunea medicilor veterinari de a promova sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea publică și protecția mediului prin furnizarea de servicii de înaltă calitate.

Noutăți Medicale FermaToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Medicale GeneraleToate

 

Acreditare CMVRO