Joi, Mai 09, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Context

Analiza contextului agricol din perspectiva medicinei veterinare trebuie să ia în considerare evoluțiile la nivel european. Chiar dacă nu suntem încă în Spațiul Schengen, orice mișcare în spectrul economic al UE se răsfrânge și asupra României odată cu intrarea în această zonă economică. Integrarea economică a noilor veniți nu va duce la modificări considerabile pe ansamblul UE. Dar, în particular, noile state intrate vor simți mai mult presiunea producțiilor agricole din celelalte state membre. Accesul și mișcarea mărfurilor se fluidizează în ambele sensuri, intrare și ieșire. Din păcate, din România nu prea are ce să iasă ca producție agricolă care interesează serviciile veterinare, respectiv producția provenită de la animalele de fermă. Acest tip de producție este relevant pentru încasările și, deci, pentru profiturile medicilor veterinari. Având în vedere acest context, o posibilă analiză a viitorului medicinei veterinare pentru animale de fermă și a veniturilor medicilor veterinari care sunt orientați către acest segment trebuie să includă și o analiză a pieței și evoluției generale la nivelul UE a sectorului.

În mai multe articole vom urmări statistica europeană cu relevanță pentru medici veterinari, încercând, împreună cu dumneavoastră, să intuim încotro se îndreaptă acest sector economic de care depinde soarta a peste 3000 de firme medicale veterinare din România.

Fruntași la numărul de ferme în UE

În general, există trei grupuri distincte de exploatații agricole în UE: (i) fermele de semisubzistență, în care se pune accentul pe creșterea unui procent ridicat de alimente pentru hrana agricultorilor și a familiilor acestora (ii) fermele mici și mijlocii care sunt în general întreprinderi familiale și (ii) întreprinderile agricole mari care sunt mai susceptibile de a avea o formă juridică sau de a fi cooperative.

Aceste distincții sunt clarificate prin analizarea exploatațiilor agricole în ceea ce privește dimensiunea lor economică. Din cele 9,1 milioane de ferme din UE, 3,3 milioane aveau o producție standard sub 2 000 EUR pe an și erau responsabile pentru doar 1 % din producția economică agricolă totală a UE. Aceste ferme foarte mici se află la sfârșitul (semi)subzistenței scării agricole; aproximativ două treimi din astfel de ferme din UE au consumat mai mult de jumătate din producția lor în 2016.

Alte 2,5 milioane de ferme au avut o producție economică cuprinsă între 2000 și 8 000 EUR pe an. Împreună, aceste ferme foarte mici și mici au reprezentat două treimi (63,7 %) din totalul fermelor din UE în 2020.

În schimb, 299000 de ferme (3,3 % din totalul UE) au produs fiecare o producție standard de 250 000 EUR pe an sau mai mult în 2020 și au fost responsabile pentru majoritatea (56,4 %) din producția economică agricolă totală a UE; aceste ferme pot fi caracterizate ca fiind întreprinderi agricole mari. Puțin mai mult de două din cinci (44,5 %) din aceste ferme mari aveau o formă de exploatație legală sau de grup.

Marea majoritate (60,2 %) a producției standard generate de agricultură în întreaga UE a provenit din fermele combinate din Italia (18,1 %), Franța (17,2 %), Germania (12,6 %) și Spania (12,2 %) în 2020. Deși România a reprezentat aproximativ o treime din fermele din UE, aceasta a reprezentat doar 3,3 % din producția standard a UE (a se vedea figura 2).

 eurostat1 nr ferme

Grafic orizontal care indică ponderea procentuală a exploatațiilor agricole totale din UE și producția standard în fiecare stat membru al UE. Fiecare țară are două baruri reprezentând fermele și producția standard pentru anul 2020.

Concluzia este că România are cel mai mare număr de fermieri. Ceea ce este perfect adevărat. Să ne gândim cum arată și ce conține BND care a fost încărcat de medicii veterinari. 

Acestea pot fi numite ferme? Acestea au o activitate economică și de producție care să asigure o sursă de venit și pentru medicul veterinar? Cât este activitatea financiară a unui fermier în România? Ce sume asigură un fermier din România pentru activitățile medicale veterinare?

Și întrebările pot continua din nefericire cu un rezultat previzibil, negativ pentru profiturile medicilor veterinari.

Vom continua cu seria de articole de analiza a spațiului economic cu impact direct asupra medicilor veterinari pentru a înțelege și a analiza corect contextul și a găsi împreună viitoare soluții viabile pentru profit.