Vineri, Iunie 13, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Pe 21 mai 2025, Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) a aprobat pentru prima dată un set de norme armonizate la nivelul Uniunii Europene privind bunăstarea, creșterea, deținerea și trasabilitatea câinilor și pisicilor. Proiectul de regulament – parte din inițiativa „Un nou plan pentru prosperitate durabilă și competitivitate în Europa” – urmărește să combată practicile ilegale, să protejeze animalele și să ofere consumatorilor mai multă transparență.

Pe 21 mai 2025, Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) a aprobat pentru prima dată un set de norme armonizate la nivelul Uniunii Europene privind bunăstarea, creșterea, deținerea și trasabilitatea câinilor și pisicilor. Proiectul de regulament – parte din inițiativa „Un nou plan pentru prosperitate durabilă și competitivitate în Europa” – urmărește să combată practicile ilegale, să protejeze animalele și să ofere consumatorilor mai multă transparență.

Context și necesitate

Aproximativ 44% dintre gospodăriile din UE dețin animale de companie, iar cererea pentru câini și pisici a crescut considerabil în ultimii ani, în special în perioada post-pandemie. Această tendință a dus la o explozie a comerțului – inclusiv online – și la numeroase cazuri de comerț ilegal, reproducere necontrolată și abuzuri în lipsa unor standarde comune la nivelul statelor membre.

Urmărește cele mai noi informații pe canalul nostru de Telegram!
Accesează canalul

Ce prevede regulamentul

Pentru prima dată, vor exista standarde minime obligatorii în întreaga UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor crescute în unități de reproducere, adăposturi sau comercializate în magazine ori online.

Printre măsurile propuse:

  • Pentru prima dată, se vor aplica standarde minime pentru creșterea, adăpostirea, îngrijirea și manipularea acestor animale în întreaga UE.
  • Cerințele stricte de trasabilitate, împreună cu un site web accesibil publicului pentru a verifica identificarea și înregistrarea câinilor și pisicilor furnizate, vor ajuta autoritățile să controleze creșterea și comercializarea câinilor și pisicilor, iar cumpărătorii să verifice originea viitorului lor animal de companie și să verifice dacă au fost respectate normele, crescând în același timp șansele ca acesta să fie sănătos din punct de vedere fizic și comportamental.
  • Statele membre vor trebui să ofere cursuri de formare pentru îngrijitorii de animale și orice persoană care cumpără un câine sau o pisică va fi informată cu privire la importanța deținerii responsabile.
  • Importurile de câini și pisici vor trebui să respecte standarde de bunăstare echivalente.

Poziția organizațiilor profesionale veterinare

FVE (Federația Veterinarilor din Europa) și FECAVA (Federația Europeană a Asociațiilor Veterinare pentru Animale de Companie) salută această inițiativă istorică, subliniind că profesia veterinară a solicitat de mult timp reglementări clare privind comerțul și bunăstarea animalelor de companie. Organizațiile susțin în mod special:

  • Identificarea și trasabilitatea obligatorie a tuturor câinilor și pisicilor;
  • Stabilirea unor standarde armonizate pentru reproducere și plasare pe piață;
  • Reglementarea comerțului online;
  • Îngrijirea veterinară preventivă și supravegherea medicală regulată.

Deși salută propunerea, FVE și FECAVA atrag atenția asupra unor aspecte ce ar putea fi îmbunătățite, cum ar fi:

  • Domeniul de aplicare: Recomandarea de modificări pentru a se asigura că toți câinii și pisicile, indiferent de mărimea unității de creștere, beneficiază de o protecție adecvată a bunăstării.
  • Identificarea și înregistrarea: Pledoarie pentru identificarea și înregistrarea obligatorie a tuturor câinilor și pisicilor, nu doar a celor comercializați în scopuri economice.
  • Interzicerea vânzării în magazinele de animale de companie: Solicitarea interzicerii vânzării câinilor și pisicilor în magazinele de animale de companie din cauza preocupărilor legate de bunăstarea și socializarea animalelor.
  • Mutilații: Solicitarea unei extinderi a interdicției privind mutilările pentru a acoperi toți operatorii și toate tipurile de mutilări, cu excepții doar pentru motive medicale justificabile.
  • Adăposturi: interzicerea reproducerii animalelor și eutanasierea ar trebui să fie decisă numai la recomandarea unui medic veterinar și efectuată de acesta.

Sursa:fve.org, europarl.europa.eu

Urmărește-ne pe rețelele sociale:

Facebook Instagram LinkedIn

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Guvernul Țării Galilor a colaborat îndeaproape cu reprezentanții industriei agricole, care au solicitat autorizarea tuturor celor trei vaccinuri BTV-3 pentru utilizare în Țara Galilor. Începând cu 1...

Noutăți Medicale

Elveția a permis recent utilizarea unui vaccin neautorizat din UE împotriva bolii limbii albastre cu serotipul 3 (BTV-3), pentru a combate un val iminent de infecții așteptat în 2025. Decizia vine...

Noutăți Medicale

Ceva Animal Health a anunțat că noul său vaccin împotriva bolii limbii albastre (BTV-3), BLUEVAC-3, va fi disponibil de la jumătatea lunii octombrie în Marea Britanie.

Noutăți Medicale

Prevenirea bolii limbii albastre, în special la bovine, este foarte importantă în cadrul planului de gestionare a epidemiei. Acesta este motivul pentru care laboratorul Boehringer Ingelheim oferă...

Noutăți Medicale

Oamenii de știință afirmă că un proiect internațional va contribui la orientarea viitoarelor politici de reproducere a ovinelor , având ca scop reducerea impactului acestora asupra mediului fără a...

Noutăți Medicale FermaToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Medicale GeneraleToate

 

Acreditare CMVRO