Miercuri, Noiembrie 29, 2023

Website dedicat exclusiv  ♥️ medicilor veterinari  ♥️

Noi Oportunități


Bunele practici pentru prevenirea si controlul infectiilor pot parea aspecte banale sau de neluat in serios in activitatea tumultoasa dintr-un cabinet veterinar. Este o practica total dezavantajoasa pentru buna sanatate a dvs, ca medic dar si a colegilor si colaboratorilor.

Trebuie sa luam in calcul posibilitatea ca, prin lipsa unor  masuri minime de protectie in activitatea curenta din cabinet o simpla zgarietura poate sa devina o posibila cauza a aparitiei unor accidente de munca destul de grave din punct de vedere medical. Legislatia nu este absolut deloc slab reprezentata in acest sens, iar consecintele, pot fi uneori dezastruoase. De aceea, este recomandat sa ne aplecam putin asupra unor proceduri uneori ignorate sau trecute cu vederea, care odata reglementate in practica curenta din cabinet, pot constitui un motiv de liniste si de securitate a activitatii medicale, atat pentru personalul cabinetului, cat si pentru proprietari.

Muscaturi si zgarieturi

Muscaturile si zgarieturile sunt un risc inerent in medicina veterinara si o cauza comuna a accidentelor si bolilor de munca. Intr-un sondaj realizat in SUA, aprope doua treimi din medicii intervievati au recunoscut ca au suferit, la un moment dat din cauza unei rani provocate de un animal. Muscaturile si zgarieturile au reprezentat peste o treime din aceste rani pe care le-au invocat medicii veterinari americani. Pana la 60% din ranile provocate de caini si 60% din ranile provocate de pisici au necesitat ingrijire medicala. Un procent situat intre 3 si 18 la suta din ranile provocate de caini si unul situat intre 20 si 50 din ranile provocate de pisici s-au infectat. Majoritatea infectiilor de la ranile provocate de muscaturile cainilor si pisicilor sunt cauzate de un amestec de bacterii aerobe si anaerobe. Personalul veterinar ar trebui sa poata sa recunoasca un anumit comportament la animale si situatiile care sunt asociate unui risc crescut de a fi muscat de un animal. Judecata profesionala trebuie sa fie exercitata in asa maniera incat sa se previna muscaturile. Personalul unui cabinet veterinar trebuie sa ia toate masurile de precautie necesare pentru a preveni leziunile legate de animale. Aceste masuri pot include contentia corecta, sedarea sau anestezia animalului. De asemenea, in cabinet trebuie sa existe echipament adecvat de contentie - botnite de diferite dimensiuni, manusi rezistente la muscaturi, saci speciali pentru pisici, crosa de contentie pentru caini etc. 
Toate aceste echipamente trebuie sa fie cat mai usor de curatat cu putinta. Nu proprietarii, ci personalul experimentat din cabinet trebuie sa contentioneze animalul pentru eventualele proceduri, ori de cate ori este nevoie.

Personalul trebuie sa fie intotdeauna constient de schimbarile din comportamentul pacientilor ce pot precede incercarile de a musca. Personalul cabinetului trebuie de asemenea sa fie ferm in a lua masurile de prevenire a muscaturilor (cum ar fi punerea unei botnite), fara a tine seama de perceptiile sau atitudinile clientului. 

Daca cineva este muscat sau zgariat de un animal:

  • Spalati bine rana cu multa apa si sapun.
  • Daca a avut loc o muscatura, verificati statusul vaccinarilor antirabice ale animalului.

container seringi si obiecte ascutite

Fig. 2 –  Container seringi si obiecte ascutite


Solicitati asistenta medicala cat mai curand posibil pentru orice muscatura care:

  • Este pe una din maini sau in zona unei articulatiil
  • Este pe un implant sau pe un dispozitiv proteticl
  • Este in zona genitala
  • Este peste un invelis de tendon, cum ar fi muscatura din zona incheieturii mainii sau de la nivelul glezneil
  • Produce o cantitate mare de leziuni tisulare. 


Trebuie solicitata ingrijire medicala de urgenta pentru orice muscatura (in special de la o pisica) daca:

  • Are un proprietar cu sistem imunitar compromis HIV/SIDA, transplant sau pacientii cu chimioterapiel
  • Apare umflarea cronica (edemul) in zona in care este muscatura
  • Daca persoana a avut splina scoasa
  • Daca proprietarul sufera de afectiunile ale ficatului, diabet, lupus sau alte boli sistemice cronice.


In cazul in care zona muscaturii devine din ce in ce mai dureroasa sau umflata, daca rana dezvolta un fel de puroi sau in cazul in care persoana muscata face febra sau sufera de umflarea ganglionilor limfatici, mergeti de urgenta la un spital. 
Un medic va decide (in unele cazuri dupa o consultare prealabila cu un medic de sanatate publica) daca tratamentul cu antimicrobiene, vaccinare anti tetanos sau antirabica sau orice alt tratament este necesar (lavaj, debridare, suturi). Majoritatea ranilor nu sunt suturate pentru a permite drenajul. 
Numerele de telefon de urgenta - Salvare, Directia de Sanatate Publica trebuie sa fie puse la vedere in cabinet. Toate muscaturile si zgarieturile trebuie sa fie raportate la un medic de la spitalul de Boli Infectioase iar ranile trebuie tinute sub observatie. Muscaturile si zgarieturile nu trebuie considerate ca facand parte din profesie. Pana si cea mai minuscula zgarietura poate degenera si poate produce probleme serioase de sanatate. Trebuie observate toate ranile produse in cabinet pentru a fi asociate anumitor comportamente si a dezvolta protocoale pentru a reduce riscul de a fi ranit. De asemenea, este bine sa fie facute „sedinte” de documentare pentru angajati, in cazul in care se pot dezvolta probleme subsecvente ranilor. 

banner 8ani

Taieturile

Ranile provocate de ace sau alte instrumente ascutite sunt frecvente in medicina veterinara, dar pot fi prevenite usor. Desi nu exista un risc la fel de ridicat de expunere la boli produse de sange asa cum exista in medicina umana, pot aparea probleme serioase de la taierile cu instrumentarul sau intepaturile cu acul - reactii la medicamente, infectii, alergii etc. Practicile adecvate de manipulare ale obiectelor ascutite sunt o modalitate practica, dar eficienta de a reduce leziunile la locul de munca. 
Folositi ”bariere” adecvate (papuci de-a ”intregul” si nu din cei care lasa degetele la vedere) si locuri de manipulare sigure atunci cand lucrati cu ace, bisturie etc si chiar si dupa interventii la curatarea si sterilizarea instrumentelor. 

  • Niciodata nu indepartati capacele acelor cu dintiil Nu indoiati si nici nu manipulati acele in nici un fel
  • Contentionati corect animalul pentru a preveni intepaturile cu acul la miscarea acestuia
  • Nu dati ace fara capac de la unii la altii
  • Asigurati-va ca aveti in apropiere containerele in care aruncati acele. Aceste containere - pot fi cutii de plastic - trebuie sa fie rezistente, sa poata fi inchise etans pentru a preveni rasturnarea - acidentala sau intentionata a obiectelor ascutite aruncate in el. 
  • Aruncati intotdeauna obiectele ascutite in cel mai apropiat container pe care il aveti la dispozitie
  • Nu aruncati niciodata obiectele ascutite, acele sau orice altceva in alte locuri decat in containerele cu aceasta destinatie. Aceasta reduce riscul ranilor accidentale ale personalului, pacientilor, clientilor si personalului non-veterinar. 

Cea mai importanta masura pentru a preveni intepaturile cu ace este evitarea pusului capacului la loc. Punerea capacului la ac inapoi provoaca mai multe raniri decat previne. 


Cand este absolut necesar sa puneti la loc capacul la ac, ca parte a unei proceduri medicale sau a unui protocol:

  • Folositi un dispozitiv mecanic precum forcepsul sau pensa hemostatica pentru a repune capacul la un ac. 
  • Puteti folosi tehnica punerii capacului cu o singura mana:
  • Pune capacul pe o suprafata orizontala
  • Tine seringa cu acul atasat sau acul singur cu o mana si indreapt-o catre capac, fara a folosi cealalta mana
  • Dupa ce ai reusit sa bagi varful acului in capac, strange capacul impingandu-l catre un obiect sau trageti baza acului pe capac cu aceeasi mana cu care tineti seringa. 

Dupa ce ati facut vaccinuri vii sau ati aspirat fluide sau tesut din corpul animalor, seringa folosita ar trebui aruncata, cu tot cu ac. Dupa majoritatea procedurilor veterinare, acul si seringa pot fi separate prin aruncarea acului in containerele pentru obiecte ascutite. Ideal este sa faceti acest lucru folosind un dispozitiv de indepartat ace deasupra contanerului pentru obiecte ascutite, ceea ce va permite acului sa cada direct in container, fara sa fie atins. 

Manipularea obiectelor ascutite in siguranta de catre clienti

Periodic, proprietarii pot fi in situatia de a trebui sa trateze animalele lor la domiciliu cu medicamente injectabile - insulina, fluide subcutanate. In aceste conditii, este responsabilitatea medicului veterinar sa:

  • Instruiasca proprietarul de animale despre modalitatea in care trebuie sa manipuleze obiectele ascutite si care sunt metodele de eliminare ale acestora. 
  • Sa asigure ca proprietarul este capabil sa foloseasca in conditii de siguranta obiectele ascutite si sa aiba grija de acestea pana la aruncarea lor
  • Recomande proprietarilor ca obiectele ascutite sa fie pastrate in cutii de plastic inchise si inapoiate medicului veterinar la vizita in cabinet. 


Obiectele ascutite sunt considerate deseuri biomedicale. In concordanta cu prevederile legale ale tarii, medicul veterinar este obligat sa aibe un contract cu o firma specializata care se ocupa de eliminarea deseurilor biomedicale. 

 

Manipularea probelor 

Probele de urina de la animale suspecte de boli ale tractului urinar, de fecale precum si tampoanele, toate trebuie tratate ca material biologic potential infectios. Personalul cabinetului trebuie sa poarte echipament de protectie - manusi de unica folosinta, halat de laborator, atunci cand are de-a face cu astfel de probe. Manusile trebuie aruncate iar mainile trebuie spalate imediat dupa manipularea probelor. La manipularea probelor trebuie avuta o deosebita grija pentru a evita atingerea obiectelor curate - microscop, telefon, mancare. Pentru probele de diagnostic trebuie folosit un frigider separat, care trebuie sa fie curatat in mod regulat. Pentru procesarea probelor trebuie desemnata o zona special amenajata. Aceasta zona ar trebui sa fie separata de cea de tratament si de cea de chirugie pentru a reduce riscul de contaminare a acestor zone. Dupa prelucrarea unei probe, materialul ar trebui depozitat cu grija si prompt. Zonele de prelucrare ale probelor trebuie sa fie curatate si dezinfectate imediat dupa folosire. 

Recipientele de plastic etanse trebuie folosite pentru pastrarea probelor in frigiderul special, care nu are nimic in el gen mancare, vaccinuri sau medicamente de orice tip. Contaminarea exteriorului recipientelor de proba trebuie sa fie evitata. Daca acestea se contamineaza, inainte de a fi puse in frigider, containerele trebuie curatate si dezinfectate. Obiectele ascutite precum sticlele de la microscop si pipetele ar trebui sa fie puse in containerul pentru obiecte ascutite. 

Procedurile stomatologice

Procedurile stomatologice implica de multe ori un risc semnificativ de expunere la stropire de saliva, sange, tatru incarcat cu bacterii.Exista, de asemenea un risc crescut pentru personal de taieturi sau zgarieturi cauzate de echipamentul de stomatologie in timpul procedurilor dentare. Pentru a reduce riscul de transmitere al bacteriilor daunatoare din gura animalelor la personalul din cabinetul veterinar, persoana care efectueaza procedura si toate persoanele care se afla in apropierea acesteia trebuie sa poarte:

  • Echipament de protectie (halat de laborator)
  • Manusi de unica folosinta
  • Masca chirugicala (pentru nas si gura)
  • Ochelari de protectie

Procedurile stomatologice ar trebui sa fie efectuate intr-o zona de izolare, departe de alti pacienti, personal sau de zonele cu trafic ridicat. Procedurile de tipul: schimbarii bandajului, ingrijirea plagilor sau plasarea dispozitivelor invazive (catetere intravenoase, catetere urinare) nu ar trebui sa fie efectuate in imediata apropiere a unei proceduri dentare din cauza riscului de contaminare cu bacterii sub forma de aerosoli. 

Necropsiile

Necropsiile sunt proceduri cu un risc ridicat din cauza potentialului contact cu lichidele corpului ce pot fi de natura infectioasa, a aerosolilor si a obiectelor ascutite contaminate. Pentru a minimiza expunerea nenecesara a personalului la aceste pericole, la necropsie trebuie sa fie prezente doar persoanele implicate in efectuarea ei. 
Acestea trebuie sa poarte:

  • Articole de imbracaminte de protectie exterioara (halat, papuci)
  • Manusi de unica folosinta
  • Ochelari de protectie 


In plus, la deschiderea cavitatilor corpului la animalele mai mari trebuie sa se foloseasca manusi groase, rezistente la taieturi, care pot fi spalate in masina de spalat rufe, pentru a preveni taieturile accidentale cauzate de lamele de necropsie. De asemenea, trebuie luate masuri speciale de precautie pentru protectie respiratorie - inclusiv mediu controlat si masti pentru fata, in cazul in care se folosesc echipamente de putere. Acestea echipamente cred cantitatea de material potential infectat sub forma de aerosoli. 
Nu se recomdanda ca necropsiile pentru orice animal suspect de a fi infectat cu un agent patogen sa se efectueze in cabinet - deoarece sunt necesare masuri speciale de biosecuritate. 

Necropsii pentru Chlamydophila psittaci, Coxiella burnetti , Francisella tularensis, virusul rabiei sunt recomdante a fi efectuate in laboratoare speciale autorizate.

Ultimele apariții editoriale

Suntem deosebit de încântați să vă prezentăm ultimele apariții editoriale publicate sub sigla Revistele Veterinarul acreditate de Colegiul Medicilor Veterinari din România cu 15 puncte