Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

O noua tehnica de inteligenta artificiala(AI) dezvoltata de Universitatea din Surrey ar putea ajuta, in cele din urma, medicii veterinari sa identifice rapid cainii din rasa Cavalier King Charles Spaniel cu o boala cronica care cauzeaza dureri devastatoare.  Aceeasi tehnica a identificat biomarkeri unici care au inspirat cercetari suplimentare asupra schimbarilor faciale la cainii afectati de malformatii Chiari.(CM)

Cartografierea imaginilor

Cainii din aceasta rasa sunt predispusi la CM - o boala care determina malfomarea craniului si a gatului (vertebrele cervicale craniene) - si, in unele cazuri extreme duce la deteriorarea maduvei spinarii (siringomelia; SM).

In timp ce SM este simplu de diagnosticat, durerea asociata cu CM este dificil de confirmat si de aceea aceasta cercetare este inovatoare.
Intr-o lucrare publicata in Journal of Veterinary Internal Medicine, cercetatorii de la Universitatea din Surrey Center for Vision, Speech and Signal Processing (CVSSP) si Scoala de Medicina Veterinara au detaliat modul in care au folosit o metoda de cartografiere automatizata a imaginii pentru a descoperi tiparele in datele RMN care ar putea ajuta la identificarea cainilor care sufera de durere asociata cu CM.

Biomarkeri


Cercetarea a ajutat la identificarea trasaturilor care caracterizeaza diferentele in imaginile RMN ale cainilor cu semne clinice de durere asociata cu CM si a celor cu SM de la cainii sanatosi. Inteligenta artificiala a identificat podeaua ventriculului al treilea si tesutul sau neuronal strans si regiunea din osul sfenoid ca biomarkeri pentru durerea asociata cu CM si osul prefenoid si regiunea dintre palatul moale si limba pentru SM.

Michaela Spiteri, autorul principal al studiului de la CVSSP a declarat: „Succesul tehnicii noastre sugereaza ca machine learning poate fi dezvoltata ca un instrument de diagnostic care sa ajute la tratarea cainelui din rasa Cavalier King Charles Spaniel care sufera de aceasta boala enigmatica si teribila. „Credem ca Inteligenta Artificiala poate fi un instrument util pentru medicii veterinari care au grija de membrii familiei noastre cu patru picioare".