Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Mihai Macri, medic veterinar in comuna Tulnici, judetul Vrancea a fost trimis in judecata pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, dupa ce a intocmit in fals mai multe inscrisuri prin care a atestat in mod nereal faptul ca o persoana fizica din Vrancea ar detine 80 de capete porcine de o anumita varsta si greutate, desi realitatea era alta. Pentru 70 dintre acestea, medicul a utilizat niste crotalii folosite cu un an in urma.

Cu ajutorul hartiilor intocmite de catre medicul veterinar, persoana ar fi castigat pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum de 57.067 lei. Medicul veterinar Macri a recunoscut savarsirea faptelor si a semnat un acord de recunoastere a vinovatiei.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Galati au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a unei persoane fizice, pentru savarsirea infractiunilor de:

  • folosire sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,
  • tentativa la infractiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,
  • instigare la infractiunea de fals intelectual in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2011, in contextul solicitarii unui sprijin financiar pentru Masura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata ar fi depus la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente false sau inexacte prin care atesta ca indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri nerambursabile in cuantum de 57.067 lei (prima transa).

In acelasi context, in cursul lunii iunie 2014, inculpata l-ar fi determinat pe medicul veterinar Macri Mihai sa intocmeasca in fals mai multe inscrisuri prin care a atestat in mod nereal faptul ca inculpata ar detine 80 de capete porcine de o anumita varsta si greutate, desi realitatea era alta. Pentru 70 dintre acestea, medicul a utilizat niste crotalii folosite cu un an in urma.

Ulterior, in urma vizitei in teren a comisiei din cadrul A.P.D.R.P Vrancea, dupa depunerea documentelor in vederea obtinerii celei de-a doua transe de bani, s-a constatat faptul ca exploatatia economica nu indeplinea conditiile impuse prin contract, prin urmare dosarul cererii de plata a fost respins.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale s-a constituit parte civila in cauza cu 47.306 lei, inculpata achitand suma de 10.031 lei din prejudiciu.

In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a doua autoturisme ce apartin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Medicul veterinar a recunoscut fapta

Anterior, la data de 11 decembrie 2019, Macri Mihai a incheiat cu procurorii anticoruptie un acord de recunoastere a vinovatiei.

In prezenta avocatului ales, Macri Mihai a declarat expres ca recunoaste comiterea faptelor retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv

  • 1 an si 9 luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si interzicerea, pe o perioada de 1 an, de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pentru savarsirea infractiunilor de: complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, si fals intelectual in forma continuata,

Dosarul de urmarire penala privindu-l pe Macri Mihai impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Vrancea.

sursa:pna.ro