Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Nouăzeci și cinci la sută dintre medicii veterinari intervievați de Asociația Americană a Spitalelor de Animale (AAHA) spun că procedurile standardizate de îngrijire ar fi „benefice”. Un apel la acțiune adresat comunității veterinare pentru a prioritiza detectarea și gestionarea precoce a osteoartritei (OA) în practica clinică a izvorât dintr-un sondaj încheiat recent.

Echipa Veterinarul
20.Mai.2024


Realizat de Asociația Americană a Spitalelor de Animale (AAHA), în parteneriat cu American Regent Animal Health și ortopedul veterinar Denis Marcellin-Little, DEDV, DACVS, DACVSMR, CCAT, sondajul a relevat o cerere în rândul celor 800 de medici veterinari participanți pentru un protocol structurat de gestionare a OA canină, în special atunci când vine vorba de detectarea timpurie la câinii tineri.

Sondajul reflectă, de asemenea, autoevaluarea de către practicieni a cunoștințelor lor.

În ceea ce privește înțelegerea debutului OA canină, medicii veterinari participanți și-au acordat o notă de șapte din 10, sau un echivalent al notei „C”, potrivit lui Marcellin-Little. În ceea ce privește gestionarea bolii, sondajul a dat o ușoară creștere de 8 din 10. „Există un pic mai multă încredere în gestionarea decât în detectare, ceea ce arată că ar trebui să ne concentrăm pe debutul precoce", adaugă Marcellin-Little. Având în vedere că medicii veterinari estimează că 45 la sută dintre pacienții lor au osteoartrită, 47 la sută sunt predispuși la aceasta, iar 26 la sută au boala cu debut precoce, sondajul prezintă o fereastră de oportunitate pentru intervenția timpurie.

„Între un sfert și jumătate dintre pacienții noștri pot fi în stadii incipiente de osteoartrită", spune Dr. Marcellin-Little. „Acest lucru justifică un accent mai puternic pe detectarea timpurie". În plus, medicii veterinari spun că 75 la sută dintre clienții lor știu doar "puțin" despre OA canină, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru o mai bună educare a clienților. "Ar trebui să vorbim despre osteoartrită atunci când este o non-problemă - înainte de a deveni o problemă", spune Marcellin-Little.Nouăzeci și cinci la sută dintre medicii veterinari intervievați sunt de acord că un protocol pentru OA canină ar fi "benefic", ceea ce indică necesitatea unor proceduri de îngrijire standardizate.

„Este extrem de rar ca 95 la sută dintre medicii veterinari să fie de acord cu ceva", spune Dr. Marcellin-Little, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității din California (UC), Davis. „Acest consens este un strigăt de ajutor - o cerere clară pentru mai multă structură în gestionarea osteoartritei."