Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:
Patronatul Medicilor Veterinari Privati din Romania atrage atentia ANSVSA cu privire la faptul ca de mai bine de 8 luni medicii veterinari privati care au concesionate activitatile publice sanitar veterinare de interes national nu au primit contravaloarea serviciilor prestate. Mai mult, din mai 2008 si pana in prezent serviciile de identificare si inregistrare a animalelor nu au fost nici acestea achitate

Ca urmare, medicii veterinari privati au intrat in insolventa, trezindu-se in imposibilitatea achitarii datoriilor previzionate catre stat: TVAul pentru actiuni facturate si neachitate, plata salariilor a peste 4.000 de angajati si peste 2.500 de medici veterinari, contributii la asigurarile sociale.

In plus, faptul ca nu se asigura de catre stat prin intermediul DSVSA-lor judetene materialele si produsele biologice necesare efectuarii operatiunilor strategice sanitar veterinare programate in aceasta perioada, supune populatia de animale din teritoriu unor riscuri majore de imbolnavire.

Proprietarii de animale vor fi in imposibilitatea beneficierii de subventii deoarece nu sunt asigurate de catre autoritati materialele necesare efectuarii operatiunilor de identificare si crotaliere. De asemenea ineficienta operationalizarii bazelor de date a APIA si Ministerului Agriculturii creaza mari disfunctionalitati in primirea subventiilor de catre cele cateva milioane de proprietari de animale, aspecte care sunt fals atribuite medicilor veterinari privati.

Pentru a acoperi neacordarea acestor subventii, atat APIA cat si Ministerul Agriculturii inventeaza formulare si trimit oamenii nejustificat la medicii veterinari care, cu toate lipsurile datorate statului, in luna mai au lucrat fara a fi platiti. In plus, acoperirea costurilor aferente identificarii este putin probabil sa se realizeze pe cale amiabila de catre autoritati din cauza refuzului constant al acestora de a incheia contracte cu medicii veterinari, desi au fost notificate in prealabil.

Daca nu se asigura de urgenta toate cele necesare deblocarii activitatii in sistemul veterinar, Romania risca sa ramana descoperita in fata unor epidemii majore. Nu este necesara amintirea pericolelor reprezentate de gripa porcina, in contextul neimplicarii celor peste 3.000 de medici veterinari din sistemul privat in prevenirea aparitiei acestei boli

 

Foto 1: Presedintele PMVPR - dr. Bogdan NOVENSCHI

Foto 2: Imagini din timpul luarilor de cuvant din timpul Congresului