Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Comisia Europeană a adoptat pe 15 ianuarie 2024 o decizie de desemnare a celui de-al patrulea centru de referință al Uniunii Europene pentru bunăstarea animalelor, care se va specializa în bunăstarea animalelor acvatice.

Echipa Veterinarul
20.Mai.2024

Centrul de referință pentru bunăstarea animalelor acvatice a fost desemnat în urma unui proces de selecție publică. Acesta va fi gestionat de un consorțiu condus de Universitatea din Creta (Grecia) și compus, de asemenea, din Centrul de Biologie al Academiei Cehe de Științe, Institutul de Parazitologie (Cehia) și Universitat Autònoma de Barcelona (Spania).

Centrele de referință ale UE pentru bunăstarea animalelor sunt înființate pentru a asista țările UE în cadrul controalelor oficiale privind normele de bunăstare a animalelor în ferme, în timpul transportului și în momentul sacrificării sau uciderii. Cele 3 centre de referință existente ale UE pentru bunăstarea animalelor acoperă porcii, păsările de curte și alte animale de fermă de dimensiuni mici, precum și rumegătoarele și ecvideele.

Îmbunătățirea bunăstării animalelor acvatice, în special în ferme, în timpul transportului și în momentul uciderii, reprezintă o parte importantă a agendei Comisiei privind bunăstarea animalelor. Noul centru de referință al UE va contribui la asigurarea respectării normelor UE în acest domeniu.

Acesta va sprijini activitățile Comisiei și ale statelor membre prin realizarea de studii științifice și tehnice, precum și prin organizarea de cursuri de formare și diseminarea rezultatelor cercetării și a informațiilor privind inovațiile tehnice.

Centrele de referință sunt prevăzute în temeiul Regulamentului privind controalele oficiale, adoptat în martie 2017, care armonizează normele UE privind controalele oficiale de-a lungul întregului lanț agroalimentar, inclusiv în ceea ce privește normele privind bunăstarea animalelor. 

sursa: ec.europa.eu