Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Presedintele Romaniei a trimis legea privind modificarea si completarea OG 42/2004 inapoi in Parlament pentru reexaminare. Legea venea cu modificari importante menite sa imbunatateasca activitatea medicilor veterinari de libera practica din mediul rural, asigurand un venit constant acestora si sporind atractivitatea pentru tinerii practicieni a acestei zone a medicinii veterinare. Colegiul Medicilor Veterinari din Romania a initiat o petitie online menita sa fie depusa in Parlamentul Romaniei, la reinceperea sesiunii parlamentare. 

Peste 2000 de medici veterinari ai semnat petitia online. Iata ce au scris cativa din semnatarii petitiei: 

  

O lege de bun simt, ce ar fi trebuit implementata cum mult inainte de contextul epidemiologic actual. Aceasta lege, din punctul meu de vedere, trebuie "intarita" si de alte pachete legislative ce privesc medicina veterinara, pentru a combate exodul si a tine acasa cati mai multi absolventi. Noi din 10 colegi de grupa, am ramas 3 in tara, trist.

 

Cosmin Gavril Piatra Neamt, medic veterinar

 

Consider ca este o lege esentiala pentru mediul rural, in conditiile actuale de evolutie a pestei porcine africane si in conditiile unor noi amenintari epidemiologice la granitele tarii.

Viorel Andronie, presedinte CMVRo Romania

  

Consider ca este nevoie de actualizarea veniturilor la cheltuieli, care se actualizeaza zilnic.

László Zörgő, medic veterinar Odorheiu Secuiesc

  

Profesia de medic veterinar este in declin.Pe viitor datorita scaderii drastice a efectivelor de animale vom ajunge sa fim in incapacitate de a functiona si realiza un act mefical veterinar corespunzator.

Ion Girba, medic veterinar, Cobadin

 

Doresc ca valoarea sociala a profesiei de medic veterinar sa fie la nivelul celor mai avansate tari din Europa. Medici veterinari romani merita mai mult respect dar respectul trebuie si castigat. CMV trebuie sa reflecte si asupra motivelor de respingere a promulgarii legii poate unele din ele ar trebui cuprinse in textul legii.

Maierean Nistor, medic veterinar, Bucuresti 

 

Dupa 25 de ani de munca in frig, arsita noroi si balega, am ajuns sa traiesc de pe o zi pe alta, fara sa pot asigura un viitor copiilor mei. si pentru ca am ajuns sa fiu mai mult hartogar, contabil, scriitor decat medic veterinar! 

Petru Antonio Muresan, medic veterinar, Sintereag 

 

Ca si medic concesionar banii din deconturi abia ajung pt finante, in curand lasam csv-urile

Viorica Delcea, medic veterinar, Corbii mari

 

Pentru salvarea unei profesii. Pentru ca ne -a ajuns,sa fim bataia de joc, si sa lucram pe nimic!


Ionut Mihai Tonea, medic veterinar, Vatra Dornei

  

Invit pe oricine care considera ca cei 10000 de ron reprezinta o suma exorbitanta pentru un medic veterinar de teren, sa vina intr-o circumscriptie impreuna cu mine pentru o zi. Aceasta lege e menita sa ne ajute nu sa ne imbogateasca.

Emanuel Sergiu Pascu, medic veterinar, Oradea

 

Proiectul de lege care a fost trimis spre reexaminare poate fi consultat aici.

Reamintim ca in anul 2018 un grup de parlamentari din mai multe partide din Romania, intelegand situatia grava a serviciilor medicale veterinare din mediul rural au initiat un proiect de lege pentru modificarea si completarea OG42/2004, privind organizarea activitatii sanitar-veterinare din Romania. Proiectul de lege a fost adoptat cu amendamente, de catre plenul Camerei Deputatilor cu 211 voturi. Din pacate, presedintele Romaniei a retrimis in data de 5 iulie 2019 legea pentru reexaminare catre Parlamentul Romaniei.

Aceasta lege este vitala din urmatoarele considerente: asigura un control mai bun al bolilor la animale de catre medicii veterinari de libera practica, asigura proprietarilor de animale garantia unui program de lucru cu publicul de 8 ore/zi, asigura o constientizare si consiliere a proprietarilor de animale privind cerintele de biosecuriate a exploatatiilor, a normelor de bunastare pentru animale, asigura o stabilitate financiara a medicilor veterinari din mediul rural si o crestere a atractivitatii pentru medicii veterinari tineri, contribuie la reducerea exodului de medici veterinari catre alte tari, evita conflictul de interese al medicilor veterinari in cazul certificarii starii de sanatate a animalelor, asigura o supraveghere epidemiologica a intregului teritoriu al tarii etc.

Va invitam sa sustineti prin semnarea acestei petitii pentru ca Parlamentul Romaniei sa adopte din nou legea pentru modificarea OG 42/2004 in forma adoptata anterior. Lista de semnaturi va fi depusa alaturi de un memoriu in data de 1 septembrie 2019 la Parlamentul Romaniei. Petitia a fost initiata de Colegiul Medicilor Veterinari din Romania si poate fi semnata aici.