Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Federatia Veterinarilor Europeni, FVE a primit cu bucurie propunerea Uniunii Europene a a avea un regulament in privinta medicamentelor veterinare.

Cu toate acestea, organizatia doreste sa sublinieze cu tarie ca textul propus cu privire la persoana care elibereaza o reteta veterinara este prea vag: “O reteta veterinara se elibereaza numai de catre o persoana autorizata in acest sens, in conformitate cu legislatia nationala aplicabila”. Acest lucru ar putea pune in pericol sanatatea si bunastarea animalelor si sanatatea oamenilor. Prescriptia este un pas decisiv si critic inainte de utilizarea medicamentului. Prescriptia urmeaza examinarii animalului, evaluarii conditiilor in care traieste si diagnosticului pus.

Prescriptiile pot fi facute doar de catre persoana in grija caruia sunt animalele. Prescriptiile incorecte merg mana in mana cu abuzul si excesul de medicamente, care pun in pericol sanatatea si bunastarea animalelor si pot dezvolta aparitia si raspandirea rezistentei la antimicrobiene si medicamente antiparazitare. Calitatea prescriptiei se bazeaza foarte mult pe formarea, educatia si etica profesionala a celui care o face. Din acest motiv, cel care prescrie trebuie sa fei educat suficient, sa fie autorizat si sa raspunda in fata organismului national de reglemenatre sau a celui statuar.

In acest moment, 27 de state membre UE permit doar medicilor veterinari dreptul de a prescrie. in toate 28 de state membre, numai medicii veterinari pot prescrie antibiotice, medicamente controlate (de exemplu sedative) si alte medicamente cu risc pentru sanatatea animala si publica. Medicii veterinari sunt condusi de Codul de conduita profesionala. Nerespectarea Codului de conduita, inclusiv a dispozitiilor legate de educatia profesionala continua, duce la actiuni disciplinare si chiar la pierderea licentei veterinare.

Formularea vaga in propunerea legislativa lasa usa deschisa pentru persoanele care sunt insuficient pregatite si nu sunt autorizate sau licentiate pentru a scrie o prescriptie medicala veterinara. Aceasta creeaza riscul de folosire in exces a antimicrobienelor si, in consecinta a aparitiei rezistentei antimicrobiene. in plus, prezentul regulament trebuie sa fie in concordanta cu alte acte legislative ale UE.

O noua lege a sanatatii animalelor, pentru care s-a ajuns la o intelegere politica recent, defineste clar rolul medicului veterinar in cresterea gradului de constientizare a rezistentei antimicrobiene si in consilierea proprietarilor de animale in ceea ce priveste utilizarea prudenta si responsabila a medicamentelor. Vizitele obligatorii pentru examinarea starii de sanatate a animalelor de catre un medic veterinar fac parte din aceasta strategie.

In concluzie, FVE atrage atentia legislatorilor pentru a-si asuma responsabilitatea a de apropune un cadru legislativ explicit, specificand:
“O prescriptie medicala veterinara trebuie facuta doar de medicul veterinar”.
Textul integral al propunerii il gasiti la urmatorul link:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32005L0036&from=EN