Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Federația Medicilor Veterinari din Europa (FVE) și FEAM - Forumul European de Politici Biomedicale - vor organiza un webinar pentru a atrage atenția asupra provocărilor actuale în materie de sănătate mintală, care afectează în mod specific sectorul sanitar și veterinar din UE. Acest webinar va fi un apel - pentru instituțiile UE.

Când? 26 octombrie 2023
La ce oră? 10.30 - 12.00 (CET)
Deschiderea online și înregistrarea în curând

Agenda

  • Cuvânt de bun venit (10.30 - 10.35) Prof. Celso Arango, Academia Spaniolă de Științe Medicale (moderator)
  • Prezentare introductivă generală (10.35 - 10.50) Jean-Pierre Michel, profesor de medicină geriatrică la Facultatea de Medicină a Universității din Geneva

Dezbatere în grup (10.50 - 11.30)

  • Paul De Raeve, Secretar General - Federația Europeană a Asociațiilor de Infirmiere (EFN)
  • Despoina Iatridou, Responsabil principal pentru politici veterinare - Federația Medicilor Veterinari din Europa (FVE)
  • Tricia Colville, președinte al grupului de lucru FVE/FECAVA/IVSA privind bunăstarea mentală și DEI
  • Jose Luis Gomez, vicepreședinte pentru Europa al Becton, Dickinson and Company (BD)

ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI (11.30 - 11.55)
Observații finale (11.55 - 12.00)

Context

Stresul la locul de muncă se referă la efectele fizice și emoționale dăunătoare care apar atunci când cerințele postului nu corespund resurselor lucrătorilor. Această situație duce adesea la o sănătate mentală și fizică precară, afectând bunăstarea psihologică, emoțională și socială a unui individ.

Sănătatea mintală este parte integrantă a sănătății și, în prezent, reprezintă o prioritate pentru Comisia Europeană, care a sprijinit acțiuni și proiecte în ultimii 25 de ani pentru a îmbunătăți sănătatea mintală a oamenilor în UE și în afara acesteia. În discursul său privind starea Uniunii din 2022, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat intenția Comisiei de a prezenta „o nouă inițiativă privind sănătatea mintală" în 2023. Mai recent, la 7 iunie 2023, Comisia a adoptat Comunicarea privind o abordare cuprinzătoare a sănătății mintale, care va ajuta statele membre și părțile interesate să ia măsuri rapide pentru a face față provocărilor legate de sănătatea mintală.

Deși multe țări au pus în aplicare măsuri de protecție și de îngrijire a sănătății mintale a oamenilor, amploarea provocărilor actuale necesită acțiuni suplimentare pentru a preveni consecințele permanente pentru societate. În prezent, este necesară o schimbare a priorităților în favoarea prevenirii pentru a aborda factorii de risc comportamentali și factorii determinanți sociali, de mediu și comerciali și pentru a avea acțiuni mai ambițioase de promovare a sănătății mintale și de prevenire a bolilor mintale.

În acest context, FEAM European Biomedical Policy Forum și Federația Medicilor Veterinari din Europa (FVE) organizează un webinar pentru a atrage atenția asupra provocărilor actuale în materie de sănătate mintală, care afectează în mod specific sectorul sanitar și cel veterinar din UE. Acest webinar va fi un apel - pentru instituțiile UE, statele membre ale UE, industria medicală și alte părți interesate din domeniul sănătății - pentru a lua măsuri concrete de sprijinire a sănătății mintale. În plus, evenimentul va fi o oportunitate de a reuni experți din mediul academic, organizații caritabile de cercetare, industrie, asociații comerciale și organisme profesionale europene și naționale, autorități de reglementare, organisme de sănătate publică și grupuri de pacienți și consumatori pentru a împărtăși dovezi și sugestii privind modul în care UE ar putea promova o bună sănătate mintală și preveni bolile mintale.

Formularul de înregistrare va fi disponibil în curând. 

sursa: fve.org