Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Marian Taulescu a absolvit Facultatea de Medicina Veterinara Cluj-Napoca in 2007, a absolvit un master in Medicina veterinarain 2009 si a obtinut titlul de doctor in medicina veterinara in 2011. In perioada 2014-2017, a fost rezident al Colegiului European de Patologie Veterinara la Universitatea din Milano, pentru ca in februarie 2018 sa devina primul diplomat european in patologie veterinara din Romania. Și pentru ca realizarile sale nu s-au oprit aici, in iunie 2018 a fost nominalizat Ambasador al Societatii Europene de Studiu al Cancerului iar in ianuarie 2019, a deschis primul centru de rezidentiat european in domeniul patologiei veterinare din Romania, aprobat de Colegiul European de Patologie Veterinara. Interviul a fost realizat in luna ianuarie 2020, cu trei luni inainte de inceperea pandemiei. Interviul video va fi disponibil pe website-ul nostru. 

Ce inseamna sa fii specialist european? Cum ajungi?

Sa fii specialist in patologie veterinara inseamna a avea un nivel un pic mai inalt. A fi specialist inseamna a avea cunostinte intr-un anumit domeniu mai mult decat altii si recunoscut la nivel international inseamna sa ai si o diploma. Foarte multi sunt specialisti. Am vazut ca se promoveaza acest lucru: te duci un an, doi ani afara, la trei-patru workshopuri, esti specialist. A fis Pecialist inseamna sa fii recunoscut de un Colegiu, in urma unui examen, pe baza unor cunostinte pe care le aduni si le dezvolti pe parcursul a cel putin trei ani de zile. Aceasta este perioada de rezidentiat in patologie veterinara in Europa, plus experienta din spate. De ce? Pentru ca am inceput rezidentiatul undeva in 2015 avand aproximativ opt ani de experienta profesionala in patologia veterinara. Mi-a fost un pic mai usor sau mi-a fost mult mai usor decat celorlalti colegi care incep rezidentiatul dupa terminarea facultatii. Dar a sta intr-un centru de rezidentiat inseamna nu numai sa aduni informatii, inseamna sa si le rafinezi, inseamna sa ti le si expui in practica, inseamna ca cineva te coordoneaza, te supravegheaza si iti spune daca este bine sau nu ceea ce faci. In rest, stand in Cluj-Napoca, in Facultatea de Medicina Veterinaraaduni informatii din carti, din experienta celorlalti colegi, dar aici este cu totul si cu totul altceva. Acum, Colegiul European de Patologie Veterinara cere ca si conditie obliogatorie cel putin un an de zile in experienta in patologie veterinara. De exemplu, rezidentii mei, in momentul in care au accesat un astfel de program de rezidentiat au avut un an de zile de experienta in patologia veterinara. Apoi, depui un dosar, iti cauti un coordonator in strainatate, fiindca - o sa vorbim un pic mai incolo de Centrul de Patologie Veterinara din Cluj - iti cauti un supervizor in strainatate, fiindca la noi nu a exista asa ceva. Ei te accepta pe baza dosarului si trebuie sa mergi acolo sa stai aceasta perioada sa faci practica si sa inveti. Exista doua modalitati prin care poti accesa un astfel de program de rezidentiat: fie pe o perioada full, adica program de studii trei patru ani de zile sau o metoda alternativa care daca intr-adevar profesezi in domeniul medical veterinar in patologie in tara ta, atunci poti sa demonstrezi ca ai acea cazuistica de care de care ei au nevoie si poti sa mergi de exemplu, doua trei luni, patru- cinci luni in acel centru de rezidentiat. In rest poti sa-ti exerciti profesia in continuare insa in domeniul respectiv obligatoriu si in tara ta. 

S-a schimbat ceva in activitatea dvoastra, de cand ati devenit diplomat euopean? 

Pe perioada rezidentiatului, am facut aceasta naveta intre Cluj si Milano deoarece trebuia sa fiu acolo, undeva la sase-sapte luni de zile pe an. Și a fost foarte greu fiindca aici (n.r.: la Facultatea de Medciina Veterinara din Cluj-Napoca) trebuia sa predau, faceam norma dubla, tineam orele colegilor in avans astfel incat ei sa ma inlocuiasca in timp ce eu eram acolo. A fost foarte greu, mai ales in ultimul an de zile cand trebuia sa si invat foarte mult. Asta inseamna sase-sapte luni de zile inainte de examen. Acum nu s-a schimbat ceva foarte mult, fiindca fac naveta in Israel foarte frecvent fiindca sunt cadru asociat acolo si predau la Facultatea de Medicina Veterinara, la departamentul de Patologie. Eu inlocuiesc un profesor.

Ce presupune calitatea de a fi membru intr-un Colegiul European? Ce presupune din punct de vedere al activitatii dvs in cadrul Colegiului acest titlu de specialist?

Colegiul te obliga sa ai activitate, deoarece la fiecare cinci ani te reevalueaza. Astfel incat, tu trebuie sa indeplinesti sau sa faci un anumit punctaj. Iar acel punctaj il poti face prin participarea la congrese: de exemplu in cinci ani de zile trebuie sa particip la patru congrese europene, in domeniul respectiv, sa publici articole  in domeniul patologiei veterinare prim autor, co-autor, sa. Sa demonstrezi, in primul rand cred ca este cel mai import, ca lucrezi in continuare in domeniul in care te-ai specilizat: patologie veterinara. Daca ai de exemplu, sau coordonezi un centru de rezidentiat este foarte important. Cred ca aduni punctajul cel mai mult. Pe urma poti sa faci parte din echipe de cercetare internationale, sa castigi proiecte, etc. Ideea este ca dupa patru-cinci ani de zile sa demonstrezi ca intr-adevar meriti aceasta calitate. Poti sa fii speaker, de exemplu la diferite conferinte nationale si internationale, la scoli de vara, etcetera. 

Din perspectiva diplomatului Marian Taulescu, ce ati schimba in medicina veterinara din Romania? 

Este foarte greu de spus, am si schimbat, nu? Fiindca am dezvoltat un centru de rezidentiat. Dar nu este de ajuns. Important este ca in timpul studentiei, da, fiindca sunt si cadru didactic, sa informam studentii, ca exista, din anul intai, din anul doi, sa ii informam ca exista posibilitatea sa mearga afara in strainatate si sa inceapa sa faca practica, externship, internship-uri de un an de zile, de ce nu? Pentru ca se cere pentru a intra intr-un sistem de rezidentiat si in cele din urma sa acceseze un program de rezidentiat. Nu este obligatoriu sa il faca in Romania. Ar fi bine sa se intoarca in Romania sa avem din ce in ce mai multi specialisti. Dar macar sa isi exercite profesia la un nivel inalt. Profesional. Nu toti vor fi diplomati, specialisti in anumite dar, ar trebui din ce in ce mai multi studenti ar trebui sa faca acest lucru. De aceea incurajez studentii din anii cinci si sase sa acceseze astfel de programe de rezidentiat. Macar sa stie despre ele, fiindca multi nu stiu. Sunt porfesori universitare care nu stiu despre aceste programe de rezidentiat. 

De ce credeti ca sunt atat de putin specialisti veterinari in Romania recunoscuti la nivel european sau american? 

Sa stiti ca sunt multi specialisti, cred eu. De ce? Fiindca multi au plecat in strainatate si am avut colegi de facultate care au luat examenul de exemplu la Colegiul American, dar lucreaza in strainatate, lucreaza in Statele Unite sau lucreaza in Germania sau Franta. Și lumea, sau mai bine zis, colegii nostri din sistemul medical veterinar nu stiu de ei. Dar asta nu inseamna ca nu exista. Avem de exemplu specialisti in oncologie care lucreaza in Statele Unite. Avem specialisti in anestezie, in urgente, diplomati romani care lucreaza in strainatate. Important este insa ca avem deja rezidenti in toate domeniile. Avem rezidenti de la Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj in chirurgie, rezidenti ai colegiilor europene in animale exotice, salbatice s.am.d.. Sunt diplomati in parazitologie. 

Povestiti-ne mai multe despre Centrul de Rezidentiat pe care l-ati deschis la Cluj-Napoca, recunoscut de Colegiul european de Patologie Veterinara? 

Imediat dupa ce am luat examenul, stiind ca este foarte foarte greu sa mergi afara si sa faci naveta ani de zile si avand o infrastructura relativ buna la nivelul disciplinei de anatomie patologica a facultatii noastre, am spus ca pot incerca. Am intrebat doua trei persoane, mai ales pe fosta mea sefa  sau supervizorul meu din Italia si a spus ca este foarte greu sa ai un astfel de centru de rezidentiat. Nu este foarte greu sa ti-l accepte, cu toate ca mi s-a refuzat de vreo doua ori din cauza infrastructurii si experientei. Dar, in cele din urma, mi l-au acceptat. Asta s-a intampla in ianuarie 2019 si in februarie 2019 am trimis deja primul dosar al primului rezident, din facultatea noastra, din disciplina noastra. Și este si doctorand. Mai mult decat atat, inseamna o recunoastere europeana. Adica: pot spune Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj este o facultate reciunoscuta si acreditata european, dar in momentul in care apare si numele pe lista centrelor de pregatire profesionala intr-un anumit domeniu precum patologia veterinara cred ca aduce un plus de recunoastere medicinii veterinare din Romania. Astfel incat nu mai trebuie de exemplu cheltuiti foarte multi bani fiindca un rezidentiat in afara presupune niste costuri extraordinare: transportul, cazarea, masa acolo, etc. Iar un rezident poate accesa in timp ce lucreaza in facultatea de medicina veterinara poate accesa si acest program de rezidentiat recunsocut de Colegiul European. Eu sunt doar supervizorul. Ei il accepta. Atunci, timp de trei ani de zile, sub supravegherea mea si a colegilor mei din disciplina zic eu ca poate fi pregatit ca sa mearga la examenul european. Fiindca este un examen cu o comisie europeana. Nu este examen cu mine, eu doar il pregatesc. 

Ce planuri de viitor aveti? 

In primul rand, chiar daca am deschis un centru de rezidentiat, este un centru de rezidentiat mic. Fiindca ceilalti studenti sau rezidenti din strainatate se intreaba de ce sa vina in Romania? Fiindca, ok, din punct de vedere medical veterinar nu suntem peste media din Europa, nu cred. Și atunci vreau sa il dezvolt. Vreau sa atrag cat mai multe persoane din strainatate sa vina macar o saptamana, doua, intr-un sistem rotational, sa vada cum este in centrul de rezidentiat, respectiv in disciplina noastra si apoi sa se gandeasca daca intr-adevar vor sa continue aici. Am si inceput. Peste doua saptamani vor veni deja rezidenti de la alte colegii: de exemplu un rezident al Colegiului de Chirurgie. Ei sunt obligati sa faca printr-un sistem rotational o saptamana sau doua saptamani in domeniul de patologie veterinara, macar sa inteleaga chestiile fundamentale de patologie, chiar daca vor deveni chirurgi. Și vor trebui sa faca aceasta perioada, intr-un centru de rezidentiat european, sub coordonarea unui diplomat, european, american, nu conteaza.