- Detalii
- 2008
Ordinul 99/2008
Ordinul 99/2008 pentru modificarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002
Status: Acte în vigoare
Ordinul 99/2008 din 2008.12.18
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 18 decembrie 2008
Intră în vigoare:
18 decembrie 2008 An
Ordinul 99/2008 pentru modificarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002
Dată act: 11-nov-2008
Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Conținut ordin
Văzând Referatul de aprobare al Autorităţii de Sănătate Publică nr. 10.894/2008 din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, având în vedere prevederile art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, cu modificările şi completările ulterioare, al Hotărârii Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
ministrul sănătăţii publice, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit următorul ordin:
Art. I
Normele privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1.La anexa nr. XI la norme "Lista cu conservanţii şi antioxidanţii autorizaţi condiţionat", partea B "Anhidride sulfuroase şi sulfiţi", produsul "Salsicha fresca" se va scrie cu caractere italice.
2.La anexa nr. XI la norme "Lista cu conservanţii şi antioxidanţii autorizaţi condiţionat", partea C "Alţi conservanţi" se modifică după cum urmează:
2.1.pentru punctele "E 249" şi "E 250" la "Produse din carne tradiţionale conservate prin imersie în soluţie de saramură (1)", cantitatea maximă reziduală de "175 mg/kg" corespunde produsului "Wiltshire bacon (1.1)";
2.2.pentru punctele "E 249" şi "E 250" la "Produse din carne tradiţionale conservate prin uscare (2)", cantitatea maximă reziduală de "175 mg/kg" va corespunde produsului "Drycured bacon (2.1) şi produse similare";
2.3.titlul coloanelor 4 şi 5 din tabel se modifică şi va avea următorul cuprins: "Cantitatea maximă încorporată în timpul fabricării (exprimată în NaNO3" şi, respectiv, "Cantitatea maximă reziduală (exprimată în NaNO3)";
2.4.pentru punctele "E 251" şi "E 252" la "Produse din carne tradiţionale, conservate prin uscare (2)", cantitatea maximă reziduală "250 mg/kg" va corespunde produselor "Dry cured bacon şi Dry cured ham (2.1)";
2.5.pentru punctele "E 251" şi "E 252" la "Alte produse din carne tradiţionale, conservate (3)", cantitatea maximă încorporată în timpul fabricării (exprimată în NaNO3) "300 mg/kg fără adaos de E 249 sau E 250" va corespunde produsului "Rohwurste (Salami şi Kantwurst) (3.3)".
3.La anexa nr. XII la norme "Lista cu alţi aditivi autorizaţi", la punctul "E 385", produsul "Libamaj, egeszben es tombben" se va scrie cu caractere italice.
4.La anexa nr. XII la norme "Lista cu alţi aditivi autorizaţi", la punctul "E 1204" sintagma "quantum satis" se va scrie cu caractere Times New Roman.
5.Anexa nr. XVI la norme "Criterii specifice de puritate pentru îndulcitori" se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. II
Prezentul ordin transpune Directiva 2008/60/CE din 17 iunie 2008 de stabilire a criteriilor specifice de puritate privind îndulcitorii autorizaţi pentru utilizare în produsele alimentare (versiune codificată), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L158 din 18 iunie 2008, p. 17 şi Corrigenda la Directiva 2006/52/CE din 5 iulie 2006 care amendează Directiva 95/2/CE privind aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii, şi Directiva 94/35/CE privind îndulcitorii utilizaţi în alimente, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 204 din 26 iulie 2006.
Art. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
Ministrul sănătăţii publice, Gheorghe Eugen Nicolăescu Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş Cheţan Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Dacian Cioloş |
ANEXĂ:Criterii specifice de puritate pentru îndulcitori
( - Anexa nr. XVI la norme)
[...]
Ca urmare a lungimii documentului, acesta este publicat doar parțial. Dacă doriți să-l consultați în întregime puteți descărca fișierul de mai jos.
Descărcă ordinul și anexele
Textul întreg al ordinului, cât și anexele asociate, dacă este cazul, pot fi descărcate folosind butonul de mai jos.
- Detalii
- Daniel Agape