Miercuri, Iunie 25, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

ORDIN nr. 21 din 26 martie 2010 privind modificarea si completarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedura de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a activitatilor de obtinere si de vanzare directa si/sau cu amanuntul a produselor alimentare de origine animala sau nonanimala, precum si a activitatilor de productie, procesare, depozitare, transport si comercializare a produselor alimentare de origine nonanimala, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 111/2008
Vazand Referatul de aprobare nr. 438 din 23 martie 2010,
in temeiul Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene nr. 178/2002/CE de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare, de instituire a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si de stabilire a procedurilor in domeniul sigurantei produselor alimentare, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 31 din 1 februarie 2002, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 139/1 din 30 aprilie 2004, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene nr. 853/2004/CE de stabilire a unor norme specifice de igiena care se aplica alimentelor de origine animala, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 139/55 din 30 aprilie 2004, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene nr. 854/2004/CE de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animala destinate consumului uman, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 139/83 din 25 iunie 2004, cu amendamentele ulterioare, si al Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene nr. 882/2004/CE privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformitatii cu legislatia privind hrana pentru animale si produsele alimentare si cu normele de sanatate animala si de bunastare a animalelor, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 165/1 din 30 aprilie 2004, cu amendamentele ulterioare,
luand in considerare prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii si libertatea de a furniza servicii in Romania,
avand in vedere prevederile Ordonantei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul art. 3 alin. (3) si al art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor emite urmatorul ordin:

Art. I

Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor privind procedura de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a activitatilor de obtinere si de vanzare directa si/sau cu amanuntul a produselor alimentare de origine animala sau nonanimala, precum si a activitatilor de productie, procesare, depozitare, transport si comercializare a produselor alimentare de origine nonanimala, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 111/2008, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 895 din 30 decembrie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1.La articolul 3 alineatul (3), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"a) denumirea si adresa producatorului, atestate prin anexarea copiei documentului de identitate;"

2.La articolul 4, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 4
(1) Pentru unitatile de vanzare cu amanuntul care indeplinesc cerintele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor conform legislatiei specifice, directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti emite, intr-un termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentatiei complete, documentul de inregistrare sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor, conform modelului prevazut in anexa nr. 3."

3.La articolul 18, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

"(3) Cererea solicitantului se solutioneaza de catre directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in cel mai scurt timp, dar nu mai mult de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentatiei complete."

4.La articolul 19, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(3) Inspectorii autoritatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor din cadrul compartimentului igiena veterinara si epidemiologie al directiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti intocmesc la fata locului o nota de constatare, conform modelului prevazut in anexa nr. 3 la Norma sanitara veterinara privind procedura de autorizare sanitara veterinara a unitatilor care produc, proceseaza, depoziteaza, transporta si/sau distribuie produse de origine animala, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 93/2008, un proces-verbal de constatare, conform modelului prevazut la anexa nr. 8, cuprinzand concluzia evaluarii."

5.Articolul 33 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 33
in vederea obtinerii documentului de inregistrare pentru siguranta alimentelor pentru activitatile din domeniul alimentar desfasurate de unitatile cuprinse in anexa nr. 9, solicitantii depun la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comertului teritorial de pe langa tribunalul pe raza caruia este inregistrat sediul si o cerere scrisa in care sunt precizate:
a) denumirea si adresa unitatii;
b) activitatea desfasurata;
c) tipurile si cantitatile de produse obtinute ca urmare a procesarii;
d) numarul de personal lucrator."

6.La articolul 34, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(3) Pentru unitatile care indeplinesc conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor conform legislatiei specifice, directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiva municipiului Bucuresti emite, in termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentatiei complete de catre solicitant, documentul de inregistrare pentru siguranta alimentelor, conform modelului cuprins in anexa nr. 10."

7.in anexa nr. 4, numarul curent 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Nr. crt.
Unitatea
Tariful de inregistrare lei/unitate
"1.
Carne, lapte si produse din lapte:
Carmangerie, macelarie, centru sacrificare pasari si/sau lagomorfe la nivelul fermei sau exploatatiei, centru de prelucrare lapte
Centru colectare vanat salbatic
300 - persoane juridice
10 - persoane fizice

200"
Art. II

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
-****-
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Marian Zlotea
Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 194 din data de 26 martie 2010

 

Acreditare CMVRO