Miercuri, Iunie 25, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

ORDIN nr. 30 din 30 martie 2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea normelor minime de protectie a puilor destinati productiei de carne
Vazand Referatul de aprobare nr. 209 din 9 aprilie 2009, intocmit de Directia generala sanitara veterinara din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
in baza art. 12 din Directiva 2007/43/CE a Consiliului din 28 iunie 2007 de stabilire a normelor minime de protectie a puilor destinati productiei de carne,
avand in vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul art. 3 alin. (3) si al art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor emite urmatorul ordin:

Art. 1

Se aproba Norma sanitara veterinara privind stabilirea normelor minime de protectie a puilor destinati productiei de carne, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, institutele veterinare centrale si directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3

Prezentul ordin transpune Directiva 2007/43/CE a Consiliului din 28 iunie 2007 de stabilire a normelor minime de protectie a puilor destinati productiei de carne, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 182 din 12 iulie 2007.

Art. 4

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare la data de 30 iunie 2010.
-****-
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Marian Zlotea
ANEXa:

NORMa SANITARa VETERINARa privind stabilirea normelor minime de protectie a puilor destinati productiei de carne
Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 212 din data de 2 aprilie 2010

NORMa SANITARa VETERINARa din 30 martie 2010 privind stabilirea normelor minime de protectie a puilor destinati productiei de carne

CAPITOLUL I: Obiectul si domeniul de aplicare

Art. 1

(1)Prezenta norma sanitara veterinara se aplica tuturor puilor destinati productiei de carne, cu exceptia:

a)exploatatiilor cu mai putin de 500 de pui;
b)exploatatiilor in care sunt crescuti doar pui pentru reproductie;
c)statiilor de incubatie;
d)puilor crescuti in adapost in sistem extensiv si puilor crescuti in aer liber, prevazuti la lit. b), c), d) si e) din anexa IV la Regulamentul Comisiei nr. 1.538/91/CEE de stabilire a normelor metodologice pentru aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 1.906/90 al Consiliului privind unele norme de comercializare a pasarilor din curte, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 143 din 7 iunie 1991; si
e)puilor crescuti in mod ecologic in conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 2.092/91 al Consiliului privind metoda de productie agricola ecologica si indicarea acesteia pe produsele agricole si alimentare, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 198 din 22 iulie 1991.
(2)in cazul exploatatiilor care au si loturi reproducatoare si loturi destinate consumului, prezenta norma sanitara veterinara se aplica loturilor destinate consumului; raspunderea principala pentru bunastarea animalelor revine proprietarului sau detinatorului de animale.
CAPITOLUL II: Definitii

Art. 2

in sensul prezentei norme sanitare veterinare, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a)proprietar - orice persoana fizica sau juridica proprietara a exploatatiei in care sunt crescuti puii;
b)crescator - orice persoana fizica sau juridica insarcinata ori responsabila temporar sau permanent cu ingrijirea puilor, in temeiul unui contract sau in temeiul legii;
c)autoritate competenta - autoritatea centrala a unui stat membru al UE care are competenta de a efectua controale privind bunastarea animalelor sau orice alta autoritate careia aceasta i-a delegat competenta respectiva;
d)medic veterinar oficial - medicul veterinar angajat si retribuit de stat, desemnat pentru a realiza activitatile veterinare stabilite de autoritatea veterinara la care isi desfasoara activitatea;
e)pui - un animal din specia Gallus gallus crescut pentru productia de carne;
f)exploatatie - un loc de productie unde sunt crescuti puii;
g)adapost - o constructie dintr-o exploatatie in care se creste un lot de pui;
h)suprafata utilizabila - o suprafata acoperita de asternut, accesibila in permanenta puilor;
i)densitate de populare - greutatea totala in viu a puilor prezenti intr-un adapost in acelasi timp pe metru patrat de suprafata utilizabila;
j)lot - un grup de pui care sunt plasati intr-un adapost dintr-o exploatatie si care sunt prezenti in acest adapost in acelasi timp;
k)rata mortalitatii zilnice - numarul de pui care au murit intr-un adapost in aceeasi zi, impartit la numarul de pui prezenti in adapost in acea zi si inmultit cu 100. in acest numar de pui morti este inclus si numarul de pui care au fost selectati pentru a fi ucisi in acea zi. Selectarea minus variantelor ce urmeaza a fi ucise se face fie din motiv de boala, fie din alte motive;
l)rata mortalitatii zilnice cumulate - in baza ratelor mortalitatii zilnice se calculeaza valoarea mortalitatii cumulate.

CAPITOLUL III: Cerinte referitoare la cresterea puilor

Art. 3

(1)Toate adaposturile trebuie sa respecte cerintele prevazute in anexa nr. 1.
(2)Medicul veterinar oficial realizeaza inspectia, monitorizarea si recontroalele, inclusiv cele prevazute in anexa nr. 3.
(3)in conditiile respectarii prevederilor alin. (1), densitatea maxima de populare dintr-o exploatatie sau dintr-un adapost al unei exploatatii nu trebuie sa depaseasca niciodata 33 kg/m2.
(4)Densitatea maxima de populare poate creste pana la 39 kg/ m2, in conditiile respectarii cerintelor prevazute in anexa nr. 2, suplimentar fata de cerintele prevazute in anexa nr. 1.
(5)Densitatea maxima de populare poate creste pana la 42 kg/ m2, in conditiile respectarii cerintelor prevazute in anexa nr. 5, suplimentar fata de cerintele prevazute in anexele nr. 1 si 2.

CAPITOLUL IV: Instruire si consiliere pentru persoanele implicate in cresterea puilor

Art. 4

(1)Crescatorii de pui, persoane fizice, trebuie sa beneficieze de cursuri de instruire privind cresterea si protectia puilor de carne.
(2)Procedurile referitoare la organizarea cursurilor de instruire privind cresterea si protectia puilor de carne si eliberarea certificatelor care atesta efectuarea de cursuri se stabilesc prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, cu respectarea prevederilor anexei nr. 4.
(3)Proprietarul sau crescatorul pune la dispozitia personalului exploatatiei si a persoanelor angajate in echipa de livrare care ajuta la prinderea si incarcarea puilor instructiuni si ghiduri cu privire la cerintele din domeniul bunastarii animalelor. Instructiunile si ghidurile respective vor include si metodele de selectare a pasarilor ce urmeaza a fi ucise, precum si metodele de ucidere folosite in exploatatie.

Art. 5

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor prezinta Comisiei Europene rezultatele colectarii de date pe baza monitorizarii unui esantion reprezentativ de loturi sacrificate pe parcursul unei perioade minime de un an.
CAPITOLUL V: Inspectii si sanctiuni

Art. 6

(1)Medicul veterinar oficial efectueaza inspectii nediscriminatorii pentru a controla conformitatea cu cerintele prezentei norme sanitare veterinare. Aceste inspectii se efectueaza pe un numar corespunzator de animale, in conformitate cu dispozitiile Regulamentului (CE) nr. 882/2004 din 29 aprilie 2004 al Parlamentului European si al Consiliului privind controalele oficiale efectuate pentru a se asigura verificarea conformitatii cu legislatia privind hrana pentru animale si produsele alimentare si cu normele de sanatate si de bunastare a animalelor, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene L 165 din 30 aprilie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si pot fi efectuate in acelasi timp cu alte controale, efectuate in scopuri diferite.
(2)Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor prezinta Comisiei Europene, pana la data de 30 iunie a fiecarui an, un raport anual cu privire la inspectiile desfasurate in anul precedent, in conformitate cu prevederile alin. (1). Raportul este insotit de o lista cu cele mai relevante actiuni intreprinse de catre autoritatea competenta in vederea solutionarii principalelor probleme de bunastare identificate.

Art. 7

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor informeaza Comisia Europeana cu privire la actele normative emise si prevederile administrative necesare pentru implementarea prezentei norme sanitare veterinare.

Art. 8

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor incurajeaza elaborarea unor ghiduri de buna practica care cuprind indrumari pentru respectarea dispozitiilor prezentei norme sanitare veterinare. De asemenea, incurajeaza difuzarea si utilizarea unor astfel de ghiduri.

Art. 9

Anexele nr. 1-5 fac parte integranta din prezenta norma sanitara veterinara.

ANEXA Nr. 1: CERINtE REFERITOARE LA EXPLOATAtII

Pe langa prevederile legislatiei comunitare relevante, se respecta urmatoarele cerinte:
1.Adapatorile trebuie pozitionate si intretinute astfel incat sa se reduca la minimum varsarea accidentala.
2.Hrana trebuie sa fie disponibila fie in permanenta, fie sub forma de tain, puii neputand sta nehraniti mai mult de 12 ore inainte de ora de sacrificare prevazuta.
3.Puii trebuie sa aiba acces permanent la asternut, uscat si friabil la suprafata.
4.Ventilatia trebuie sa fie suficienta pentru a se evita supraincalzirea si, dupa caz, combinata cu sisteme de incalzire pentru a se elimina umezeala excesiva.
5.Nivelul zgomotelor trebuie redus la minim. Ventilatoarele, dispozitivele de distribuire a hranei sau orice alte echipamente trebuie construite, amplasate, manipulate si intretinute astfel incat sa genereze cat mai putin zgomot posibil.
6.Cladirile trebuie dotate cu sisteme de iluminat la o intensitate de cel putin 20 lucsi in timpul perioadelor de iluminare, masurata la nivelul ochiului pasarii, iar suprafata utilizabila a acestora trebuie iluminata in proportie de cel putin 80%. La recomandarea medicului veterinar, poate fi permisa o reducere temporara a nivelului luminii.
7.in termen de 7 zile de la data la care puii sunt instalati in cladire si pana la 3 zile inainte de data prevazuta pentru sacrificare, iluminatul trebuie sa respecte un ritm de 24 de ore si sa includa perioade de intuneric care sa dureze minimum 6 ore in total, cu cel putin o perioada neintrerupta de minimum 4 ore, excluzand perioadele de semiintuneric.
8.Puii crescuti in exploatatie trebuie sa fie inspectati cel putin de doua ori pe zi. Trebuie sa se acorde o atentie deosebita semnelor care indica un nivel scazut al bunastarii si/sau sanatatii animalelor.
9.Puii care sunt grav raniti sau care prezinta semne evidente de tulburari de sanatate, cum sunt cei care prezinta dificultati la mers, ascita sau malformatii severe si care par sa sufere, primesc tratament corespunzator sau sunt sacrificati de indata. Trebuie consultat un medic veterinar ori de cate ori este nevoie.
10.Partile cladirii, echipamentele sau ustensilele care sunt in contact cu puii se curata si se dezinfecteaza in intregime dupa depopularea finala, inainte de introducerea in adapost a unor loturi noi. Dupa depopularea finala a unui adapost, se indeparteaza intregul asternut si se asigura alt asternut curat.
11.tinerea evidentelor:

11.1.Proprietarul sau detinatorul tine, pentru fiecare adapost al unei exploatatii, un registru in care figureaza:

a)numarul de pui introdusi;
b)suprafata utilizabila;
c)hibridul sau rasa din care fac parte puii, in cazul in care acestea sunt cunoscute;
d)la fiecare control, numarul pasarilor gasite moarte, indicarea cauzelor, in cazul in care acestea sunt cunoscute, precum si numarul pasarilor ucise sau sacrificate motivat;
e)numarul puilor care raman in lot in urma inlaturarii puilor in vederea vanzarii sau sacrificarii.
11.2.Registrele sunt pastrate pentru o perioada de cel putin 3 ani si sunt puse la dispozitia autoritatii competente atunci cand se efectueaza o inspectie sau atunci cand este necesar in alte scopuri.
12.Interventiile chirurgicale:

a)sunt interzise toate interventiile chirurgicale efectuate in alte scopuri decat cele terapeutice sau de diagnostic, care provoaca vatamarea ori pierderea unei parti sensibile a corpului sau alterarea structurii osoase;
b)este permisa debecarea, atunci cand sunt epuizate toate masurile pentru prevenirea picajului si canibalismului. Debecarea se efectueaza asupra puilor care au mai putin de 10 zile, la recomandarea si sub supravegherea medicului veterinar si numai de catre persoane instruite;
c)autoritatea competenta poate autoriza castrarea puilor, care se realizeaza sub supravegherea medicului veterinar de persoane instruite.
ANEXA Nr. 2: CERINtE de practicare a unei densitati de populare sporite

I.Cerinte referitoare la notificari si documentare

1.Crescatorul de pui comunica autoritatii competente intentia de a aplica o densitate de populare mai mare de 33 kg/m2 greutate in viu. Acesta indica cifra exacta si informeaza autoritatea competenta cu privire la orice schimbare in aplicarea densitatii de populare cu cel putin 15 zile inainte de plasarea lotului in adapost. La cererea autoritatii competente, notificarea respectiva este insotita de un document care rezuma informatiile continute in documentatia solicitata la pct. 2.
2.Crescatorii de pui pastreaza si pun la dispozitie in interiorul unitatii documentatia care descrie in detaliu sistemele de productie si care contine informatii cu privire la detaliile tehnice ale adapostului si ale echipamentelor acestuia, astfel:

a)un plan al adapostului, care cuprinde dimensiunile suprafetelor ocupate de pui;
b)sistemul de ventilatie si, daca este cazul, sistemul de racire si de incalzire, inclusiv amplasarea acestora, o schema a ventilatiei care detaliaza parametrii-tinta ai calitatii aerului, cum ar fi debitul, viteza si temperatura aerului;
c)informatii cu privire la sistemele de hranire si de adapare si amplasarea acestora;
d)sisteme de alarma si sisteme auxiliare in cazul avarierii unui echipament automat sau mecanic esential pentru sanatatea si bunastarea animalelor;
e)tipul de pardoseala si asternut utilizat in mod obisnuit.
3.Documentatia se pune la dispozitia autoritatii competente la cerere si se actualizeaza periodic. in special, se inregistreaza inspectiile tehnice ale sistemelor de alarma si de ventilatie. Crescatorii de pui comunica fara intarziere autoritatii competente orice modificari ale adapostului, echipamentelor sau ale procedurilor susceptibile a influenta bunastarea pasarilor.
II.Cerinte referitoare la verificarea parametrilor de mediu

Crescatorii de pui se asigura ca fiecare adapost ce apartine unei exploatatii este echipat cu sisteme de ventilatie si, in cazul in care este necesar, cu sisteme de incalzire sau de racire concepute, construite si exploatate astfel incat:
a)concentratia de amoniac (NH3) sa nu depaseasca 20 ppm si concentratia de dioxid de carbon (CO2) sa nu depaseasca 3.000 ppm, valori masurate la inaltimea capetelor puilor;
b)temperatura interioara sa nu depaseasca temperatura exterioara cu mai mult de 3¼ûæC, atunci cand temperatura exterioara masurata la umbra depaseste 30¼ûæC;
c)umiditatea relativa medie masurata in interiorul adapostului timp de 48 de ore sa nu depaseasca 70%, atunci cand temperatura exterioara este sub 10¼ûæC.

ANEXA Nr. 3: MONITORIZAREA sI RECONTROALELE iN ABATOR

1.Mortalitatea:

a)in cazul densitatii de populare mai mari de 33 kg/m2, documentatia aferenta lotului va include atat hibridul sau rasa din care fac parte puii, cat si mortalitatea zilnica si rata mortalitatii zilnice cumulate, calculata de catre proprietar sau detinator;
b)sub supravegherea medicului veterinar oficial, se inregistreaza aceste date, precum si numarul puilor de carne morti la sosire, cu indicarea exploatatiei si a adapostului. Caracterul plauzibil al datelor si al ratelor mortalitatii zilnice cumulate se verifica tinand seama de numarul puilor de carne sacrificati si de numarul puilor de carne morti la sosirea la abator.
2.in contextul controalelor efectuate in temeiul Regulamentului (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animala destinate consumului uman, medicul veterinar oficial evalueaza rezultatele examinarii post-mortem pentru a detecta alte indicii posibile ale deficientelor in materie de bunastare, cum ar fi nivelurile anormale ale dermatitei de contact, ale parazitismului si ale bolilor sistemice in exploatatia sau in adapostul exploatatiei de origine.
3.in cazul in care rata mortalitatii prevazuta la pct. 1 sau rezultatele inspectiei post-mortem prevazute la pct. 2 indica deficientele in materie de bunastare a animalelor, medicul veterinar oficial comunica datele respective crescatorilor de pui, precum si autoritatii competente. Crescatorii de pui si autoritatea competenta iau masurile care se impun.

ANEXA Nr. 4: FORMAREA

Cursurile de formare prevazute la art. 4 alin. (2) din norma sanitara veterinara se fac cu respectarea legislatiei comunitare referitoare la protectia puilor si se bazeaza pe urmatoarele criterii:
a)cerintele prevazute in anexele nr. 1 si 2 la norma sanitara veterinara;
b)fiziologia, in special necesitatile de apa si de hrana, comportamentul animalelor si conceptul de stres;
c)aspectele practice ale manipularii atente a puilor, precum si ale capturarii, incarcarii si transportului;
d)ingrijirile de urgenta destinate puilor, uciderea de urgenta, precum si metodele de selectare a puilor pentru sacrificare fie pe motive de boala, fie din alte motive;
e)masuri preventive de biosecuritate.

ANEXA Nr. 5: CRITERIILE de utilizare a unei densitati de populare sporite

1.Autoritatea competenta nu a identificat in ultimii 2 ani in exploatatie deficiente cu privire la cerintele prezentei norme sanitare veterinare.
2.Proprietarul sau detinatorul exploatatiei efectueaza monitorizarea utilizand ghidurile de buna practica manageriala prevazute la art. 8 din norma sanitara veterinara.
3.in cazul a cel putin 7 loturi consecutive verificate ulterior intr-un adapost, rata cumulativa a mortalitatii zilnice s-a situat sub 1% + 0,06% inmultit cu varsta de sacrificare a lotului, exprimata in zile. in cazul in care autoritatea competenta nu a efectuat monitorizarea exploatatiei in ultimii 2 ani, trebuie sa se realizeze cel putin un exercitiu de monitorizare pentru a se verifica indeplinirea cerintei mentionate la pct. 1.
4.Prin derogare de la prevederile pct. 3. autoritatea competenta poate decide ca densitatea de populare sa se mareasca in cazul in care proprietarul sau detinatorul a furnizat explicatii suficiente pentru situatia exceptionala a ratei mortalitatii zilnice cumulate ridicate ori motivele care au dus la cresterea acesteia sunt independente de vointa acestuia.
Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 212 din data de 2 aprilie 2010

 

Acreditare CMVRO