Miercuri, Iunie 25, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Ordinul 21/2018 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări, precum şi condiţiile privind mişcarea păsărilor vii şi a subproduselor provenite de la acestea

Status: Acte în vigoare

 

Ordinul 21/2018 din 2018.03.21

Status: Acte în vigoare

Versiune de la: 21 martie 2018

 

Intră în vigoare:

21 martie 2018 An

 

Ordinul 21/2018 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări, precum şi condiţiile privind mişcarea păsărilor vii şi a subproduselor provenite de la acestea

Dată act: 5-mar-2018

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

 

Conținut ordin

Văzând Referatul de aprobare nr. 991 din 16 februarie 2016, întocmit de către Direcţia generală sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

ţinând cont de prevederile art. 63 şi ale art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

În temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

 

Art. 1

Se aprobă Norma sanitar-veterinară privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări, precum şi condiţiile privind mişcarea păsărilor vii şi a subproduselor provenite de la acestea, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

 

Art. 2

Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

 

Art. 3

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor controlează modul în care sunt duse la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

 

Art. 4

La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 147/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile avicole comerciale, precum şi a Procedurii privind mişcarea păsărilor vii, a produselor, subproduselor şi a gunoiului de la păsări, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 551 din 27 iunie 2006, se abrogă.

 

Art. 5

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

-****-

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Geronimo Răducu Brănescu

 

ANEXĂ:

NORMĂ sanitar-veterinară privind condiţiile de biosecuritate aplicate în exploataţiile comerciale de păsări, precum şi condiţiile privind mişcarea păsărilor vii şi a subproduselor provenite de la acestea

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 246 din data de 21 martie 2018

 

Norma sanitara veterinara din 2018 privind condiţiile de biosecuritate aplicate în exploataţiile comerciale de păsări, precum şi condiţiile privind mişcarea păsărilor vii şi a subproduselor provenite de la acestea

Norma sanitara veterinara din 2018 din 2018.03.21

Status: Acte în vigoare

Versiune de la: 29 octombrie 2018

 

Intră în vigoare:

21 martie 2018 An

 

Norma sanitara veterinara din 2018 privind condiţiile de biosecuritate aplicate în exploataţiile comerciale de păsări, precum şi condiţiile privind mişcarea păsărilor vii şi a subproduselor provenite de la acestea

Dată act: 5-mar-2018

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

 

Art. 1

Prezenta normă sanitar-veterinară stabileşte condiţiile de biosecuritate care condiţionează autorizarea/ înregistrarea sanitar-veterinară a exploataţiilor comerciale de păsări, precum şi condiţiile privind mişcarea păsărilor vii şi a subproduselor provenite de la acestea.

 

Art. 2

În sensul prezentei norme, termenii şi expresiile de mai jos se definesc astfel:

a)biosecuritate - ansamblul măsurilor fizice şi administrative menite să reducă riscul de introducere, dezvoltare şi răspândire a bolilor către, de la sau în cadrul:

(i)unei populaţii de animale; sau

(ii)unei unităţi, zone, compartiment, mijloc de transport sau al oricăror altor instalaţii, incinte sau amplasamente;

b)exploataţie comercială de păsări - unitatea zootehnică ce asigură condiţii pentru achiziţionarea de păsări vii şi ouă pentru incubaţie în scopul creşterii, exploatării şi comercializării acestora;

c)exploataţie comercială de tip A de păsări - exploataţie de păsări, astfel cum este definită la pct. 71 din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinară privind procedura de înregistrare/ autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/centrelor de colectare/ exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi a produselor procesate, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare nr. 16/2010, cu modificările şi completările ulterioare;

d)perimetrul exploataţiei comerciale de păsări - limitele terenului împrejmuit pe care sunt amplasate obiectivele şi pe care se desfăşoară activităţile specifice;

e)zona administrativă - spaţiu din interiorul exploataţiei comerciale de păsări în care se desfăşoară activităţi exclusiv celei de producţie;

f)zona de producţie - spaţiu din interiorul exploataţiei comerciale de păsări în care se desfăşoară activităţi de producţie;

g)obiective - construcţii şi amenajări destinate asigurării activităţilor de creştere şi exploatare a păsărilor, de incubare a ouălor, precum şi anexele şi facilităţile necesare asigurării biosecurităţii;

h)vizitator - orice persoană care intră în zona de producţie, cu excepţia personalului propriu al exploataţiei comerciale;

i)proceduri de bune practici de management - proceduri de natură tehnică şi administrativă prin care se reglementează modul de realizare a unei anumite acţiuni impuse de legislaţia sanitară veterinară în vigoare;

j)autoritate competentă teritorial - direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pe teritoriul căreia îşi desfăşoară activitatea operatorul economic;

k)aviz de mişcare interjudeţean - acceptul acordat asupra unei mişcări de natură comercială de către autoritatea competentă teritorial care are în raza administrativ-teritorială exploataţia comercială de păsări de origine şi autoritatea competentă teritorial în a cărei rază administrativ-teritorială este situată exploataţia de destinaţie, la solicitarea celei dintâi;

l)distanţă minimă sanitară veterinară - distanţa cu rază de minimum 200 de metri în jurul unei exploataţii comerciale de păsări, necesară asigurării biosecurităţii faţă de alte exploataţii de păsări.

 

Art. 3

Exploataţiile comerciale de păsări pot fi autorizate sanitar-veterinar şi pot funcţiona numai dacă îndeplinesc următoarele condiţii:

a)au asigurată asistenţa sanitar-veterinară a exploataţiei prin contract cu un medic veterinar de liberă practică împuternicit, organizat în condiţiile legii;

b)au asigurate condiţiile de biosecuritate privind amplasarea şi accesul în exploataţie, conform prevederilor art. 4 şi 5.

 

Art. 4

(1)O exploataţie comercială de păsări nou-înfiinţată trebuie amplasată la o distanţă minimă sanitară veterinară de alte exploataţii comerciale de acelaşi fel în conformitate cu tabelul prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta normă sanitar-veterinară.

(2)În toate cazurile este interzisă introducerea de deşeuri sau de ape uzate provenind de la vecini.

(3)În jurul tuturor exploataţilor comerciale de păsări este stabilită o zonă de biosecuritate pe o rază de minimum 200 metri unde este interzisă amplasarea de exploataţii de păsări, profesionale sau nonprofesionale.

(4)Perimetrul exploataţiei comerciale de păsări trebuie împrejmuit cu gard continuu confecţionat din materiale rezistente şi care trebuie să asigure o bună izolare, amplasat astfel încât să nu permită accesul altor animale, al persoanelor străine şi al autovehiculelor; integritatea gardului trebuie asigurată în permanenţă.

 

Art. 5

(1)Accesul în exploataţiile comerciale de păsări trebuie să se facă prin puncte speciale de intrare, prevăzute cu mijloace de atenţionare; în funcţie de scopul vizitelor, accesul se face în zona administrativă sau în zona de producţie, care trebuie delimitată în mod fizic; trecerea dintre cele două zone se face cu respectarea regulilor de filtru sanitar-veterinar prevăzute de prezenta normă sanitar-veterinară.

(2)În cazul existenţei unui spaţiu pentru parcarea autovehiculelor în zona administrativă, acesta trebuie să fie păstrat în condiţii corespunzătoare de igienă şi dezinfectat; la intrarea autovehiculelor în zona administrativă se efectuează dezinfecţia acestora.

(3)Drumurile din interiorul exploataţiei comerciale de păsări trebuie să aibă o suprafaţă plană, să fie curăţate şi dezinfectate eficient şi menţinute într-o stare corespunzătoare de integritate şi igienă.

(4)Intrarea în zona de producţie se face prin filtrul sanitar-veterinar, pentru accesul persoanelor în fermă, respectiv prin dezinfectorul rutier pentru accesul autovehiculelor.

(5)Filtrul sanitar-veterinar trebuie să îndeplinească următoarele condiţii minime de funcţionare:

a)să asigure un flux de mişcare a persoanelor corespunzător, cu intrare într-un spaţiu destinat schimbării hainelor de stradă, urmat de un spaţiu dotat cu grup sanitar şi duş şi, în final, un spaţiu destinat hainelor de lucru, cu ieşire în zona de producţie;

b)să fie amplasat la limita zonei de producţie, astfel încât intrarea persoanelor în vestiar să se facă din afara sau din interiorul zonei administrative, iar ieşirea din vestiar să asigure accesul direct în zona de producţie a exploataţiei;

c)să fie amenajat astfel încât să permită schimbarea îmbrăcămintei şi încălţămintei de stradă cu echipamentul de lucru sau, respectiv, cu un echipament de unică folosinţă, în cazul vizitatorilor, şi dezinfecţia mâinilor;

d)atât la intrarea, cât şi la ieşirea din filtrul sanitar-veterinar trebuie să fie amenajate dezinfectoare pentru încălţăminte, precum şi accesorii pentru curăţarea mecanică a acesteia;

e)pentru fiecare persoană care activează în zona de producţie, filtrul sanitar-veterinar trebuie dotat cu echipament de protecţie individual, echipament care este folosit numai în spaţiul de producţie sau cu echipament de unică folosinţă pentru vizitatori, cu săpun, substanţe dezinfectante şi prosoape;

f)să fie dotat, obligatoriu, cu facilităţi pentru apă caldă, fiind interzisă alimentarea prin surse de apă deschise;

g)să fie dotat cu facilităţi pentru igienizarea hainelor de lucru, cu acces obligatoriu din zona de producţie;

h)să fie construit din materiale uşor de curăţat şi dezinfectat şi trebuie să fie menţinut, în permanenţă, într-o stare corespunzătoare, atât structural, cât şi igienic; pereţii interiori trebuie să fie construiţi din materiale netoxice, rezistente, impermeabile, care nu putrezesc şi care au suprafaţa netedă.

(6)Fiecare exploataţie comercială de păsări trebuie să îşi asigure proceduri de bune practici de management generale şi specifice care reglementează accesul persoanelor şi al autovehiculelor în zona de producţie.

(7)În zona dezinfectorului rutier se asigură existenţa instalaţiilor necesare decontaminării mijloacelor de transport la intrarea/ieşirea în/din zona de producţie.

(8)În toate cazurile este interzisă introducerea de deşeuri sau de ape uzate provenind de la vecini.

(9)Distanţele minime sanitare veterinare pot fi mai mici în cazul în care există o înţelegere scrisă a părţilor încheiată în faţa unui notar public privind asumarea responsabilităţilor epidemiologice, cu notificarea acestui fapt către autoritatea competentă teritorial.

 

Art. 6

(1)Spaţiile de cazare pentru păsări trebuie să fie bine delimitate, sectorizate pe categorii de exploatare, iar condiţiile de creştere şi exploatare trebuie să fie în concordanţă cu legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare.

(2)Este obligatorie existenţa unei suprafeţe netede împrejurul adăpostului/adăposturilor de creştere şi exploatare, care să fie liberă de orice tip de vegetaţie.

(3)Clădirile trebuie bine protejate pentru a preveni accesul păsărilor sălbatice, rozătoarelor şi insectelor; izolaţiile de protecţie trebuie întreţinute în stare corespunzătoare, astfel încât să nu permită accesul rozătoarelor.

(4)Este interzisă depozitarea materialelor precum saci de furaje, aşternut şi echipamente mobile în spaţiile populate cu păsări; suprafeţele din cadrul adăpostului trebuie să fie netede, durabile şi impermeabile, astfel încât să permită o curăţare şi dezinfecţie eficiente.

(5)La intrarea în spaţiile de creştere şi exploatare trebuie asigurată prezenţa dezinfectoarelor pentru încălţăminte şi a unui sistem pentru spălarea şi dezinfecţia mâinilor.

 

Art. 7

(1)Clădirile auxiliare trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute la art. 6, pentru spaţiile de cazare pentru păsări.

(2)Examenul necropsic se efectuează într-un spaţiu special amenajat şi dotat corespunzător sau într-un laborator sanitar - veterinar autorizat; examenul necropsic este obligatoriu şi se efectuează ori de câte ori este necesar, de către medicul veterinar de liberă practică, în urma inspecţiei clinice efectuate zilnic de o persoană desemnată, conform pregătirii profesionale.

(3)Depozitarea cadavrelor se face în spaţii special amenajate, uşor de curăţat şi dezinfectat, cu control strict privind circulaţia subproduselor nedestinate consumului uman, identificate conform legislaţiei sanitar-veterinare şi, în mod obligatoriu, cu regim de control termic; fiecare exploataţie comercială de păsări trebuie să îşi elaboreze proceduri de bune practici de management generale şi specifice care să reglementeze eliminarea cadavrelor, în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare; neutralizarea subproduselor nedestinate consumului uman se face prin incinerare sau procesare, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare.

(4)Sala de mese destinată personalului din exploataţiile comerciale de păsări trebuie amplasată astfel încât să se asigure transbordarea alimentelor din zona administrativă în zona de producţie; este interzisă introducerea în zona de producţie a produselor de origine animală de pasăre, neprocesate termic.

(5)Spaţiul de depozitare a produselor medicinale veterinare trebuie să fie amplasat şi amenajat la nivelul filtrului cu acces în zona de producţie, identificat, igienizat şi dotat cu:

(i)un sistem de asigurare şi monitorizare a temperaturii şi umidităţii, cu consemnarea şi păstrarea înregistrărilor;

(ii)paleţi, dulapuri sau rafturi metalice sau din alte materiale lavabile, uşor igienizabile;

(iii)frigidere prevăzute cu termometre şi fişe de înregistrare zilnică a temperaturii, pentru păstrarea produselor medicinale veterinare care necesită condiţii speciale de temperatură.

(6)Este interzisă depozitarea produselor medicinale veterinare antimicrobiene în exploataţiile de păsări; prin excepţie, acestea pot fi păstrate în spaţiul de depozitare a produselor medicinale veterinare, numai pe durata şi în cantitatea necesară efectuării tratamentelor curative, conform schemei de tratament stabilită de medicul veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii, cu care exploataţia de păsări are încheiat contract.

(7)Stabilirea produselor medicinale veterinare necesare desfăşurării activităţii de asistenţă sanitară veterinară, depozitarea şi utilizarea acestora sunt responsabilitatea strictă a medicului veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii.

 

Art. 8

(1)Furajele trebuie să provină dintr-o unitate autorizată/înregistrată sanitar-veterinar, care respectă prevederile legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare.

(2)Furajele trebuie să fie transportate în autovehicule special destinate şi înregistrate sanitar-veterinar în acest scop.

(3)Este interzisă intrarea şoferilor în adăposturile păsărilor sau în alte zone decât cele indicate prin procedurile de bune practici de management.

(4)Furajele trebuie depozitate în spaţii sau containere închise sau să fie ambalate şi să nu fie expuse accesului păsărilor sălbatice sau rozătoarelor.

(5)Alimentarea unităţii cu furaje se face prin mijloace definite clar în procedurile de bune practici de management, astfel încât să se asigure măsurile de biosecuritate.

(6)Este interzis ca restul de furaje rămase în hrănitori sau în conductele de furajare să fie utilizate la seria următoare de păsări.

 

Art. 9

(1)Apa trebuie să provină din surse protejate corespunzător, supuse testării fizico-chimice şi bacteriologice, şi trebuie să se încadreze în parametrii prevăzuţi de legislaţia în vigoare.

(2)În cazul în care calitatea apei este suspectă, se iau măsuri suplimentare de siguranţă în scopul prevenirii contaminării.

(3)Se testează, semestrial, apa provenită din sursă proprie şi anual apa provenită din reţeaua publică, recoltată din spaţiile de cazare.

 

Art. 10

(1)Popularea exploataţilor comerciale de păsări se face cu efective de păsări provenite din exploataţii comerciale de păsări autorizate sanitar-veterinar indemne de boli infectocontagioase notificabile, însoţite de documente sanitar-veterinare de transport şi de certificate sanitar-veterinar de transport păsări vii.

(2)Mişcarea ouălor de incubat se face din exploataţii comerciale de păsări autorizate sanitar-veterinar cu efective de păsări indemne de boli infecto-contagioase declarabile, însoţite de documente sanitar-veterinare de transport şi certificat sanitar-veterinar de transport ouă de incubat.

(3)În cazul mişcărilor între exploataţiile comerciale de păsări pe teritoriul României se utilizează certificatele sanitar-veterinare ale căror modele sunt prevăzute în anexele nr. 8 şi 9 la prezenta normă sanitară veterinară.

(4)Popularea exploataţiilor comerciale de păsări se face după respectarea vidului sanitar-veterinar de minimum 7 zile de la ultima dezinfecţie existentă pentru fiecare spaţiu de cazare, respectându-se principiul «totul plin - totul gol» pe spaţiul de cazare; sunt exceptate exploataţiile comerciale de pui de carne la care se respectă principiul «totul plin - totul gol», în sensul în care se asigură o perioadă de minimum 24 de ore de la ultima dezinfecţie efectuată în ultimul spaţiu de cazare depopulat, precum şi un interval minim de 7 zile de la ultima dezinfecţie efectuată în fiecare spaţiu de cazare ce urmează a fi repopulat.

(5)În cazul comerţului intracomunitar, precum şi al acţiunilor de import/export este obligatorie notificarea autorităţii competente teritorial cu privire la orice mişcare de păsări şi ouă de incubat.

(6)Pentru comerţul intracomunitar este obligatorie respectarea perioadei de supraveghere sanitar-veterinară timp de 21 de zile, necesară stabilirii statusului de sănătate al efectivului de păsări nou-achiziţionat.

(7)Pentru acţiunile de import este obligatorie respectarea carantinei profilactice pe o perioadă de 30 de zile, în care se efectuează supravegherea sanitar-veterinară necesară stabilirii statusului de sănătate al efectivului de păsări nou-achiziţionat.

(8)În cazul mişcărilor interjudeţene de păsări şi de ouă de incubat pe teritoriul României, acestea se fac, în mod obligatoriu, printr-un aviz de mişcare interjudeţean între autoritatea competentă teritorial care are în raza administrativ-teritorială exploataţia comercială de păsări de origine şi autoritatea competentă teritorial în a cărei rază administrativ-teritorială este situată exploataţia de destinaţie, la solicitarea celei dintâi.

(9)În cazul abatorizării, avizul de mişcare interjudeţean este solicitat de către autoritatea competentă teritorial, în a cărei rază administrativ-teritorială este situată exploataţia de origine, autorităţii competente teritorial pe raza căreia este situat abatorul.

(10)Notificarea este efectuată cu cel mult 72 de ore anterior mişcării păsărilor şi ouălor de incubat.

(11)În cazul evoluţiei unor boli notificabile, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 79/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind notificarea internă şi declararea oficială a unor boli transmisibile ale animalelor, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă popularea exploataţiei până la ridicarea măsurilor de restricţie sanitar-veterinare impuse.

(12)Orice modificare a statusului de sănătate al efectivelor de păsări, respectiv situaţii de morbiditate şi mortalitate ridicate, peste limita tehnologică admisă de ghidul de creştere specific profilului de creştere furnizat de către producătorul de material biologic, impune notificarea, în regim de urgenţă, a autorităţii competente teritorial.

(13)Buletinele de analiză cu rezultatele neconforme, obţinute la cererea operatorului economic, sunt comunicate, de către acesta, în regim de urgenţă, autorităţii competente teritorial.

(14)Certificarea sanitar-veterinară, pe teritoriul României, se realizează de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, organizat în condiţiile legii, cu care proprietarul exploataţiei comerciale de păsări a încheiat un contract care are ca obiect realizarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.156/2013, cu completările ulterioare.

(15)Certificatele sanitar-veterinare sunt înseriate cu serii alocate de către medicul veterinar oficial din structura cu responsabilităţi în domeniul controlului sănătăţii animalelor din cadrul autorităţii competente teritorial; alocarea seriilor se efectuează în baza unei solicitări scrise, efectuată de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, organizat în condiţiile legii, cu care proprietarul exploataţiei comerciale de păsări a încheiat contract, în care se menţionează denumirea exploataţiei comerciale pentru care se solicită seriile, numărul de serii solicitate şi tipul de certificat pentru care se doreşte alocarea acestora.

(16)Gestionarea seriilor acordate intră în responsabilitatea medicului veterinar oficial din structura cu responsabilităţi în domeniul controlului sănătăţii animalelor din cadrul autorităţii competente teritorial; gestionarea este realizată prin evidenţe specifice, pentru fiecare categorie de certificat sanitar-veterinar prevăzută de prezenta normă sanitară veterinară.

(17)Seriile conţin, în mod obligatoriu, codul ISO al judeţului de origine, destinaţia materialului biologic livrat, respectiv "R-P" pentru producţie-reproducţie, "O" pentru ouă de incubat şi "A" pentru abatorizare, urmat de şase cifre.

(18)Certificatele sanitar-veterinare sunt tipărite în dublu exemplar, autocopiativ; al doilea exemplar rămâne în gestiunea medicului veterinar de liberă practică împuternicit organizat în condiţiile legii, pe o perioadă de 3 ani.

(19)Responsabilitatea gestionării certificatelor sanitar-veterinare emise în cadrul exploataţiilor comerciale de păsări revine, în totalitate, medicului veterinar de liberă practică împuternicit organizat în condiţiile legii, cu care proprietarul exploataţiei comerciale de păsări a încheiat contract oficial.

 

Art. 11

(1)Acţiunile imunoprofilactice obligatorii sunt prevăzute în cadrul Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.156/2013, cu completările ulterioare.

(2)Toate acţiunile imunoprofilactice sunt efectuate în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare; aceste acţiuni sunt evidenţiate în procesul-verbal de vaccinare şi registrul imunologic al exploataţiei comerciale de păsări, ale căror modele sunt prevăzute în anexele nr. 6 şi 7 la prezenta normă sanitară veterinară.

(3)Medicii veterinari responsabili de vaccinare au obligaţia respectării condiţiilor de transport, depozitare şi administrare a produsului medicinal veterinar imunologic utilizat, conform instrucţiunilor prevăzute în prospectul aprobat al produsului.

(4)Responsabilitatea gestionării acţiunilor imunoprofilactice, inclusiv completarea documentelor prevăzute în anexele nr. 6 şi 7, în cadrul exploataţiilor comerciale de păsări revine, în totalitate, medicului veterinar de liberă practică împuternicit, organizat în condiţiile legii, cu care proprietarul exploataţiei comerciale de păsări a încheiat contract oficial.

(5)Produsele medicinale veterinare antimicrobiene pot fi administrate numai după stabilirea unui diagnostic, în baza unui buletin de analiză emis de un laborator autorizat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor care atestă prezenţa unui agent patogen şi care justifică administrarea acestora, cu respectarea legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare.

(6)Produsele medicinale veterinare antimicrobiene de importanţă critică pentru oameni pot fi administrate numai după stabilirea unui diagnostic de laborator şi după efectuarea antibiogramei sau după stabilirea unui diagnostic de laborator corelat cu antecedentele epidemiologice, pentru a demonstra că celelalte clase de antimicrobiene nu sunt eficace.

(7)Buletinul de analiză este folosit doar pentru efectivul de păsări analizat în cauză, deţinut într-un anumit spaţiu specific de cazare, la un moment dat.

(8)Este interzisă utilizarea nejustificată a antimicrobienelor sau administrarea acestora în mod profilactic.

(9)Utilizarea produselor medicinale veterinare antimicrobiene trebuie efectuată în condiţii foarte clar identificate, care să permită asigurarea protecţiei sănătăţii publice, şi trebuie să fie pe deplin justificată.

(10)În cazul evoluţiei salmonelozelor zoonotice, utilizarea antimicrobienelor se realizează cu respectarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.177/2006 al Comisiei din 1 august 2006 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2.160/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului privind cerinţele în vederea utilizării de metode de control specifice îh cadrul programelor naţionale de control al salmonelei la păsările de curte.

 

[...]

Ca urmare a lungimii documentului, acesta este publicat doar parțial. Dacă doriți să-l consultați în întregime puteți descărca fișierul de mai jos.

 

Descărcă ordinul și anexele

Textul întreg al ordinului, cât și anexele asociate, dacă este cazul, pot fi descărcate folosind butonul de mai jos.

 

 

Acreditare CMVRO