Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Alergie alimentara, hipersensibilitate alimentara, intoleranta alimentara...sunt termeni vehiculati frecvent in clinica veterinara.

Cu toate acestea, exista controverse asupra definirii foarte clare a lor. Conform nomenclaturii stabilite de catre Academia Europeana de Alergologie si Imunologie Clinica, hipersensibilitatea alimentara poate sau nu sa aiba mecanism imunologic.Daca vorbim despre mecanismul imunologic, atunci avem in vedere alergiile: hipersensibilitatea IgE mediata (aici se incadreaza si atopia) sau hipersensibilitatea non IgE mediata (limfocite T, eozinofile, IgG, altele).

Pe de alta parte, intoleranta alimentara este o hipersensibilitate fara mecanism imunologic, in acest caz fiind incriminata o tulburare in procesul de digestie enzimatica/absorbtie.Alergiile alimentare (hipersensibilitate mediata imun) au manifestari dintre cele mai variate, putand aminti: tulburari gastrointestinale, respiratorii, cutanate sau manifestari generale. Majoritatea alergenelor sunt de natura proteica, dar in anumite conditii unele glucide pure au determinat reactii similare. Carnuri, oua, produse lactate si pana la urma orice proteina prezenta in hrana, in functie de caracterul sau antigenic si de digestibilitate, pot genera o reactie alergica.Masa moleculara este unul din factorii responsabili atat de antigenitatea cat si de digestibilitatea proteinei; in general in acest tip de reactii sunt incriminate proteine cu greutate moleculara mare iar prin hidroliza se reduce antigenitatea intrinseca a acestora si creste digestibilitatea.

Text exclusiv pentru medici veterinari


 

Vrei să citești tot articolul pe Veterinarul?

 

 

Citește articolul cu :Abonament Știință și Practică

Autentifică-te...
 
Abonamentul tău:
 

Nu aveți niciun abonament activ

 

 Citește...

Asistență Online EXCLUSIV pentru medicii veterinari
- dupa autentificare pe site -