Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Medicii veterinari din Marea Britanie au inceput un proiect ambitios de monitorizare a bolilor la animalele de companie. Astfel s-a realizat un proiect pilot, avand ca subiect rasa Labrador Retriever. Studiul a plecat de la necesitatea cunoasterii in profunzime a evolutiei bolilor pe specii si rase pentru a lua cele mai bune masuri de preventie. Datele au fost preluate de la iubitorii de animale si nu sunt date care au fost raportate catre medicii veterinari sau nu au fost cazuri raportate de medicii veterinari.

Proiectul denumit Dogslife Database este un proiect realizat cu Clubul crescatorilor. Din 1 iulie 2010, proprietarii de Labrador Retriever nascuti dupa data de 1 ianuarie 2010 si inregistrati in Club au fost invitati sa faca parte din proiect. In primul an de studiu 1407 caini au fost inregistrati in cadrul proiectului.

Primele rezultate care au reiesit din acest studiu arata ca patru din zece caini au fost bolnai la un moment dat. Analizand datele, cercetatorii au estimat ca aproximativ 80% dintre caini au fost bolnavi din momentul in care au depasit varsta de un an - dar doar la jumatate dintre acestia, proprietarii lor au considerat ca boala lor este necesara sa fie diagnosticata si tratata de un medic veterinar.

Dr. Dylan Clements de la Royal (Dick) School of Veterinary Studies si The Roslin Institute, care este parte din Universitatea din Edinburgh, principalul autor al studiului a declarat, "Labrador Retriever sunt cei mai populari caini cu pedigree din Marea Britanie, crescatorii si proprietari lor sunt pasionati de sanatatea animalelor lor de companie. Suntem extrem de recunoscatori pentru timpul si angajamentul oferit de catre proprietarii si crescatorii care au contribuit la studiu. Speram sa urmarim sanatatea acestor caini de-a lungul vietii lor, astfel incat sa putem identifica aspecte ale ingrijirii, care ar putea reduce riscul imbolnavirii cainilor si de evolutie a maladiilor in viitor. "