
- Detalii
- Noutăți Medicale
EFSA anunță: bolile zoonotice sunt în creștere în UE, cazurile de listerioză ating cel mai ridicat nivel din 2007
În 2023, cazurile de listerioză au atins cel mai ridicat nivel din 2007, în timp ce campilobacterioza și salmoneloza au rămas cele mai frecvent raportate boli zoonotice în UE. În general, cazurile raportate de boli zoonotice la om au crescut, dar focarele de toxiinfecție alimentară au înregistrat o ușoară scădere. Acestea sunt principalele concluzii ale Raportului anual privind zoonozele One Health din UE, elaborat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).
- :
⏱️ Durata estimată a lecturii: ~4 min
În 2023, cazurile de listerioză au atins cel mai ridicat nivel din 2007, în timp ce campilobacterioza și salmoneloza au rămas cele mai frecvent raportate boli zoonotice în UE. În general, cazurile raportate de boli zoonotice la om au crescut, dar focarele de toxiinfecție alimentară au înregistrat o ușoară scădere. Acestea sunt principalele concluzii ale Raportului anual privind zoonozele One Health din UE, elaborat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).
Numărul de cazuri raportate de listerioză la om (2.952) a înregistrat o creștere constantă în perioada 2019-2023, atingând cele mai ridicate niveluri din 2007. Acest lucru ar putea fi legat de îmbătrânirea populației Europei - 21,3% dintre europeni au în prezent peste 65 de ani - care, în legătură cu prevalența în creștere a bolilor cronice legate de vârstă, crește riscul de simptome severe în grupurile de vârstă mai înaintată. Alimentele contaminate gata pentru consum (RTE), cum ar fi somonul afumat la rece, produsele din carne și produsele lactate, sunt cea mai frecventă sursă de infecții. Cele mai recente date arată că proporția de eșantioane din categoriile de alimente gata preparate care depășesc limitele de contaminare cu Listeria monocytogenes a variat de la 0,11% la 0,78%, cel mai ridicat nivel fiind raportat pentru cârnații fermentați.
Campylobacterioza și salmoneloza au fost cele mai frecvent raportate boli zoonotice la om în UE. În 2023, au fost raportate 148.181 de cazuri de campilobacterioză, marcând o creștere față de 139.225 în 2022.
După campilobacterioză, salmoneloza a fost a doua cea mai raportată infecție gastrointestinală la om, cu 77.486 de cazuri, comparativ cu 65.478 de cazuri în 2022. Doar 15 state membre și Regatul Unit (Irlanda de Nord) au îndeplinit cu succes toate obiectivele stabilite pentru reducerea Salmonella la păsările de curte. Aceasta reprezintă o scădere comparativ cu 2022, când 19 state membre au atins conformitatea deplină.
„Prezența persistentă a Salmonella în populațiile de păsări de curte subliniază necesitatea unei vigilențe continue în combaterea bolilor de origine alimentară. Instrumentele de supraveghere îmbunătățite, cum ar fi secvențierea întregului genom, sunt neprețuite în detectarea și controlul mai eficient al focarelor”, a declarat Frank Verdonck, șeful unității Riscuri biologice, sănătate și bunăstare animală din cadrul EFSA.
Raportul monitorizează, de asemenea, focarele de toxiinfecție alimentară din UE, definite ca evenimente în cursul cărora cel puțin două persoane contractează aceeași boală din cauza aceluiași aliment contaminat. Un total de 5.691 de focare de toxiinfecție alimentară au fost raportate în 2023, înregistrând o ușoară scădere față de anul precedent. Cu toate acestea, numărul cazurilor umane, al spitalizărilor și al deceselor a crescut, decesele atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Salmonella a rămas principala cauză a focarelor de toxiinfecție alimentară, a cazurilor, a spitalizărilor și a deceselor. Cele mai frecvente surse de focare de salmoneloză au fost ouăle/produsele din ouă, alimentele mixte și carnea de pui de carne. Utilizarea sporită a secvențierii întregului genom a îmbunătățit sensibilitatea supravegherii, sporind capacitatea de a detecta focarele în statele membre care au implementat-o.
„Creșterea rezultatelor grave ale focarelor de toxiinfecție alimentară evidențiază amenințarea persistentă la adresa sănătății publice reprezentată de Salmonella și de alți agenți patogeni de origine alimentară. Prin integrarea sănătății umane, animale și de mediu printr-o strategie One Health, putem preveni mai bine răspândirea acestor boli și putem proteja sănătatea publică”, a declarat Celine Gossner, șefa Secției de boli emergente, de origine alimentară și vectorială a ECDC.
One Health este o abordare multisectorială care vizează echilibrarea și optimizarea sănătății oamenilor, animalelor, plantelor și a mediului lor comun, recunoscând interconectarea acestora. Prin promovarea acțiunilor comune, inițiativa „O singură sănătate” reunește profesioniști din diverse discipline pentru a aborda amenințările complexe la adresa sănătății într-un mod integrat.
EFSA a pus la dispoziția publicului o versiune simplificată a Raportului EFSA privind zoonozele, care permite vizualizarea datelor privind focarele de toxiinfecție alimentară și 14 agenți patogeni zoonotici. O serie de resurse publicate pentru prima dată cu privire la Echinococcus, febra Q, rabie, Toxoplasma gondii, Trichinella, Tularaemia, virusul West Nile și Yersinia pot fi consultate pe website-ul EFSA.
Sursa: efsa.europa.eu
Sursa foto: efsa.europa.eu
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale Generale
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgiloreste de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente de...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PET
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
De la autoritate la colaborare - Reconfigurarea relației veterinar-client în era digitală
- Madalina Toma
De la incident la criză în organizații
- Madalina Toma
Prezența online de succes - Ghid practic pentru crearea și optimizarea unui website veterinar
- Madalina Toma
Cele trei pălării ale patronului veterinar de succes: manager, lider, coach
- Madalina Toma