Miercuri, Iunie 25, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Europa a înregistrat cel mai mic număr de cazuri de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) la păsări de curte și păsări sălbatice din 2019/2020, iar riscul pentru publicul larg rămâne scăzut. Acestea sunt principalele concluzii ale celui mai recent raport privind gripa aviară elaborat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și laboratorul de referință al UE (EURL), pe baza datelor raportate între aprilie și iunie 2024.


Europa a înregistrat cel mai mic număr de cazuri de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) la păsări de curte și păsări sălbatice din 2019/2020, iar riscul pentru publicul larg rămâne scăzut. Acestea sunt principalele concluzii ale celui mai recent raport privind gripa aviară elaborat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și laboratorul de referință al UE (EURL), pe baza datelor raportate între aprilie și iunie 2024.



Îmbunătățirea situației în Europa poate fi legată de mai mulți factori și necesită investigații suplimentare.

Aceștia pot include:

  • imunitatea dezvoltată de păsările sălbatice în urma unei infecții anterioare;
  • reducerea anumitor populații de păsări sălbatice;
  • scăderea contaminării mediului;
  • modificări în compoziția genotipurilor virale.

Experții au remarcat circulația continuă a virusului HPAI la păsările sălbatice din Europa pe tot parcursul anului, deși la un nivel scăzut. Ei au recomandat intensificarea supravegherii în vederea următorului sezon gripal.

HPAI în afara Europei

Pentru prima dată în mulți ani, Australia a raportat cazuri de HPAI. Diferitele subtipuri care circulă în Australia nu sunt semnalate în prezent în restul lumii.

Experții au remarcat diversitatea neașteptată a speciilor de mamifere afectate de HPAI, precum și genotipurile virale diferite care circulă printre păsările de curte, păsările sălbatice și mamiferele din America de Nord. Transmiterea directă de la vită la vită nu a fost încă confirmată, în timp ce laptele crud de vacă a fost observat ca o cale nouă și neașteptată de transmitere. Dovezile actuale indică faptul că pasteurizarea industrială joacă un rol semnificativ în inactivarea virusului HPAI din laptele crud de vacă.

sursa: efsa.europa.eu

 

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Medicale FERMA

Regurgitarea înseamnă evacuarea, eliminarea prin cavitatea orală a conținutului ingluviului (gușii). Nu putem utiliza termenul de vomă, care înseamnă expulzarea orală, activă, explozivă a...

Articole medicale Generale

Este o bacterioza transmisibila produsa cel mai frecvent de Salmonella typhimurium var. Copenhagen. Salmoneloza poate evolua in paralel cu multe alte boli, cum ar fi trichomonoza, coriza, ornitoza,...

Articole medicale Generale

Este o infectie virala acuta, enzotico-epizotica a porumbeilor . Apare frecvent la toti crescatorii. Boala este determinata de un Paramixovirus. Virusul este in relatie cu virusul bolii de...

Articole medicale Generale

Nu tin minte sa fi invatat in facultate despre aceasta categorie de boli la porumbei , deci prin urmare nici in manualele din aceea vreme nu am gasit referiri la ele. Nefiind un medic veterinar...

Medicale FERMA

Prin năpârlire înţelegem schimbarea anuală a penajului, proces fiziologic care este determininat neurohormonal. Penajul păsărilor în general se uzează cu timpul şi de aceea este înlocuit, schimbat...

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO