- Detalii
- Noutăți Medicale
Niveluri ridicate de viruși gripali H5N1 detectati la soareci hraniti cu lapte crud de la vaci infectate
Cercetările recente arată că șoarecii hrăniți cu lapte crud de la vaci infectate cu gripa H5N1 au prezentat concentrații ridicate de viruși în organele respiratorii și niveluri mai scăzute de viruși în alte organe vitale. Aceste descoperiri sugerează faptul că, consumul de lapte crud de către animale bolnave poate prezenta un risc de infecție cu H5N1 și ridică întrebări cu privire la riscul potențial pentru oameni.
În martie 2024, un focar de gripă aviară H5N1 a fost raportat în rândul vacilor de lapte din Texas, afectând ulterior 52 de efective de vite din nouă state. Până acum, două infecții umane au fost detectate la lucrătorii agricoli care prezentau conjunctivită. Virusul nu a arătat nicio dovadă genetică a dobândirii capacității de răspândire de la o persoană la altă persoană.
Pentru a evalua riscul de infectare prin consumul de lapte crud, cercetătorii de la Universitatea Wisconsin-Madison și Texas A&M Veterinary Medical Diagnostic Laboratory au hrănit șoarecii cu picături de lapte crud de la bovine infectate. Șoarecii au prezentat semne de boală în prima zi și au fost eutanasiați în ziua a patra pentru a determina nivelul de virus din organe. Cercetătorii au descoperit niveluri ridicate de virus în căile nazale, trahee și plămâni și niveluri moderate până la scăzute de virus în alte organe.
Teste suplimentare pentru inactivarea virusului H5N1 în laptele crud
Temperaturi și intervale de timp: Probele de lapte cu niveluri ridicate de H5N1 au fost testate la 63°C timp de 5, 10, 20 și 30 de minute și la 72°C timp de 5, 10, 15, 20 și 30 de secunde. Toate intervalele de timp la 63°C au ucis cu succes virusul, iar la 72°C, nivelurile de virus au fost diminuate, dar nu complet inactivate după 15 și 20 de secunde.
Condiții de refrigerare: Laptele crud infectat cu H5N1 păstrat la 4°C timp de cinci săptămâni a arătat o mică scădere a nivelurilor de virus, sugerând că virusul poate rămâne infecțios la temperaturi refrigerate.
Siguranța aprovizionării comerciale cu lapte
Conform US Food and Drug Administration (FDA), consumul de lapte este sigur. Un studiu inițial pe 297 de produse lactate la vânzare cu amănuntul din 17 state a arătat că toate probele au fost negative pentru virus viabil. FDA, în parteneriat cu USDA, efectuează studii de validare a pasteurizării, iar rezultatele suplimentare vor fi disponibile în curând.
Aceste descoperiri subliniază necesitatea monitorizării continue și a cercetărilor suplimentare pentru a asigura siguranța alimentară și pentru a preveni riscurile pentru sănătatea publică.
Bibliografie
Lizheng Guan, Amie J. Eisfeld, David Pattinson, Chunyang Gu, Asim Biswas, Tadashi Maemura, Sanja Trifkovic, Lavanya Babujee, Robert Presler, Randall Dahn, Peter J. Halfmann, Tera Barnhardt, Gabriele Neumann, Alexis Thompson, Amy K. Swinford , Kiril M. Dimitrov, Keith Poulsen, Yoshihiro Kawaoka. Virusul gripei aviare A(H5N1) în lapte de vacă — Inactivarea termică și infecțiozitatea la șoareci . New England Journal of Medicine , 2024; DOI: 10.1056/NEJMc2405495
- Detalii
- Revista Veterinarul
Totul despre medicamente
Medicii veterinari au acum baza de date completă cu substanțe active și medicamente pentru tratamente bazate pe dovezi.
Navigați în cursurile Veterinarul
ANTRENAMENTE:
CURSURI:
- Cursuri Animale de renta
- Cursuri Animale de companie
- Cursuri Cabaline
- Cursuri Animale sălbatice și exotice
- Cursuri Comunicare și Relații Publice
- Cursuri Management Veterinar
- Cursuri Marketing Veterinar
Toate cursurile sunt acreditate CMVRO
Autentificare