Miercuri, Iunie 11, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

HOTARARE

pentru aprobarea actiunilor sanitar-veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, a actiunilor prevazute in Programul de supravegheresi control in domeniul sigurantei alimentelor, precum si a tarifelor maximale aferente acestora .

HOTARARE

pentru aprobarea actiunilor sanitar-veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, a actiunilor prevazute in Programul de supravegheresi control in domeniul sigurantei alimentelor, precum si a tarifelor maximale aferente acestora .


In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, precum si al art. 15 alin. (5) si al art. 51 din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar – veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,


Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. 1 – (1) Se aproba actiunile sanitar - veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor,ovinelor si caprinelor, prevazut in anexa nr. 1.
(2) Se aproba actiunile cuprinse in Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, prevazut in anexa nr. 2.

Art. 2 – Actiunile sanitare veterinare pentru bolile prevazute in anexa nr. 1 ale caror programe sunt cofinantate si aprobate de catre Uniunea Europeana, prin decizii ale Comisiei Europene, se aplica ca atare.

Art. 3 – Obiectivele programelor prevazute la art. 1 sunt supravegherea si controlul bolilor animalelor domestice si salbatice , stabilirea statusului de sanatate a animalelor domestice si salbatice, a corelatiei dintre bolile animalelor si transmiterea acestora la om, precum si asigurarea conditiilor de igiena a produselor de origine animala provenite de la acestea si a produselor de origine nonanimala destinate consumului uman, asigurarea sanatatii publice si protejarea intereselor consumatorilor.

Art. 4 – Pentru situatiile cu risc epidemiologic major, cu implicatii pentru sanatatea publica si economia nationala, determinat de aparitia unei pandemii, epidemii, boli emergente si boli transfrontaliere, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor solicita
sprijinul Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, in conditiile legii.

Art. 5 – (1) Se aproba tarifele maximale aferente actiunilor sanitar – veterinare cuprinse in programul de la art. 1 alin. (1), prevazute in anexa nr. 3, destinate exploatatiilor nonprofesionale, potrivit art. 15 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar – veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Tarifele prevazute in anexa nr. 3 se aplica si pentru actiunile sanitare veterinare cuprinse in programul mentionat la art. 1 alin. (1), destinate exploatatiilor nonprofesionale, in cazul in care costurile sunt suportate de catre proprietarii exploatatiilor nonprofesionale.
(3) Tarifele prevazute in anexa nr. 3 cuprind contravaloarea manoperei si a tuturor elementelor necesare pentru efectuarea actiunilor sanitare veterinare, cu exceptia contravalorii tuberculinei aviare si mamifere, a vaccinului contra rabiei si a vaccinului contra antraxului, a vacutainerelor si acelor necesare prelevarii probelor de sange, precum si a formularelor tipizate utilizate pentru inregistrarea si raportarea actiunilor sanitar – veterinare din cadrul programului prevazut la art. 1 alin. (1).
(4) Plata contravalorii manoperei pentru actiunile de vaccinare, tuberculinare si recoltare a probelor de la animalele din speciile bovine, ovine, caprine si suine din exploatatiile nonprofesionale pentru analize de laborator realizate de medicii veterinari de libera practica este conditionata direct de inregistrarea corecta si la zi in baza nationala de date informatice a miscarilor si evenimentelor suferite de animalele de la care au fost prelevate aceste probe.

Art. 6 – (1) Fondurile necesare realizarii in exploatatiile nonprofesionale a actiunilor sanitar- veterinare din cadrul programului prevazut la art. 1 alin. (1) se asigura din bugetul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si de catre proprietari, iar in cazul exploatatiilor comerciale, de catre proprietarii acestora.
(2) Fondurile necesare pentru efectuarea analizelor si examenelor de laborator aferente programelor prevazute la art. 1 sunt suportate din bugetul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor sau de proprietari, in cazul analizelor si examenelor de laborator efectuate la solicitarea acestora.
(3) Contravaloarea tuberculinei aviare si mamifere, a vaccinului contra rabiei si a vaccinului contra antraxului, a vacutainerelor si acelor necesare prelevarii probelor de sange, precum si a formularelor tipizate utilizate pentru inregistrarea si raportarea actiunilor sanitar –veterinare din cadrul programului prevazut la art. 1 alin. (1) se suporta din bugetul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
(4) Prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor pentru aprobarea normelor metodologice privind realizarea actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, cuprinse in programul prevazut la art. 1 alin. (1), se stabilesc modalitatile de suportare a costurilor aferente acestor actiuni.

Art. 7 - Fondurile necesare realizarii actiunilor din cadrul Programului de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor , prevazut la art. 1 alin. (2), se asigura din bugetul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si de catre operatorii economici, potrivit prevederilor anexei nr. 2.

Art. 8 – (1) In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, se aproba normele metodologice de aplicare a programelor prevazute la art. 1.
(2) Actiunile de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, cuprinse in programul prevazut la art. 1 alin. (1), se efectueaza in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 113/2002 privind identificarea si inregistrarea bovinelor in Romania, aprobata cu modificari prin Legea nr. 25/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea si inregistrarea
suinelor, ovinelor si caprinelor, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si cu prevederile ordinelor presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru
Siguranta Alimentelor emise in aplicarea acestora.


Art. 9 – (1) Actiunile sanitar-veterinare cuprinse in programul prevazut la art. 1 alin. (1), destinate exploatatiilor nonprofesionale, sunt realizate de catre medicii veterinari de libera practica cu care directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti incheie contracte de servicii, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind achizitiile publice, sau care sunt titulari ai contractelor de concesiune a activitatilor sanitar-veterinare publice, ori de catre medicii veterinari oficiali din cadrul directiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
(2) Efectuarea in exploatatiile comerciale a unor actiuni de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului se realizeaza in conditiile prevazute la art. 15 alin. (21) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar – veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 10 - (1) Urmatoarele fapte constituie contraventii la normele sanitar – veterinare si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, nerealizarea, realizarea cu intarziere sau in mod necorespunzator de catre medicii veterinari de libera practica sau, in cazul actiunilor aprobate pentru animalele salbatice din fondurile cinegetice, si de catre personalul din aceste fonduri, indiferent de forma de organizare a acestora, a actiunilor sanitar-veterinare cuprinse in programul prevazut la art. 1 alin. (1);
b) cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei nerespectarea obligatiilor stabilite la art. 11 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea si inregistrarea suinelor, ovinelor si caprinelor, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, respectiv la art. 63 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 113/2002 privind identificarea si inregistrarea bovinelor in Romania, aprobata cu modificari prin Legea nr. 25/2003, cu modificarile ulterioare;
(2) Constatarea si aplicarea contraventiilor prevazute la alin. (1) se fac de catre inspectorii autoritatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor competente.

Art. 11. – Contraventiilor prevazute la art. 10 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 12. - Contravenientul poate achita pe loc sau in termen de 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzii prevazute in prezenta hotarare, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.

Art. 13. – Fondurile necesare realizarii actiunilor din cadrul Programelor prevazute la art. 1, provenind din bugetul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, se
asigura in limita prevederilor bugetare aprobate.

Art. 15. – Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezenta hotarare.

Art. 16. – (1) Prezenta hotarare intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.
(2) La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, Hotararea Guvernului nr. 114/2011 pentru aprobarea actiunilor sanitar-veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, a
actiunilor prevazute in Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, precum si a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 135 din 23 februarie 2011, se abroga.
(3) Prevederile prezentei hotarari se aplica pana la aprobarea actiunilor sanitar-veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a
celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, a actiunilor prevazute in Programul de
supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, precum si a tarifelor maximale aferente
acestora pentru anul 2013. 

Anexa 1

Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor

CAPITOLUL I

Supravegherea, profilaxia si controlul bolilor la animale

SECTIUNEA 1

Programe nationale de supraveghere, control si eradicare a bolilor la animale

1. Febra aftoasa;
2. Tuberculoza;
3. Leucoza bovina;
4. Pesta porcina africana;
5. Turbarea sau rabia;
6. Antrax;
7. Boala de Newcastle sau Pseudopesta aviara;
8. Tifoza;
9. Puloroza;
10.Micoplasmoza Respiratorie Aviara;
11. Boala veziculoasa a porcului;
12. Stomatita veziculoasa;
13. Pesta bovina;
14. Pesta micilor rumegatoare;
15. Pleuropneumonia contagioasa bovina;
16. Variola ovina si caprina;
17. Pesta africana a calului;
18. Boala Aujeszky;
19. Paratuberculoza;
20. Bruceloza la bovine;

21. Bruceloza la ovine si caprine, respectiv infectia cu Brucella melitensis;

22. Bruceloza la ovine, respectiv infectia cu Brucella ovis;

23. Bruceloza la suine;

24. Campilobacterioza bovina;

25. Campilobacterioza la alte specii de interes economic: ovine, suine, pasari;

26. Rinotraheita infectioasa bovina-IBR;

27. Trichomonoza bovina;

28. Artrita encefalita caprina;

29. Maedi Visna;

30. Echinococoza;

31. Durina;

32. Anemia infectioasa ecvina;

33. Morva;

34. Infectia cu virusul West Nile;

35. Diareea virala a bovinelor, respectiv boala mucoaselor BVD-MD;

36. Septicemia hemoragica virala la salmonide;

37. Necroza hematopoietica infectioasa a salmonidelor;

38. Viremia de primavara a crapului;

39. Boala cu virusul herpes koi;

40. Necroza pancreatica infectioasa a salmonidelor;

41. Boala bacteriana a rinichiului la salmonide;

42. Necroza epizootica hematopoietica;

43. Sindromul epizootic ulcerativ;

44. Anemia infectioasa a somonului;

45. Girodactilaza;

46. Bonamioza;

47. Haplosporidioza;

48. Perkinsoza;

49. Marteilioza;

50. Microcitoza;

51. Sindromul taura;

52. Boala capului galben;

53. Boala petelor albe;

54. Acarapioza albinelor;

55. Loca americana la albine;

56. Loca europeana;

57. Nosemoza albinelor;

58. Varrooza albinelor;

59. Tropilelapsoza albinelor;

60. Atacul gandacului mic de stup;

61. Poliedria viermilor de matase;

62. Flaseria viermilor de matase;

63. Nosemoza viermilor de matase;

64. Muscardina viermilor de matase;

65. Agalaxia contagioasa a oilor si a caprelor;

66. Limfoadenita cazeoasa a oilor;

67. Adenomatoza pulmonara.

SECTIUNEA a 2-a

Supravegherea, profilaxia si controlul la bolile tumorale

1. Oncopatii la pasari – leucemii si limfoame, inclusiv boala Marek, alte tumori;

2. Oncopatii la mamiferele de productie si carnasiere.

SECTIUNEA a 3-a

Supravegherea, profilaxia si controlul bolilor in functie de antecedentele epizootice la animale

1. Leptospiroza;

2. Febra Q;

3. Avortul salmonelic al oilor;

4. Influenta ecvina;

5. Rinopneumonia ecvina;

6. Arterita virala ecvina;

7. Avortul salmonelic al iepelor;

8. Tularemia;

9. Bruceloza la canide;

10. Bruceloza la iepuri;

11. Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas salmonicida;

12. Yersinioza, respectiv boala gura rosie, la salmonide;

13. Mixosomiaza;

14. Boala Columnaris la salmonide;

15. Eritrodermatita la ciprinide;

16. Ihtioftiriaza;

17. Criptobiaza;

18. Vibrioza molustelor bivalve;

19. Moluste gasteropode Criptobya heticis, Klossia helicina, cestode, metacercari, nematode;

20. Batracieni, trematode, acantocefali, pseudomonoze, aeromonoze si microbacterioze;

21. Pesta racilor;

22. Amibiaza albinelor;

23. Brauloza albinelor;

24. Ascosferoza si aspergiloza albinelor;

25. Puietul in sac si boala botcilor negre;

26. Bolile virale paralizante ale albinelor adulte;

27. Aspergiloza viermilor de matase;

28. Listerioza;

29. Toxoplasmoza;

30. Carbunele emfizematos.

SECTIUNEA a 4-a

Supravegherea, profilaxia si controlul altor boli transmisibile, zoonoze si emergente la animale

1. Bacterioze:

a) rujetul;

b) streptococia;

c) stafilococia;

d) yersinioza;

e) chlamydioza aviara;

f) colibaciloza.

2. Micoze:

a) aspergiloza;

b) dermatomicoza.

3. Viroze:

a) boala Lyme;

b) boala de Crimeea - Congo;

c) encefalita japoneza;

d) encefalomielita ecvina venezueleana;

e) encefalita de capuse;

f) oncopatii ale animalelor de productie in libertate si exotice.

4. Parazitoze:

a) Cochliomyia hominivorax;

b) Chrysomya bezziana;

c) echinococoza/hidatidoza;

d) cisticercoza bovina;

e) cisticercoza porcina;

f) trichineloza: contravaloarea examenului pentru decelarea trichinei este suportata de catre beneficiar, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare;

g) leishmanioza;

h) fascioloza;

i) filarioze;

j) ancilostomoza carnivorelor;

k) balantidioza;

l) hemosporidioze;

m) pneumocistoza;

n) sacrocistoza;

o) teniaze;

p) thelazioza;

q) dermatoze produse de acarieni, parazitii animalelor.

SECTIUNEA a 5-a

Actiuni strategice de supravegherea sanitara veterinara a reproductiei si a tulburarilor genetice la animale

1. Supravegherea sanitara veterinara a materialului seminal congelat din import;

2. Supravegherea tulburarilor inflamatorii ale glandei mamare.

SECTIUNEA a 6-a

Actiuni de protectie ecologica

1. Ecopatologie si protectia mediului, potabilitatea apei

2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri si iazuri amenajate pentru piscicultura, precum si din ape curgatoare

3. Verificarea eficientei decontaminarii dupa evolutia unor boli, de necesitate.

SECTIUNEA a 7 –a

Actiuni generale de medicina veterinara preventiva, de protectie si bunastare a animalelor si protectie a mediului

1. Urmarirea, respectarea regulilor generale de biosecuritate

2. Protectia si bunastarea animalelor:

2.1. Protectia animalelor din Romania;

2.2. Protectia animalelor in timpul transportului;

2.3. Protectia gainilor ouatoare;

2.4. Protectia puilor crescuti pentru productia de carne;

2.5. Protectia porcinelor; 2.6. Protectia viteilor,

2.7. Protectia animalelor de ferma din speciile neacoperite de legislatie specifica;

2.8. Protectia animalelor in timpul taierii si uciderii;

2.9. Protectia animalelor salbatice in captivitate;

2.10. Protectia animalelor de companie;

3. Protectia animalelor utilizate in scopuri experimentale si stiintifice;

4. Actiuni generale de medicina preventiva:

a) expertiza pajistilor naturale si a pasunilor;

b) expertiza parazitologica a pajistilor naturale si a pasunilor;

c) expertiza sanitar-veterinara a furajelor care au contribuit la aparitia morbiditatii si mortalitatii crescute;

d) expertiza sanitar-veterinara a zonelor de recoltare a molustelor bivalve;

e) actiuni profilactice de decontaminare, deratizare si dezinfectie;

f) controlul ecarisarii.

SECTIUNEA a 8-a

Supraveghere toxicologica

Obiectiv: supraveghere pasiva prin monitorizarea documentelor si activa prin diagnostic de laborator.

SECTIUNEA a 9-a

Actiuni imunologice obligatorii sau de urgenta pentru unele boli la animale

1. Antrax

2. Boala de Newcastle

3. Turbarea sau rabia

Obiectiv: Reducerea presiunii infectioase si protectia animalelor din speciile receptive.

SECTIUNEA a 10-a

Activitati de elaborare, omologare, evaluare, pregatire profesionala, analiza, monitorizare in domeniul sanitar–veterinar

1. Activitatea de elaborare si difuzare de materiale stiintifice in domeniul sanitar-veterinar;

2. Activitatea de instruire si perfectionare continua a specialistilor din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si din unitatile subordonate, pe domeniile de competenta, prin organizarea de cursuri pe profil, in tara si in strainatate;

3. Analize epidemiologice, de statistica medicala veterinara, analiza de risc si prognoze sanitare veterinare si protectia consumatorului;

4. Actiuni de instruire, informare si educatie sanitar-veterinara a populatiei pentru apararea sanatati publice si protectia consumatorilor;

5. Monitorizarea activitatilor si a situatiei sanitar-veterinare la nivel judetean, al institutelor nationale veterinare de referinta si al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, astfel:

a) monitorizarea de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a bolilor infectioase si parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om;

b) monitorizarea de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a bolilor infectioase si parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om;

c) monitorizarea datelor privind ecopatologia si identificarea factorilor de risc pentru sanatatea animalelor si sanatatea publica;

d) monitorizarea avorturilor la animale;

e) monitorizarea datelor privind supravegherea ecotoxicologica;

f) monitorizarea unitatilor de producere a furajelor;

g) monitorizarea programului de supraveghere in domeniul sanitar veterinar, monitorizarea rezistentei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om; h) monitorizarea rezistentei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om.

CAPITOLUL II

Expertiza sanitara veterinara a furajelor

1. Materii prime furajere:

a) Cereale boabe si subproduse; leguminoase boabe si subproduse; seminte intregi si subproduse oleaginoase;

b) Furaje vegetale uscate; furaje vegetale si subproduse derivate din transformarea industriala;

c) Furaje de origine minerala;

d) Materii furajere obtinute prin procesarea pestelui sau vietuitoarelor marine;

2. Amestecuri de graunte si seminte nemacinate pentru pasari, porumbei, pasari de colivie, pasari de expozitie;

3. Furaje simple: furaje fibroase si grosiere;

4. Silozuri si semisilozuri;

5. Produse si derivate din lapte, inlocuitori de lapte praf;

6. Grasimi si uleiuri vegetale, grasimi animale;

7. Aditivi furajeri;

8. Premixuri de aditivi furajeri, premixuri de aditivi furajeri cu un continut de proteina bruta peste 5%;

9. Furaje combinate pentru pasari;

10. Furaje combinate pentru rumegatoare;

11. Amestecuri de uruieli pentru rumegatoare - amestec unic;

12. Furaje combinate pentru porci;

13. Furaje combinate pentru cabaline;

14. Furaje granulate pentru pesti de crescatorie;

15. Furaje combinate pentru iepuri;

16. Probe de praf din etapa de productie primara a furajelor combinate.

17. Unitatile din domeniul hranei pentru animale autorizate/inregistrate sanitar-veterinar:

a) Unitati producatoare de aditivi furajeri;

b) Unitati producatoare de premixuri de aditivi furajeri;

c) Unitati producatoare de furaje combinate;

d) Unitati de ambalare a aditivilor furajeri, premixurilor de aditivi furajeri, furaje combinate, materii prime furajere;

e) Depozite de aditivi furajeri, premixuri de aditivi, furaje combinate si materii prime furajere;

f) Magazine de aditivi furajeri, premixuri de aditivi, furaje combinate si materii prime furajere;

g) Unitati, altele decat cele din sectorul hranei pentru animale care furnizeaza subproduse destinate utilizarii in hrana animalelor.

Obiective:

a) Monitorizarea si controlul furajelor destinate animalelor din exploatatiile profesionale si non-profesionale, in vederea reducerii contaminarii de orice tip pentru mentinerea starii de sanatate a animalelor si obtinerea de produse de origine animala sigure pentru consumul uman;

b) Controlul constituentilor de origine animala interzisi in furaje;

c) Monitorizarea prezentei in furaje a substantelor nedorite;

d) Monitorizarea prezentei in furaje a aditivilor furajeri interzisi;

e) Monitorizarea concentratiei coccidiostaticelor si utilizarea acestora in vederea obtinerii de produse sigure pentru consumul uman;

f) Controlul utilizarii unor substante cu actiune antimicrobiana ca aditivi furajeri;

g) Monitorizarea contaminarii furajelor cu microorganisme patogene.

CAPITOLUL III

Supravegherea sanitara veterinara a unitatilor care produc, depoziteaza si comercializeaza produse medicinale veterinare

1. Unitati pentru producerea, ambalarea, divizarea si conditionarea produselor medicinale veterinare - produse biologice de uz veterinar;

2. Importatori produse biologice de uz veterinar din tari terte;

3. Unitati pentru producerea, ambalarea, divizarea si conditionarea produselor medicinale veterinare; 4. Depozite de produse medicinale veterinare;

5. Farmacii si puncte farmaceutice veterinare.

Obiective:

a) supravegherea calitatii produselor medicinale veterinare plasate pe piata;

b) verificarea conformitatii produselor medicinale veterinare plasate pe piata cu specificatiile autorizate;

c) verificarea calitatii produsului finit pe intreg lantul de distributie (depozite, farmacii, puncte farmaceutice etc), pe intreaga perioada de valabilitate autorizata;

d) asigurarea ca metodele de control sunt corespunzatoare;

e) investigarea, cand este cazul, a defectelor de calitate sau a reactiilor adverse suspicionate.

CAPITOLUL IV

Controlul oficial al unitatilor care utilizeaza produse medicinale veterinare

1. Exploatatii de animale;

2. Unitati de asistenta medicala veterinara;

3.Adaposturi pentru animale aflate in grija asociatiilor pentru protectia animalelor;

4. Gradini zoologice;

5. Directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Obiective:

a) utilizarea de produse medicinale veterinare autorizate pentru comercializare in conformitate cu prevederile legale in vigoare si procurate de la distribuitori autorizati;

b) utilizarea produselor medicinale veterinare in conformitate cu specificatiile autorizate;

c) prevenirea utilizarii de produse medicinale veterinare contrafacute sau cu defecte de calitate;

d) respectarea timpului de asteptare la animalele care au fost tratate cu produse medicinale veterinare ale caror reziduuri se pot regasi in produsele alimentare obtinute de la acestea.

CAPITOLUL V

Actiunile privind identificarea si inregistrarea suinelor, ovinelor si caprinelor

1. Fiecare exploatatie de animale va fi inregistrata in Registrul national al exploatatiilor.

2. Fiecarui proprietar de exploatatie de animale i se va elibera o carte de exploatatie.

3. Fiecare animal va fi identificat individual si va fi inregistrat in SNIIA, cu exceptia suinelor din exploatatiile comerciale industriale.

4. Fiecare miscare a animalelor, reprezentata de nastere, taiere, intrare/iesire in/din exploatatia de animale, moarte si disparitie, va fi insotita de documentatia corespunzatoare si va fi inregistrata in SNIIA .

Obiectiv: Asigurarea conditiilor de realizare a trasabilitatii, in scopul supravegherii sanitar-veterinare si a combaterii bolilor animalelor.

CAPITOLUL VI

Actiunile privind identificarea si inregistrarea bovinelor

1. Fiecare exploatatie de animale va fi inregistrata in Registrul national al exploatatiilor;

2. Fiecarui proprietar de exploatatie de animale i se va elibera o carte de exploatatie;

3. Fiecare animal va fi identificat individual si va fi inregistrat in SNIIA;

4. Animalelor li se va elibera un pasaport;

5. Fiecare miscare a animalelor, reprezentata de nastere, taiere, intrare/iesire in/din exploatatia de animale, moarte si disparitie, va fi insotita de documentatia corespunzatoare si va fi inregistrata in SNIIA.

Obiectiv: Asigurarea conditiilor de realizare a trasabilitatii, in scopul supravegherii sanitar-veterinare si a combaterii bolilor animalelor.

CAPITOLUL VII

Inspectia animalelor din fiecare exploatatie nonprofesionala, dispusa de directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene,respectiv a municipiului Bucuresti si consecutiv, operarea in Baza Nationala de Date a unor evenimente declarate de detinator cu ocazia inspectiei animalelor

I. Inspectia animalelor

1. Inspectia animalelor din fiecare exploatatie nonprofesionala este realizata o data pe an, in perioada februarie – mai, de catre medicii veterinari de libera practica imputerniciti, in vederea calificarii si mentinerii status-ului exploatatiilor sub raportul starii de sanatate a animalelor, corelat cu activitatea de identificare si inregistrare a exploatatiilor animalelor, cu exceptia ecvinelor.

2. Inspectia prevazuta la pct. 1 are drept obiective realizarea supravegherii pasive prin identificarea animalelor cu semne clinice de boli transmisibile ale bovinelor, ovinelor, caprinelor si suinelor existente in exploatatie,corelat cu efectivele exploatatiei inregistrate in baza nationala de date, precum si intocmirea fiselor de inspectie conform procedurilor.

II. Operarea in Baza Nationala de Date a unor evenimente declarate de detinator cu ocazia inspectiei 1. Inregistrarea evenimentelor care nu au fost notificate de proprietar conform prevederilor legale in vigoare si care au fost declarate de acesta la momentul inspectiei, in vederea corelarii efectivelor existente in exploatatie cu cele inregistrate in baza nationala de date informatice.

2. Animalele gasite neidentificate in momentul inspectiei, in cazul in care se poate face dovada originii acestora, sunt identificate si inregistrate conform legii, cu suportarea de catre detinator acheltuielilor aferente acestor actiuni.

3. In cazul detinerii bovinelor neidentificate, daca nu se poate face dovada originii animalelor, acestea sunt confiscate si distruse, in conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 494/98 al Comisiei din 27 februarie 1998 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 820/97 al Consiliului in ceea ce priveste aplicarea sanctiunilor administrative minime in cadrul sistemului de identificare si inregistrare a bovinelor.

Anexa 2

Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor

CAPITOLUL I

Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor de origine animala

SECTIUNEA 1

Depistarea principalilor agenti zoonotici la animale si in alimente de origine animala


1. Bruceloza;
2. Campilobacterioza;
3. Echinococoza;
4. Listerioza;
5. Salmoneloza;
6. Trichineloza;
7. Tuberculoza produsa de Mycobacterium bovis;
8. Escherichia coli verotoxigena;
9. Rabia;
10. Botulism;
11. Leptospiroza;
12. Tuberculoza, alta decat cea produsa de Mycobacterium bovis;
13. Yersinioza;
14. Anisakidoza si alte parazitoze la pesti;
15. Cisticercoza;
16. Antrax.


Obiectiv: Apararea sanatatii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

SECTIUNEA a 2-a

Controlul oficial in unitatile autorizate sanitar-veterinar


1. Activitati generale:
a) depozit frigorific;
b) unitate de reambalare;
c) piata angro.

2. Carne de ungulate domestice:
a) abator;
b) unitate de transare.

3. Carne de pasare si de lagomorfe:
a) abator;
b) unitate de transare.

4. Carne de vanat de crescatorie:
a) abator;
b) unitate de transare a carnii de vanat de crescatorie.

5. Carne de vanat salbatic:
a) unitate care manipuleaza carnea de vanat salbatic;
b) unitate de transare a carnii de vanat salbatic.

6. Carne tocata, carne preparata si carne separata mecanic;
a) unitate de carne tocata;
b) unitate de carne preparata;
c) unitate de carne separata mecanic.

7. Produse din carne: unitate de procesare.

8. Moluste bivalve vii:
a) centru de colectare;
b) centru de purificare.

9. Peste si produse din pescuit:
a) vas-fabrica;
b) vas-congelator;
c) unitate de produse proaspete din pescuit - cherhana;
d) unitate de procesare a produselor din pescuit;
e) centru de colectare a pestelui;

f) ferma de acvacultura cu centru de colectare a pestelui integrat;
g) piata de licitatie;
h) piata de desfacere.

10. Lapte crud si produse din lapte:
a) centru de colectare a laptelui materie prima
b) unitate de procesare a laptelui materie prima;
c) unitate de procesare a produselor lactate.

11. Oua si produse din oua:
a) centru de ambalare a oualor;
b) unitate pentru producere a oualor lichide;
c) unitate de procesare a oualor.

12. Pulpe de broasca si melci: unitate de procesare

13. Grasimi animale, untura, jumari:
a) centru de colectare a grasimilor animale;
b) unitate de procesare a grasimilor animale.

14. Stomacuri prelucrate, vezici si intestine: unitate de procesare

15. Gelatina:
a) centru de colectare a materiilor prime pentru gelatina;
b) unitate de procesare a gelatinei.

16. Colagen:
a) centru de colectare a materiilor prime pentru colagen;
b) unitate de procesare a colagenului.

17. Alte activitati:
a) unitate de procesare a mierii de albine si/sau a altor produse apicole;
b) mijloc de transport al alimentelor de origine animala.


Obiectiv: Apararea sanatatii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

SECTIUNEA a 3-a

Controlul oficial in unitatile inregistrate sanitar-veterinar


1. Carne:
a) carmangerie;
b) macelarie;

c) centru de colectare a vanatului salbatic;

d) centru pentru sacrificarea pasarilor si/sau lagomorfelor la nivelul fermei.

2. Lapte:
a) centru de prelucrare a laptelui integrat in cadrul exploatatiei;
b) centru de prelucrare lapte independent;
c) Ferme/exploatatii de animale producatoare de lapte, care livreaza lapte la unitatile de procesare;
d) automate de vanzare a laptelui crud.

3. Peste si produse din pescuit:
a) ambarcatiune comerciala de pescuit;
b) punct de debarcare;
c) magazin de desfacere a pestelui - pescarie;
d) centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor;
e) ferma piscicola - bazin piscicol, pastravarie - care livreaza peste pentru consum uman.

4. Miere:
a) centru de extractie si/sau colectare a mierii si a altor produse apicole;
b) stupina;
c) magazin de desfacere a mierii.

5. Oua pentru consum - centru de colectare oua.

6. Alimentatie publica si alte activitati:
a) restaurant si alte unitati in care se prepara si se servesc mancaruri gatite;
b) pizzerie;
c) laborator de cofetarie si/sau patiserie;
d) cofetarie/patiserie;
e) pensiune turistica;
f) unitati de vanzare prin internet;
f) depozit alimentar;
g) hipermarket;
h) supermarket;
i) cantina;
j) magazin alimentar;
k) punct de vanzare mobil, inclusiv automatele de distributie a alimentelor.

7. Prepararea mancarurilor la comanda - catering.

8. Produse primare destinate vanzarii directe:
a) vanat salbatic
b) carne de pasare si lagomorfe;
c) peste proaspat;
d) melci si moluste bivalve;
e) oua;
f) miere de albine;
g) lapte;

9. Statie spalare si dezinfectie mijloace de transport alimente de origine animala.


Obiectiv: Apararea sanatatii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

SECTIUNEA a 4-a

Expertiza sanitara veterinara a alimentelor de origine animala prin examene de laborator obligatorii


A. Expertiza sanitara veterinara a alimentelor de origine animala introduse pe piata si aflate in
perioada de valabilitate - Criterii microbiologice de siguranta a alimentelor de origine animala


1. Alimente gata pentru consum destinate sugarilor si produse alimentare gata pentru consum destinate unor scopuri medicale speciale;
2. Alimente gata pentru consum, care permit dezvoltarea L. monocytogenes, altele decat cele
destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale;
3. Alimente gata pentru consum, care nu permit dezvoltarea L. monocytogenes, altele decat cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale;
4. Carne tocata si carne preparata destinate consumului in stare cruda;
5. Carne tocata si carne preparata de pasare destinate sa fie consumate gatite;
6. Carne tocata si carne preparata provenite de la alte specii decat pasari, destinate sa fie consumate gatite;
7. Carne separata mecanic;
8 Produse din carne destinate consumului in stare cruda, cu exceptia produselor pentru care
procesul de fabricatie sau compozitia produsului elimina riscul de contaminare cu Salmonella;
9. Produse din carne de pasare destinate sa fie consumate gatite;
10. Gelatina si colagen;

11. Branzeturi, unt si smantana fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui
tratament termic inferior celui de pasteurizare;
12. Lapte praf si zer praf;
13. Inghetata, cu exceptia produselor pentru care procesul de fabricatie sau compozitia produsului elimina riscul de contaminare cu Salmonella;
14. Produse din oua, cu exceptia produselor pentru care procesul de fabricatie sau compozitia
produslui elimina riscul de contaminare cu Salmonella;
15. Produse alimentare gata pentru consum continand oua crude, cu exceptia produselor pentru
care procesul de fabricatie sau compozitia produsului elimina riscul de contaminare cu Salmonella;
16. Crustacee si moluste tratate termic;
17. Moluste bivalve vii si echinoderme, tunicate si gasteropode vii;
18. Branzeturi din lapte crud si din lapte care a fost supus unui tratament termic mai slab decat
pasteurizarea;
19. Branzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizarii sau unui tratatament termic mai puternic decat pasteurizarea;
20. Branzeturi nematurate sub forma de pasta moale - branzeturi proaspete - din lapte sau zer care a fost supus pasteurizarii sau unui tratament termic mai puternic decat pasteurizarea;
21. Lapte praf pentru sugari si alimente dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale
destinate copiilor sub 6 luni;
22. Formule de inceput deshidratate si produse alimentare dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni;
23. Formule de continuare deshidratate;
24. Carne proaspata de pasare;
25. Produse din pescuit provenite din specii de pesti asociate cu cantitati mari de histidina;
26. Produse din pescuit care au fost supuse unui tratament de maturare a enzimelor in saramura,
fabricate din specii de pesti asociate cu cantitati mari de histidina.


Obiectiv: Apararea sanatatii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om prin consumul de alimente de origine animala.


B. Expertiza sanitara veterinara a alimentelor de origine animala la nivelul unitatilor de procesare - Criterii microbiologice de igiena a procesului tehnologic de fabricatie a alimentelor de origine animala


1. Carcase de bovine, ovine, caprine, porcine si cabaline;
2. Carcase de pasari, respectiv broileri si curcani;
3. Carne tocata;
4. Carne separata mecanic;
5. Carne preparata;
6. Lapte pasteurizat si alte produse lactate lichide pasteurizate;
7. Branzeturi din lapte sau zer care a fost supus unui tratament termic;
8. Branzeturi din lapte crud si din lapte care a fost supus unui tratament termic mai slab decat
pasteurizarea;
9. Branzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizarii sau unui tratatament termic mai puternic decat pasteurizarea;
10. Branzeturi nematurate sub forma de pasta moale - branzeturi proaspete - din lapte sau zer care a fost supus pasteurizarii sau unui tratament termic mai puternic decat pasteurizarea;
11. Unt si smantana fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic
inferior celui de pasteurizare;
12. Lapte praf si zer praf;
13. Inghetata si deserturi lactate congelate;
14. Formule de inceput deshidratate si produse alimentare dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni;
15. Formule de continuare deshidratate;
16. Produse din oua;
17. Produse decorticate si fara cochilie din crustacee si moluste tratate termic.

Obiectiv: Apararea sanatatii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om
prin consumul de alimente de origine animala.

C. Expertiza sanitara veterinara prin examene de laborator a alimentelor de origine animala – Alte criterii microbiologice care nu sunt prevazute in Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu modificarile si
completarile ulterioare


1. Conserve care contin alimente de origine animala;
2. Carne proaspata provenita de la ungulate domestice, inclusiv organe comestibile;
3. Carne de vanat salbatic

4. Carne de vanat de crescatorie;

5. Carne tocata;
6. Carne preparata;
7. Produse din carne;
8. Produse din pescuit proaspete;
9. Produse din pescuit preparate.

D. Expertiza sanitara veterinara a alimentelor de origine animala introduse pe piata si aflate in perioada de valabilitate prin examene fizico-chimice

1. Peste si produse din pescuit neprelucrate;
2. Carne de pasare - carcase si parti din carcase;
3. Carne tocata;
4. Produse din carne, inclusiv conserve;
5. Lapte crud;
6. Branzeturi din lapte crud si branzeturi din lapte sau zer care a fost supus unui tratament termic mai slab decat pasteurizarea;
7. Branzeturi din lapte care a fost supus pasteurizarii sau unui tratatament termic mai puternic decat pasteurizarea;
8. Miere de albine.


E. Expertiza sanitara veterinara a alimentelor de origine animala la nivelul unitatilor de procesare prin examene fizico-chimice

1. Carne de pasare - carcase si parti din carcase;
2. Carne tocata destinata comercializarii;
3. Produse din carne, inclusiv conserve;
4. Lapte pasteurizat.


F. Expertiza sanitar - veterinara a laptelui crud prin examene de laborator

1. Lapte crud de vaca provenit din exploatatii de vaci producatoare de lapte si destinat procesarii;
2. Lapte crud provenit de la alte specii - oaie, capra, bivolita - provenit din exploatatii de animale producatoare de lapte si destinat procesarii.

G. Expertiza sanitara veterinara a oualor si produselor din oua prin examene de laborator

1. Oua pentru consum;
2. Oua destinate procesarii;
3. Produse din oua.

SECTIUNEA a 5-a

Determinari rapide efectuate pe autolaborator in zonele de interes turistic sau alte programe de
supraveghere de necesitate dispuse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

1. Determinari microbiologice;
2. Determinari fizico-chimice.

Obiectiv: Apararea sanatatii publice.

SECTIUNEA a 6-a


Supravegherea prin examene de laborator in timpul productiei a altor produse care intra in compozitia materiilor prime si produselor de origine animala sau care vin in contact cu acestea

1. Apa potabila;
2. Aditivi alimentari si alergeni;
3. Materiale utilizate pentru ambalarea produselor de origine animala.

Obiectiv: Apararea sanatatii publice.

SECTIUNEA a 7-a


Examene de laborator pentru stabilirea eficientei operatiunilor de igienizare in obiectivele supuse controlului sanitar veterinar

1. Teste de sanitatie.

Obiectiv: Apararea sanatatii publice.


SECTIUNEA a 8-a


Controlul eficientei operatiunilor de dezinsectie si deratizare in sectorul sanitar-veterinar

Obiectiv: Apararea sanatatii publice.

SECTIUNEA a 9-a


Controlul contaminantilor in alimentele de origine animala in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiti contaminanti din produsele alimentare, cu modificarile si completarile ulterioare


1. Micotoxine;
2. Metale grele;
3. Dioxine, furani si PCB-uri asemanatoare dioxinelor;
4. Hidrocarburi aromatice policiclice.


Obiectiv: Apararea sanatatii publice.

SECTIUNEA a 10-a

Monitorizarea unor agenti zoonotici in alimente de origine animala, in conformitate cu prevederile Directivei 2003/99/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind monitorizarea zoonozelor si a agentilor zoonotici, de modificare a Deciziei 90/424/CEE a Consiliului si de abrogare a Directivei 92/117/CEE a Consiliului si ale specificatiilor tehnice elaborate de catre EFSA, precum si conform cerintelor pentru certificarea unor produse de origine animala destinate
exportului in tari terte


1. Campylobacter spp.;
2. Escherichia coli verotoxigena.

Monitorizarea unor agenti zoonotici in alimente de origine animala se va realiza in
conformitate cu normele metodologice de aplicare a prezentului program, aprobate prin ordin al
presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Obiectiv: Apararea sanatatii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om
prin consumul de alimente de origine animala si certificarea unor produse de origine animala pentru
export in tari terte.

CAPITOLUL II

Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor de origine nonanimala

A. Expertiza contaminantilor in produse de origine nonanimala

A

B. Expertiza contaminantilor in produse de origine nonanimala importate in conditii speciale sau pe baza controalelor oficiale consolidate

1.

Produse alimentare supuse conditiilor speciale de import sau pe baza controalelor oficiale consolidate.

b), c), d)

C. Controlul oficial al reziduurilor de pesticide din si/sau de pe produse de origine nonanimala 

1.

Pesticide determinate din si/sau de pe alimente de origine nonanimala

a), b), c), d)

D. Controlul oficial al unitatilor care proceseaza, depoziteaza si valorifica produse de origine nonanimala

D1 si D2. Criterii microbiologice

1

D3. Examene de laborator pentru stabilirea eficientei operatiunilor de igienizare

1.

Teste de sanitatie

a), c), d)

E. Caracteristici de calitate ale produselor alimentare

E

F. Controlul oficial al produselor ecologice

2

G. Controlul oficial al alergenilor din produse alimentare

1.

Alergeni din produse alimentare de origine nonanimala

a), c), d)

H. Controlul oficial al aditivilor/substantelor interzise in produse de origine nonanimala

1.

Aditivi din produse alimentare de origine nonanimala

a), b), c), d)

I. Controlul oficial privind gradul de contaminare radioactiva a produselor alimentare de origine nonanimala

3

J. Controlul oficial privind tratarea cu radiatii ionizante a produselor alimentare si a ingredientelor alimentare de origine nonanimala

4 

K. Controlul oficial privind prezenta uleiului mineral in uleiul de floarea soarelui

1.

Ulei de floarea soarelui

b), c), d)

L. Controlul oficial privind prezenta melaminei in produse originare sau expediate din China

L

M. Supravegherea si controlul alimentelor si furajelor modificate genetic

 M

Nota:

a) Costurile privind prelevarea, transportul si analiza probelor sunt suportate din bugetul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor;

b) Costurile privind prelevarea, transportul si analiza la importul produselor de origine non-animala sunt suportate de catre operatorul economic;

c) Costurile privind prelevarea, transportul si analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a depistarii unor probe neconforme sunt suportate de catre operatorul economic;

d) Costurile privind masurile oficiale aplicate loturilor/transporturilor neconforme sunt suportate de catre operatorul economic.

Anexa 3

TARIFELE MAXIMALE
aferente actiunilor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, precum si actiunilor de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, destinate exploatatiilor nonprofesionale, efectuate de catre medicii veterinari de libera practica imputerniciti,

5 

6

7

 

NOTA DE FUNDAMENTARE

Sectiunea 1

Titlul proiectului de act normativ

Hotarare pentru aprobarea actiunilor sanitar-veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, a actiunilor prevazute in Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, precum si a tarifelor maximale aferente acestora

Sectiunea a 2-a

Motivul emiterii actului normativ

1. Descrierea situatiei actuale

in conformitate cu prevederile art. 15 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, “Actiunile sanitarveterinare cuprinse in programul actiunilor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor si ecvideelor, actiunile prevazute in alte programe nationale, pe care Autoritatea trebuie sa le puna in aplicare, precum si tarifele aferente acestora, in cazul in care sunt realizate de medici veterinari de libera practica imputerniciti sau, in cazul actiunilor aprobate pentru animalele salbatice din fondurile cinegetice, si de catre personalul din aceste fonduri, se aproba prin hotarare a Guvernului, cu exceptia programelor cofinantate si aprobate de catre Uniunea Europeana, care se aplica ca atare.” in vederea punerii in executare a prevederilor legale mai sus prezentate a fost elaborat prezentul proiect de hotarare a Guvernului privind aprobarea actiunilor sanitar-veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, a actiunilor prevazute in Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, pe care Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa le puna in aplicare, precum si a tarifelor maximale aferente acestora. Integrarea Romaniei in structurile administrative si politice ale Uniunii Europene, dupa aderarea oficiala a tarii noastre este dezideratul major al actualei etape de dezvoltare a Romaniei. Procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana consta, in primul rand, in preluarea legislatiei comunitare, fie prin transpunere legislativa, fie prin aplicare directa a regulamentelor comunitare, iar, in al doilea rand, in instituirea noului cadru institutional ori adaptarea si perfectionarea celui existent la cerintele implementarii legislatiei comunitare la nivel national. Aceste doua obiective majore asigura participarea Romaniei, fara restrictii, la Piata Interna a Comunitatii Europene si evitarea unor distorsionari ale acesteia prin relatiile comerciale dintre Romania si celelalte statele membre ale Uniunii Europene. Conform Deciziei Consiliului nr. 2009/470/CE privind anumite cheltuieli in domeniul veterinar (versiunea codificata), Romania a transmis Comisiei Europene spre aprobare programe pentru eradicarea, controlul si monitorizarea anumitor boli la animale si zoonoze. in acest sens a fost adoptata Decizia de punere in aplicare a Comisiei 2012Adresa SGG autovehicule ANSVSA/761/UE din 30 noiembrie 2012 de aprobare a programelor anuale si multianuale si a contributiilor financiare din partea Uniunii pentru eradicarea, combaterea si monitorizarea anumitor boli ale animalelor si a anumitor zoonoze, prezentate de statele membre pentru 2013 si anii urmatori, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 336 din 8 decembrie 2012. Conform legislatiei europene, Romania trebuie sa asigure bugetul necesar implementarii programelor aprobate, dupa finalizarea programelor putand sa solicite rembursarea sumelor aprobate de Comisia Europeana. Apararea sanatatii animalelor si realizarea sigurantei alimentelor la parametrii prevazuti de legislatia comunitara transpusa constituie obiective majore ale competentelor serviciilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor din Romania si din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Supravegherea, prevenirea si controlul bolilor transmisibile ale animalelor constituie elementul central al apararii sanatatii animalelor si a prevenirii transmiterii de la animale la om. in acest context, pe langa programele aprobate si cofinantate de Comisia Europeana, Romania trebuie sa elaboreze si alte programe ce contribuie la realizarea sigurantei alimentelor. Recunoasterea indemnitatii teritoriului Romaniei fata de unele boli transmisibile ale animalelor ce pot influenta direct sau indirect schimburile comerciale cu animale vii, produse si subproduse de origine animala este obiectivul fundamental al activitatilor de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor transmisibile ale animalelor. De asemenea, stabilirea statusului de sanatate a animalelor, a unor exploatatii, regiuni sau compartimente, conform definirii date de catre Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor, este conditia de baza pentru certificarea sanitara veterinara si, prin aceasta, pentru stabilirea trasabilitatii animalelor, a produselor si subproduselor animaliere, de origine animala si nonanimala, in cadrul lantului pentru sanatatea animalelor, al lantului alimentar si al celui de distributie si de comercializare a acestora. Supravegherea sanitara veterinara, supravegherea produselor si subproduselor de origine animala si a celor de origine nonanimala, precum si asigurarea calitatii si a eficientei produselor de uz veterinar sunt conditii esentiale pentru sanatatea animalelor, pentru sanatatea publica, protectia mediului si pentru comertul intracomunitar ori international, constituind activitati de interes national. Trebuie realizate si urmarite procedurile prin care este finalizata actiunea pentru stabilirea statusului de sanatate a animalelor din tara noastra, detinute de catre persoane fizice sau juridice in exploatatiile nonprofesionale si exploatatiile comerciale industriale. Pe baza rezultatelor obtinute in urma efectuarii supravegherii pasive sau active realizate de catre medicii veterinari de libera practica imputerniciti din cadrul circumscriptiilor de asistenta sanitar-veterinara, care isi desfasoara activitatea in exploatatiile profesionale de animale, se pot efectua schimburile de animale pe teritoriul tarii si in afara acesteia. Conduita obligatorie de supraveghere sanitara veterinara a starii de sanatate animala este precizata in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor. Potrivit prevederilor art. 22 din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pune in aplicare la nivel national un sistem de identificare si inregistrare a animalelor, cu exceptia ecvinelor, care sa faca posibila trasabilitatea animalelor si a materialului germinativ de origine animala, in corelatie directa cu sistemul de etichetare si marcare utilizat pentru produsele si subprodusele obtinute de la acestea. De asemenea, cu exceptia ecvinelor, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor este coordonatorul activitatilor privind identificarea si inregistrarea animalelor si proprietarul sistemului informatic pentru identificarea si inregistrarea acestora. Conform prevederilor art. 48 alin. (2) lit. a), b) si g) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, “Autoritatea asigura finantarea cheltuielilor pe baza de programe ce se aproba ca anexe la bugetul acesteia, pentru: a) efectuarea unor actiuni cuprinse in programul actiunilor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor; b) actiunile cuprinse in programele nationale de eradicare a unor boli transmisibile ale animalelor;
.........................................................................................................................

g) actiunile prevazute in alte programe nationale pe care Autoritatea trebuie sa le puna in aplicare.” in cadrul actiunilor prevazute la art. 48 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele programe beneficiaza de cofinantare de la Comisia Europeana: pesta porcina clasica, influenta aviara, salmonelozele zoonotice la gainile de reproductie, la gainile ouatoare, la broileri si la curcani, bluetongue, encefalopatiile spongiforme transmisibile si rabia. Actiunile de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor se finanteaza si se realizeaza in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea si inregistrarea suinelor, ovinelor si caprinelor, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 113/2002 privind identificarea si inregistrarea bovinelor in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare. Totodata, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor elaboreaza anual Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor si monitorizeaza rezultatele actiunilor de control intreprinse de inspectorii din cadrul directiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Acest Program include expertiza tuturor reziduurilor de pesticide si contaminantilor din produsele alimentare asa cum sunt prevazute in legislatia europeana. Din totalul tipurilor de contaminanti alimentari, majoritatea sunt biologici, in cea mai mare parte bacterii patogene sau paraziti. Riscul microbiologic apare ori de cate ori aceste microorganisme contamineaza alimentele, provocand imbolnavirea pe cale digestiva.

Datorita importantei acestui domeniu, este imperios necesara mentinerea unui numar corespunzator de teste microbiologice si inspectiilor la nivelul diferitelor unitati in vederea controlului respectarii noilor norme de igiena comunitare. De asemenea, urmare a recomandarilor expertilor Directiei Generale pentru Sanatatea si Protectia Consumatorului (DG SANCO) a Comisiei Europene formulate in cadrul misiunilor de evaluare, reiese necesitatea intaririi controlului privind alimentele si furajele modificate genetic care in conformitate cu legislatia in vigoare sunt in responsabilitatea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.


2. Schimbari preconizate

Pentru stabilirea cat mai exacta a necesarului de resurse, in vederea pregatirii realizarii Programului actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, precum si a Programului de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, precum si pentru monitorizarea atenta a efectivelor de suine in vederea controlului pestei porcine clasice, este necesar ca directiile sanitar – veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti sa dispuna medicilor veterinari de libera practica imputerniciti realizarea inspectiei animalelor din fiecare exploatatie nonprofesionala, o data pe an, respectiv in perioada februarie - mai. Aceasta inspectie are drept obiective realizarea supravegherii pasive prin identificarea animalelor cu semne clinice de boli transmisibile ale animalelor, catagrafia bovinelor, ovinelor, caprinelor si suinelor, inregistrarea evenimentelor care nu au fost notificate de proprietar conform prevederilor legale in vigoare si care au fost declarate de acesta la momentul inspectiei, in vederea corelarii efectivelor existente in exploatatie cu cele inregistrate in baza nationala de date informatice, precum si intocmirea fiselor de inspectieconform procedurilor. Potrivit art. 51 din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, „(1) Faptele care constituie contraventii la normele sanitar-veterinare, precum si persoanele care pot sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni se stabilesc prin hotarare a Guvernului. (2) Sanctiunile contraventionale se aplica si persoanelor juridice. (3) Dispozitiile prezentei ordonante referitoare la contraventii se completeaza cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.” In vederea sanctionarii nerespectarii unor norme sanitar – veterinare aflate in stransa legatura cu aplicarea prevederilor Programului actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, in proiectul de hotarare a Guvernului au fost prevazute contraventii. Fondurile necesare realizarii in cadrul exploatatiilor nonprofesionale a actiunilor sanitar-veterinare din cadrul Programului actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor se asigura din bugetul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si de proprietari, iar in cazul exploatatiilor comerciale de catre proprietarii acestora. Fondurile necesare realizarii actiunilor din cadrul Programului de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor se asigura din bugetul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si de catre operatorii economici. Fondurile necesare realizarii actiunilor din cadrul Programelor mai sus mentionate, provenind din bugetul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor pe anul 2013, se asigura in limita prevederilor bugetare aprobate.


3. Alte informatii(**)

NU ESTE CAZUL

Sectiunea a 3-a

Impactul socio-economic al proiectului de act normativ

Dezvoltarea sectorului economic reprezentat de cresterea animalelor, valorificarea productiilor agricole, precum si dezvoltarea pietei agroalimentare a Romaniei.

11. Impactul asupra mediului concurential si domeniului ajutoarelor de stat

NU ESTE CAZUL

2. Impactul asupra mediului de afaceri

Participarea nemijlocita a Romaniei la comertul intracomunitar fara restrictii de orice fel, in contextul liberei circulatii a marfurilor va conduce la imbunatatirea mediului de afaceri cu produse agroalimentare


3. Impactul social

imbunatatirea statusului de sanatate a animalelor si implicit a produselor care se obtin de la acestea constituie garantia majora pentru realizarea unui nivel ridicat al sigurantei alimentelor si implicit a sanatatii publice. Facilitarea participarii Romaniei la Piata Interna conduce la obtinerea unor venituri suplimentare a operatorilor economici din agricultura si cresterea nivelului de trai in acest sector.


4. Impactul asupra mediului (***)

Imbunatatirea starii de sanatate a animalelor si prevenirea aparitiei unor boli transmisibile majore ale acestora conduce la evitarea punerii in aplicare a unor masuri sanitar-veterinare, vizand in special distrugerea si procesarea cadavrelor de animale si a deseurilor rezultate cu efecte poluante asupra mediului, conducand la mentinerea si imbunatatirea unor parametrii vizand apele, solul si aerul.

Sectiunea a 4-a

Impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atat pe termen scurt, pentru anul curent, cat si pe termen lung (pe 5 ani) Sumele se vor asigura din subventii alocate de la bugetul de stat si din venituri proprii, conform prevederilor bugetare aprobate ale Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor pe anul 2013, precum si de catre proprietari.

8

9

Sectiunea a 5-a

Efectele proiectului de act normativ asupra legislatiei in vigoare

10

11

Sectiunea a 6-a

Consultarile efectuate in vederea elaborarii proiectului de act normativ

12

13

Sectiunea a 7-a

Activitati de informare publica privind elaborarea si implementarea proiectului de act normativ

14

Sectiunea a 8-a

 

Masuri de implementare

1. Masurile de punere in aplicare a proiectului de act normativ de catre autoritatile administratiei publice centrale si/sau locale - infiintarea unor noi organisme sau extinderea competentelor
institutiilor existente


Implementarea Programelor se realizeaza de catre directiile sanitarveterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, care se afla in subordinea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si de medicii veterinari de libera practica imputerniciti in conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.


In acest sens, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a elaborat proiectul de hotarare a Guvernului pentru aprobarea actiunilor sanitar-veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, a actiunilor prevazute in Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, pe care Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa le puna in aplicare, precum si a tarifelor maximale aferente acestora, pe care il propune spre aprobare.

Puteti rasfoi intregul text al proiectului mai jos sau il puteti descarca din atasamente. 

 

[issuu layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml showflipbtn=true documentid=130208204218-141bfd4d09d74b938178d5a37ba27404 docname=proiect_hg_program_strategic_2013_nota_fundamentar username=eurovet loadinginfotext=Proiect%20HG%20Program%20Strategic%202013%20nota%20fundamentare showhtmllink=true tag=veterinar width=800 height=688 unit=px]

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO