
- Detalii
- Noutăți Medicale
Scandalul Dioxina - Pozitia CE
Incidentul a inceput cu amestecul de acizi grasi, meniti a fi utilizati in scopuri tehnice (cum ar fi procesarea de hartie), cu grasimi vegetale alimentare, folosite in productia de furaje combinate pentru animale. Acizii grasi au fost contaminati cu dioxina, acesta fiind modul in care dioxina a ajuns in furajele combinate. Sursa reala de contaminare cu dioxina - adica motivul prezentei dioxinei in acizii grasi, ramane necunoscut pentru moment
Incidentul a inceput cu amestecul de acizi grasi, meniti a fi utilizati in scopuri tehnice (cum ar fi procesarea de hartie), cu grasimi vegetale alimentare, folosite in productia de furaje combinate pentru animale. Acizii grasi au fost contaminati cu dioxina, acesta fiind modul in care dioxina a ajuns in furajele combinate. Sursa reala de contaminare cu dioxina - adica motivul prezentei dioxinei in acizii grasi, ramane necunoscut pentru moment
Autoritatile germane efectueaza in prezent o investigatie pentru a determina modul in care acizii grasi contaminati au fost amestecati cu grasimile vegetale, deoarece acizii grasi nu ar fi trebuit sa fie utilizati in productia de furaje. Dupa ce contaminarea a avut loc, furajele au fost distribuite la ferme in mai multe zone din Germania. Tinand cont de faptul ca gainile au consumat furaje contaminate, se explica astfel nivelul ridicat de dioxina (peste cel admis de Uniunea Europeana) prezent in carnea de pasare si oua.
Cum a fost incidentul notificat Comisiei? Cum functioneaza RASFF?
Autoritatile germane au notificat pentru prima oara Comisia despre incident in dupa-amiaza zilei de 27 decembrie prin intermediul Sistemului de alerta rapida pentru alimente si furaje (RASFF), pe baza rezultatelor analitice primite de autoritati cu cteva zile mai devreme. Mesajul original facea referire la un lot (26 tone) de acizi grasi contaminati amestecati cu 500 de tone de furaje din grasime vegetala. Lotul provenea dintr-o societate biodiesel si a fost livrat unui producator de furaje grase, moment in care a avut loc amestecarea. Grasimea contaminata a fost apoi livrata producatorilor de furaj iar furajele combinate produse au fost livrate la aproximativ 40 de ferme. in consecinta, toate aceste ferme au fost blocate.
Acest mesaj, ca toate notificarile RASFF, a fost transmis tuturor membrilor RASFF in dimineata zilei de 28 decembrie. Este esential pentru siguranta alimentara in UE, ca o problema sa fie notificata sistemului in timp util. Un sablon permite statelor membre sa furnizeze toate informatiile relevante si utile, cum ar fi identificarea produsului, riscurile constatate, masurile luate si de informare trasabilitate a produsului. Odata ce informatia este primita prin intermediul sistemului, celelalte state membre vor verifica daca sunt izate. in cazul in care produsul este pe piata, ei vor putea sa-l urmareasca folosind informatiile pe care le gasesc in notificare. Ei vor raporta la RASFF ceea ce au descoperit si ce masuri au luat.In cazul produselor fabricate in UE, statul membru de origine va raporta RASFF-ului rezultatul investigatiilor sale privind originea si distributia produsului dar si cauza problemei identificate. Acest lucru permite altor state membre sa ia masuri rapide daca este necesar.
A fost hrana pentru animale contaminata, comercializata si in alte tari ale UE si / sau exportate catre tari terte?
La data de Luni, 3 ianuarie 2011, autoritatile germane au aflat ca sase alte loturi de acizi grasi de la compania de biodiesel au fost livrate catre producatori de hrana grasa. Din motive de precautie, autoritatile germane au decis sa ia in considerare toate grasimile produse la producatorului de furaje de grasime de la 11 noiembrie 2010 (aproximativ 3000 de tone), ca fiind potential contaminate. Autoritatile germane au notificat faptul ca aceasta hrana grasa pentru animale, potential contaminata, a fost livrata la 25 de producatori furaje combinate, in mai multe regiuni germane. Aceasta hrana grasa, potential contaminata, a fost apoi amestecata in furaje combinate - la un raport de 2% la 10% - pentru gainile ouatoare, ingrasare pasari de curte, bovine si porcine.
Autoritatile germane au inspectat toti cei 25 de producatori de furaje combinate si au prelevat probe pentru testarea ale caror rezultate nu sunt inca disponibile. in ceea ce priveste autoritatile competente care au fost in masura sa stabileasca, nicio hrana grasa pentru animale si nici furaje combinate, potential contaminate, nu au fost livrate catre alte state membre UE sau tari terte.
Au fost produsele provenind din fermele acum inchise, comercializate in alte tari ale UE si / sau exportate catre tari terte?
Mai mult de 1000 de ferme din mai multe regiuni germane au primit furaje combinate suspecte. Autoritatile germane au identificat aceste ferme si, ca masura de precautie, au impus restrictii la toate fermele. Restrictiile vor fi ridicate doar atunci cnd controalele vor fi demonstrat ca produsele sunt sigure. Testele efectuate pe oua si carne de pasare din aceste ferme au aratat cresterea nivelurilor de dioxina si in unele cazuri, dioxina din oua a depasit nivelul maxim permis de legislatia UE de pna la patru ori. Autoritatile germane au facut un apel de retragerea a oualelor de gaina furnizate de aceste ferme. Niciun alt produs nu a fost retras pna in prezent. in Renania de Nord Westfalia, 8000 de gaini ouatoare dintr-o exploatatie afectata au fost sacrificate si distruse. Nu exista alta regiune germana care sa fi aplicat aceeasi masura inca.
Un total de 136 de mii de oua potential contaminate au fost livrate in tarile de Jos pentru a produce produse din oua. Unele dintre aceste produse din oua au fost tranzactionate dupa prelucrare in Regatul Unit. Nici alte livrari de produse alimentare potential contaminate catre alte state membre si tari terte nu sunt cunoscute pna in prezent.
Ce masuri de combatere a contaminarii cu dioxina / PCB au fost luate la nivelul UE in ultimii 10 ani ?
Nivelurile maxime pentru dioxina in hrana pentru animale (materii prime furajere si furaje combinate) si produsele alimentare de origine animala (peste, carne, oua, lapte si produse derivate) au fost stabilite in 2001. Ele sunt in vigoare de la 1 ianuarie 2002.Aceste niveluri maxime au fost completate in 2006, cu niveluri maxime pentru suma dioxinelor si a PCB de tipul dioxinelor in hrana pentru animale si produsele alimentare.
Regulamentul subproduselor de origine animala (SOA) adoptat in 2002 (Regulamentul (CE) 1774/2002), prevede ca SOA-le contaminate cu dioxine (inclusiv animalele si produsele de origine animala) sunt distruse, astfel inct acestea sa nu poata ajunge in lantul furajer . Cerintele minime pentru igiena furajelor, care se aplica de la productia primara a furajelor (la nivel de ferma), prin intermediul productiei, prelucrarii si distributiei, pna la punctul de alimentare a animalelor-au fost stabilite prin Regulamentul (CE) nr 183/2005 al Parlamentului European si a Consiliului din 12 ianuarie 2005.
Prin prezentul regulament, operatorii din sectorul hranei pentru animale trebuie sa puna in aplicare, sa implementeze si sa mentina proceduri bazate pe analiza riscurilor Punctelor Critice de Control (HACCP). Aceasta inseamna identificarea punctelor critice de control si identificarea posibilei contaminari chimice. Statele membre sunt obligate sa se asigure ca aceste controale sunt efectuate in mod regulat, pe baza de risc si cu o frecventa corespunzatoare prin Regulamentul (CE) nr 882/2004 (Monitorul Oficial alimente si furaje - regulament privind controlul). Aceste controale oficiale trebuie sa includa controalele asupra intreprinderilor ce produc hrana pentru animale.
Ce urmeaza?
Comisia Europeana monitorizeaza indeaproape situatia, impreuna cu autoritatile germane, si toate informatiile relevante legate de acest incident de contaminare vor fi imediat transmise prin RASFF. O actualizare a informatilor despre incidentul de contaminare va fi, de asemenea, furnizat la viitoarele reuniuni ale Comitetului permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animala (prima data la reuniunea din 11-12 ianuarie 2011. Se vor lua masuri pentru a putea preveni combinarea grasimilor folosite in scopuri tehnice cu cele folosite in hrana animalelor Aceste masuri vor avea invedere atat nivelurile de productie cat si de transport.
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale Generale
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PET
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro