Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:
Cabinetele, clinicile si spitalele veterinare vor putea fi amplasate la parterul cladirilor de locuit sau altor structuri similare, fara a mai fi obligatorie o distanta minima intre acestea. Colegiul Medicilor Veterinari din Romania a castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie procesul prin care se elimina definitiv mentiunea privind stabilirea distantelor minime de 30 de metri intre aceasta categorie de unitati si teritoriile protejate. 
Dupa cinci ani de proces, in final, Inalta Curte de Casatie si Justitie, s-a pronuntat definiv in actiunea initiata de catre CMVRO privind Ordinul 119/2014 al Ministerului Sanatatii.
Ca urmare a acestui proces, decizia instantei de judecata este urmatoarea:

  1. dispune modificarea Art.6 alin.(1) din Normele de igiena sanatate publica privind mediul de viata al populatiei aprobate prin Ordinul 119/2014 al Ministerului Sanatatii, prin inlocuirea sintagmei "cabinete veterinare pentru animale de companie", cu sintagma "unitati medicale veterinare";
  2. dispune modificarea Art.11 din Normele de igiena sanatate publica privind mediul de viata al populatiei, aprobate prin Ordinul 119/2014 al Ministerului Sanatatii, in sensul eliminarii "spitalelor si clinicilor veterinare" din lista unitatilor care produc disconfort si riscuri asupra sanatatii populatiei, respectiv al eliminarii mentiunilor privind stabilirea distantelor minime obligatorii de 30 m intre aceasta categorie de unitati si teritoriile protejate;

Prin urmare nu trebuie sa existe distante minime dintre cabinet/clinica/spital veterinar si o alta cladire.Aceste unitati medicale veterinare pot fi amplasate la parterul cladirilor de locuit sau structuri similare conform documentatiei cadastrale cum sunt demisolul, parterul inalt sau mezaninul cu respectarea insa a urmatoarelor conditii:
  1. sa asigure gestionarea deseurilor periculoase conform reglementarilor legale in vigoare;
  2. sa nu creeze disconfort si riscuri pentru sanatate;
  3. sa respecte normele igienico-sanitare specifice activitatilor desfasurate conform reglementarilor legale in vigoare;
  4. Vezi intreaga decizie aici.