Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

AVMA, Asociatia Medicilor Veterinari din America, cea mai importanta organizatie profesionala a medicilor veterinari din SUA a realizat un studiu dermografic privind animalele de companie.

Concluziile studiului arata ca este mai mult decat normal ca o familie sa aiba unul sau mai multe animale de companie si ca totodata numarul persoanelor singure care au achizitionat in ultimul an un companion a crescut cu 16,5% fata de 54,7% in 2011 si de 46,9% in 2006. In cadrul familiilor, cresterea in ultimul an a fost de doar 1,37%, respectiv de la 65,5 la 66,4% in ultimul an. Studiul arata ca tendinta rolului animalului de companie in familie este axata mai mult pe zona de "membru al familiei" decat ca insotitor utilitar sau paznic al proprietatii.

"Este interesant de observat ca mai multe familii si mai multe persoane singure au descoperit satisfactia de a detine un animal de companie. Animalele de companie au puternice influente pozitive asupra vietii noastre oferind multe beneficii emotionale, psihologice, fizice si chiar de sanatate pentru proprietarii lor", afirma dr. Douglas Aspos, presedintele AVMA intr-un interviu acordat Heraldonline. "Din pacate, in pofida unor tendinte pozitive, oamenii nu inteleg ca aducerea animalelor de campanie la veterinar este o necesitate periodica. Aceasta tendinta este ingrijoratoare nu numai in ceea ce priveste sanatatea animalelor de comanie dar si sanatatea publica si a proprietarului in speta. Familiile, indiferent de dimensiune si de numarul animalelor pe care le detin, trebuie sa se prezinte cu animalele de companie cel putin o data la medicul veteirnar pentru a avea o sanatate optima atat a acestuia, cat si a familiei".

Acest studiu arata ca o crestere simtitoate a tipului de proprietari de animale de companie sunt persoanele divortate, vaduve sau separate, unde cresterea este de peste 17,7% de la 51,3% in anul 2006 la 60,4% in 2011. Se pare ca tendinta crescatoare este mai pregnanta in randul barbatilor, unde a crescut cu peste 27,7%.

"Pentru moment, e adevarat ca exista mai multe femei care sunt proprietare de animale de companie decat barbati, dar acest studiu ne arata ca acest lucru poate fi in schimbare", a spus dr. Aspros. "Prin intelegerea mai bine a acestor tendinte demografice, AVMA doreste sa ajute medicii veterinari pentru a servi cat mai bine clientii si a pastra animalele de companie sanatoase. Medicii veterinari pot utiliza aceste informatii pentru a ajunge mai bine la aceste segmente ale clientelei noastre si a realiza programe de sprijinire a intelegerii utilitatii controlului medical periodic de catre aceste categorii".

Aceasta se vede si din studiu care arata ca in 2011, peste un sfert dintre gospodariile care detin animale de companie nu au vizitat deloc medicul veterinar (25,5%) dar exista totusi o crestere de aproape 7% fata de 2006 cand procentul era de doar 22,3%. Aceasta reducere a vizitelor la medicul veterinar sugereaza faptul ca animalele de companie sunt prezentate la medic mai mult pentru programele de prevenire si monitorizare decat pentru tratamente care sunt practic mai scumpe decat preventia.

De exemplu, potrivit cabinetului veterinar Pet Insurance CO, un studiul al evidentelor medicale arata ca pentru a preveni bolile dentare, costul mediu pe animalul de companie este de 171,82 dolari/an, iar costul mediu pentru a trata bolile dentare este de 531,71 dolari pe an. La fel in cazul parazitozelor, costul fiind de doar 29,11 dolari/an fata de costul diagnosticului si tratamentului unei parazitoze interne costa in medie 179,93 dolari, fiind de peste 6 ori costul de prevenire.

Studiul realizat de AVMA ofera informatii detaliate despre tipurile de proprietate, profilurile proprietarilor, tendintele demografice, studii privind cheltuieli si practici medicale, evolutia bolilor, tendintele pietii veterinare in SUA.

AVMA este fondata in 1863, este una dintre cele mai vechi organizatii, ce mai mare si cu cei mai multi medici veterinari membri din lume, angajati intr-o larga varietate de activitati profesionale.