Joi, Iulie 03, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Cercetătorii de la Universitatea Texas A&M investighează utilizarea ultrasunetelor și a luminii pentru a trata melanomul la porci. Noul studiu va evalua diverse combinații de medicamente, metode de administrare și tipuri de lumină pentru a determina care combinații oferă cele mai bune rezultate.

Cercetătorii de la Universitatea Texas A&M investighează utilizarea ultrasunetelor și a luminii pentru a trata melanomul la porci. Noul studiu va evalua diverse combinații de medicamente, metode de administrare și tipuri de lumină pentru a determina care combinații oferă cele mai bune rezultate.

Crearea unei metode mai eficiente pentru tratarea melanomului prin terapia fotodinamică — un tratament existent care folosește lumina pentru a micșora și distruge celulele canceroase — ar putea deschide calea unor opțiuni de tratament accesibile, neinvazive, pentru porci, oameni și alte mamifere, conform unui comunicat de presă al Universității Texas A&M.

„În terapia fotodinamică, introducem un compus chimic care este absorbit de celulele canceroase ale pielii. Compusul reacționează doar atunci când este expus la un anumit tip de lumină, ceea ce generează noi molecule care distrug celulele canceroase,” a declarat Vanderlei Bagnato, doctor, profesor de inginerie biomedicală la Texas A&M, într-un comunicat universitar.

Echipa va explora, de asemenea, utilizarea ultrasunetelor. Această tehnică, denumită terapie sonodinamică, funcționează similar cu terapia fotodinamică, dar folosește sunet în loc de lumină.

Noul studiu va implica recoltarea de mostre de celule ale pielii de la un grup de porci care au aparținut anterior lui Duane Kraemer, doctor în medicină veterinară, profesor emerit la Colegiul de Medicină Veterinară și Științe Biomedicale (VMBS) din cadrul Texas A&M.

Datorită accesibilității și eficienței sale, terapia fotodinamică a devenit recent opțiunea de tratament principală pentru cancerele de piele non-melanom. Cu toate acestea, acest tratament nu a fost foarte eficient pentru cancere precum melanoamele.

Tratarea melanoamelor cu terapie bazată pe lumină este problematică din mai multe motive. În primul rând, pigmentul din celulele canceroase interferează uneori cu lumina. În al doilea rând, melanoamele sunt mai predispuse decât alte tipuri de cancer de piele să recidiveze și să metastazeze dacă nu sunt complet eliminate.

Conform Texas A&M, terapia fotodinamică ar putea fi benefică pentru pacienții cu cancer de piele și diabet. „Diabetul este foarte răspândit în Statele Unite și este mai comun pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. Persoanele cu această afecțiune trebuie să evite intervențiile chirurgicale ori de câte ori este posibil, deoarece diabetul cauzează o vascularizare deficitară... Dacă ai diabet și cancer de piele, terapia fotodinamică oferă un tratament mult mai sigur decât chirurgia, cu șanse mai mici de complicații,” a explicat Bagnato în comunicat.

Referințe:

  1. Price C. Texas A&M researchers explore light and ultrasound therapy for melanoma treatment. News release. Texas A&M College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences. October 18, 2024. Accessed October 21, 2024. https://today.tamu.edu/2024/10/18/light-and-ultrasound-therapy-for-melanoma/

Sursă: dvm360.com

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

EMA a recomandat aprobarea vaccinurilor Bluevac-3 și Syvazul BTV 3 pentru protejarea ovinelor împotriva bolii limbii albastre . Bluevac-3 este, de asemenea, aprobat pentru utilizarea la bovine....

Noutăți Medicale

Două companii farmaceutice americane specializate în medicamente și vaccinuri pentru animale, Elanco Animal Health și Medgene, au încheiat un acord care include comercializarea unui vaccin împotriva...

Articole medicale Generale

Examinarea semiologică este o componentă esențială a procedurilor de diagnostic, mai ales dacă avem implementate în clinică reguli de bună practică. Desigur că această examinare este necesar a se...

Noutăți Medicale

Universitatea Pompeu Fabra (UPF) și Royal Veterinary College din Londra colaborează într-un proiect unic la nivel mondial, care vizează generarea de reconstrucții 3D ale inimilor unor specii...

Noutăți Medicale

În februarie 2024, proiectul SPARC (Sustainable Parasite Control in Grazing Ruminants) a fost lansat cu scopul de a oferi soluții inovatoare și durabile pentru gestionarea paraziților la rumegătoare...

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO