Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Cercetatorii de la Laboratorul de Diagnostic Veterinar din cadrul Universitatii de Stat din Kansas au descoperit un virus care a fost un daunator real pentru porci si spera ca testele de diagnosticare pe care le-au dezvoltat pentru a detecta virusul reprezinta un pas spre intelegerea bolii. Cercetatorii au identificat virusul ca fiind membru al familiei de virusuri numite, pe buna dreptate, Pestivirus.

O proba depusa la laborator de catre un medic veterinar din Carolina de Nord a venit dintr-o turma de porci la care au fost observate tremuraturi de necontrolat, sau intentia la tremor si a dus la moartea a aproape 700 de porci. Simptomele virusului au inclus tremuraturi, a declarat Benjamin Hause, un profesor clinic asistent la Colegiul universitatii de Medicina Veterinara. „Medicul veterinar a descris tremuraturile ca fiind similare cu cele observate in boala Parkinson la om - dar mai severe", a spus Hause. "Un raport recent a descris porci nascuti cu tremuraturi congenitale cauzate de un nou pestivirus similar celui identificat vara trecuta, dar aceasta situatie actuala a implicat porci mai in varsta, cu debutul bolii de la varsta de 5 pana 14 saptamani.

Acest lucru are un impact economic semnificativ, in special intr-o astfel de situatie, cand 700 de animale au murit. „Din punct de vedere istoric, familia de pestivirusi a fost asociata cu boli importante de crestere a animalelor, cum ar fi diareea bovina virala la bovine, boala de granita de la ovine si virusul pestei porcine clasice. Infectiile cu pestivirusuri porcine au cauzat o gama larga de simptome clinice, inclusiv boli neurologice asupra carora cercetarile lui Hause arunca o lumina noua despre patologia asociata cu acest virus nou descris. La inceputul acestui an, Hause si colegii sai de la Laboratorul de diagnostic Veterinar al statului Kansas au identificat si caracterizat o specie nou-propusa de pestivirus, denumit Pestivirus Atipic Porcin, sau PVAP.

A fost identificat prin secventierea metagenomica de probe de ser porcin transmise la laboratorul de diagnostic. Aceasta lucrare, "Descoperirea celui considerat a fi un nou pestivirus porcin atipic la porcii din SUA," a fost publicata in Journal of General Virology in luna octombrie. "In timp ce am identificat un nou si puternic pestivirus rezistent in probele de la porcine si am continuat sa demonstrez faptul ca virusul a fost distribuit pe scara larga in turmele de porci din SUA, nu am avut nici o idee daca aceasta boala, in cazul in care aceasta chiar exista, sa fi fost cauzata de acest virus", a mai spus el. Laboratorul a testat probe trimise de la doua focare separate de cresterea porcilor cu tremur necontrolat in Carolina de Nord. "Nu stim cat de des acest virus cauzeaza boli clinice, am vorbit insa cu alti veterinari care au raportat ca au vazut simptome similare in efectivele pe care le ingrijesc", a spus Hause. „Speram ca testele de diagnostic pe care le-am dezvoltat pentru a detecta acest virus vor pune bazele pentru imbunatatirea intelegerii noastre a bolii cauzate de PVAP." Laboratorul Diagnostic Veterinar a statului Kansas a dezvoltat PCR-revers-transcriptaza si in testele de imunohistochimie pentru a detecta PVAP in probele de la porcine.

Sursa stirii: Stirea de mai sus este retiparita din materiale furnizate de Universitatea statului Kansas. Articolul original a fost scris de Joe Montgomery. Jurnal de referinta:Ben M. Hause, Lalitha Peddireddi, Phillip C. Gauger, Emily A. Collin, Gary Anderson, Fangfeng Yuan, Ying Fang, Richard A. Hesse, Zhenhai Chen, Travis Clement. ;

Descoperirea unui nou pestivirus atipic la porcine din SUA. Jurnal al General Virology, 2015; 96 (10): 2994 DOI: 10.1099/jgv.0.000251